Hlavní navigace

Nový studijní obor Informatika a chemie

1. 3. 2006

Sdílet

V roce 1999 NASA ztratila u Marsu družici v ceně 125 milionu dolarů, protože část inženýrů počítala v metrech a k...


V roce 1999 NASA ztratila u Marsu družici v ceně 125 milionu dolarů, protože část inženýrů počítala v metrech a kilogramech a část ve stopách a librách. Špatně propočítaný zážeh pak poslal družici do atmosféry, kde se rozložila na části. V loňském roce byla udělena Nobelova cena za objev, že žaludeční vředy jsou ve většině případů způsobeny činností bakterií a že odstraněním bakterií se vyléčí i samotný vřed. Ačkoli v roce 1994 americký institut zdraví vydal doporučení, aby byly vředy léčeny antibiotiky, po čtyřech letech od vydání doporučení stejná instituce zjistila, že většina lékařů léčí po starém. V dnešní době téměř všechny odborné časopisy označují své články pomocí digitálního identifikátoru DOI. Pokud znáte DOI, stačí před něj napsat http://dx.doi.org/ a znáte adresu článku. Přesto většina inženýrů a vědců nemá o jeho existenci ani ponětí a často velmi namáhavě články hledají a na ně odkazují. Tato zdánlivě nesouvisející fakta mají společný rys, komunikační problémy mezi odborníky. Na celém světě se ukazuje, že vzrůstá potřeba po lidech, kteří jsou schopni překlenout komunikační bariéry, zvládají terminologii specializovaných vědních oborů a zároveň se orientují ve světě informačních technologií.
Studijní obor "Informatika a chemie" na VŠCHT Praha si klade za cíl vychovávat takové odborníky. Jejich studium se skládá ze dvou částí. Studenti absolvují stejné základní předměty jako studenti standardních oborů VŠCHT Praha a ovládnou tak koncepty a pojmosloví přírodních věd. Zároveň se vzdělávají v moderních informačních technologiích, a to včetně programátorského zpracování textů a dat.
Ačkoliv je teorie velmi důležitá, nic nemůže nahradit praxi. Studium je založeno na projektech, které mohou vést k výsledkům, jež ocení nejen česká veřejnost. Studenti oboru se podílejí na činnosti vydavatelství VŠCHT Praha, např. na technickém zpracování zdarma dostupných elektronických knih (ke stažení na http://vydavatelstvi.vscht.cz/katalogy-e/ /katalog_e-books_cze.html). Rovněž pomáhali vytvářet ESO (http://www.vscht.cz/ eso/) portál studijních materiálů VŠCHT Praha. I tyto materiály jsou z velké části volně přístupné. Někteří studenti dokonce přebírají projekty, které oslovují návštěvníky z celého světa. Stránky law-ref.org věnované mezinárodnímu právu a rfc-ref.org, které zpracovávají "normy" internetu, jsou nyní spravovány a vyvíjeny studenty oboru.
Navazující magisterský obor, který je v současnosti v akreditačním řízení, se zaměřuje na oblast nanotechnologií, materiálové chemie a biochemické informatiky. Tento obor byl vytvořen ve spolupráci s pracovníky České akademie věd a sleduje nejnovější světové trendy. Je nepopiratelné, že kombinace studia náročné přírodní vědy a počítačových technologií není jednoduchá. Na druhé straně studenti získají velmi široké spektrum znalostí, které mohou uplatnit ve své profesní kariéře. Absolventi se mohou uplatnit například jako odborní informační pracovníci, pracovníci technické podpory center distančního vzdělávání či jako manažeři mediálních vztahů.



5. ročník Make a Connection Připoj se

Společnost Nokia a Nadace rozvoje občanské společnosti (NROS) zahájily v České republice pátý ročník úspěšného programu Make a Connection Připoj se, jehož cílem je podpořit dobrovolnické aktivity mladých lidí. V rámci programu získají mladí dobrovolníci možnost navrhnout a realizovat vlastní veřejně prospěšné projekty. V uplynulých čtyřech letech uskutečnilo více než 2 000 mladých lidí přes 250 projektů. Díky tomuto úspěchu se organizátoři rozhodli podpořit tento program i letos. Společnost Nokia poskytla programu finanční podporu ve výši 13,9 mil. Kč, čímž celkový finanční závazek společnosti dosáhne částky 26,6 mil. Kč.
Mladí lidé ve věku 16-24 let mohou přihlásit svůj projekt do programu do 31. března 2006. Hodnotící komise pak vyberou nejlepší projekty, které získají finanční grant až do výše 50 000 Kč. Kromě finančních prostředků na uskutečnění projektů absolvují mladí lidé také několikadenní školení, na kterém se naučí správným postupům při řízení projektů a zdokonalí své schopnosti a dovednosti potřebné pro jejich úspěšnou realizaci, včetně komunikace s médii nebo fundraisingu.
"Mladí lidé, kteří se do programu Make a Connection zapojili v předchozích letech, v roce 2004 založili Alumnik klub absolventů," uvedla Hana Šilhánová, ředitelka Nadace rozvoje občanské společnosti. "Posláním tohoto klubu je všestranná podpora nových účastníků programu i organizace vlastních aktivit. Prvním samostatným projektem klubu Alumnik byla organizace úspěšného mezinárodního setkání absolventů programu z několika evropských zemí."

Amper jednotka vašeho úspěchu!

Amper, největší veletrh v oboru elektrotechniky a elektroniky ve Střední Evropě, který se koná 4.-7. 4. 2006 v PVA Letňany, poskytne v tomto roce prostor pro prezentaci také firmám s následujícím zaměřením: hardware, software, kancelářská a telekomunikační technika, služby elektronických komunikací, rádiová zařízení a systémy, anténní a satelitní technika, vysílací zařízení a outsourcing. V roce 2005 se tyto obory představily na veletrhu INTEC. Pro jarní sezónu roku 2006 se veletržní správa Terinvest rozhodla s přihlédnutím k tematické příbuznosti a zájmu firem sloučit vystavovatele, přihlášené dosud na veletrh INTEC 2006, s více než 700 účastníky veletrhu AMPER. Spojení oborů, které lze zastřešit, pojmem elektrotechniky a elektroniky přispěje jistě k většímu úspěchu každého vystavovatele a účast na veletrhu špičkové mezinárodní úrovně podpoří šíři obchodního záběru všech zúčastněných. Věříme, že své nejnovější výrobky a technologie představí letos až 800 vystavovatelů z evropských i mimoevropských zemí. Veletrh AMPER se právem řadí mezí události přesahující evropské parametry. Dokladem toho je mimo jiné účast 123 zahraničních firem, zastupujících 21 zemí.
Stále se zvyšující intenzita zájmu o účast na veletrhu byla jedním z argumentů, které podnítily rozsáhlou modernizaci PVA Letňany, probíhající v tomto roce. Bez náročné výstavby a rekonstrukce by jistě rozšířenou koncepci veletrhu nebylo možné realizovat. Jarní sezóna tak bude zahájena v novém komplexu. Dokončením nové výstavní haly č. 4, dostavbou pevné haly č. 5 a konstrukcí dvou zcela nových hal na místě bývalé haly č. 2 se Pražský veletržní areál zařazuje mezi kvalitní výstavní prostory skvělé moderní úrovně. V termínu 4.-7. 4. 2006 bude tak PVA Letňany s příhodnější infrastrukturou, přiměřeným počtem parkovacích míst a v neposlední řadě s příjemnějšími možnostmi občerstvení připraven lépe než kdykoliv v předcházejících letech na přivítaní očekávaného počtu návštěvníků v počtu, který se blíží 50 000.
Kromě tradiční prezentace vystavovatelů z elektrotechnických a elektronických oborů lze samozřejmě na veletrhu očekávat řadu doprovodných akcí, konferencí, seminářů a prezentací, které již tradičně provázejí tuto událost a jistě osloví všechny profesionály se zájem o aktuální situaci, rozvoj a diskusi k danému tématu.
Nebude chybět ani tradiční soutěž o nejlepší exponát veletrhu "Zlatý Amper 2006". K informačnímu toku a komunikačním možnostem, které jsou nástrojem prosazení a prezentace vystavovatelů, přispějí jistě nadstandardní služby veletrhu: možnost prezentace s využitím informačních kiosků či publikace ve vydání Veletržních novin.
Všem zájemcům o aktuální informace doporučujeme sledovat internetové stránky veletrhu: www.amper.cz, kde je možné dozvědět se více.
Těšíme se tedy na všechny vystavovatele i návštěvníky a společné setkání v průběhu veletrhu AMPER 2006.

uWízlo W paWučině

Víte o nové stránce na internetu? Zašlete nám odkaz na adresu: pawucina@idg.cz

www.zoh.cz

Pokud si chcete připomenout zimní olympijské hry v italském Turíně, určitě navštivte tyto stránky. Naleznete zde kompletní programy olympiády 2006, výsledky i statistiky. Můžete se dozvědět nejrůznější zajímavosti o našich i zahraničních závodnících. Vítězové mají dokonce i své individuální profily. Nechybí ani drobné drby "ze zákulisí", rozhovory s našimi sportovci a ankety. Každé sportovní odvětví má svůj odkaz. Rovněž si můžete přečíst, jak se o závodech vyjádřili naši komentátoři, jaká je historie zimních olympijských her, přesné složení našeho olympijského týmu a nominace do závodů. www.liter.cz
Liter.cz je amatérský literární server. Naleznete zde nejširší výběr z výtvorů amatérských spisovatelů. Orientovat se můžete v několika sekcích, a to v básních, povídkách, úvahách, pohádkách, fejetonech a reportážích. Ty jsou pak rozděleny ještě podle příslušných témat. Pokud jste sami autorem nějakého pěkného dílka, které byste chtěli uveřejnit, stačí jen krátká a jednoduchá registrace. Přidat můžete dvě díla denně. Vlastní literární pokusy lze publikovat i pod pseudonymem. O kvalitě díla pak něco zjistíte pomocí procentuálního hodnocení a komentářů, které vám zanechávají ostatní autoři a čtenáři.

www.anglictina.com

Pomocí této bohužel placené služby se můžete jednoduše naučit anglicky. Za měsíční poplatek máte k dispozici neomezený přístup do všech tří úrovní, archivu e-mailových lekcí (kde jsou doplňkové materiály) a k dalším výukovým materiálům. Pro úplné začátečníky zde funguje tzv, "školička", což je desetidenní výukový program, během kterého se naučíte přes 100 slovíček, základní gramatické úkazy a jevy a zároveň nejdůležitější konverzační obraty, které se velmi často používají v běžné mluvě. Zároveň je možné slyšet výslovnost slovíček a frází, namluvených rodilým mluvčím. Po absolvování těchto deseti základních lekcí by měl být poctivý student schopen zvládnout jednoduchá cvičení a postoupit do složitějších lekcí. On-line výuka na těchto stránkách je pro lidi, kteří nemají čas chodit do veřejných kurzů, určitě zajímavější, než samostudium ze strohých učebnic.

www.blisty.cz

Britské listy deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví. Jak je uvedeno v záhlaví úvodní stránky, Britské listy obsahují velké množství článků a reportáží z různorodých oborů. Každý den jsou přidávány další aktuality a novinky. Nejčastějším tématem článků je domácí a zahraniční politika, kritika vlády a novinky ze světa. Archív Britských listů sahá až do roku 1996. Britské listy jsou částečně závislé na finanční podpoře čtenářů, díky níž se může práce časopisu rozšiřovat a profesionalizovat. Pokud bude i nadále kvalitní čtenářská podpora, měla by být zprovozněna řada potřebných technických funkcí serveru, jako např. vyhledávání, statistiky, knihovna, galerie, zasílání Britských listů e-mailem a on-line chaty. Zkrátka zajímají-li vás umlčené případy a nerozebrané záležitosti, je tato stránka určená právě vám.

www.form.cz

Pod touto adresou se skrývá archiv formulářů na českém internetu. K dispozici jsou základní typy tiskopisů z úřadů a institucí v České republice. Najít požadovaný formulář můžete v 17 přehledných oborech nebo pomocí vyhledávače. Jsou zde i podrobné návody a informace o práci s formuláři a jejich stahování, třídění a zobrazování. Soubory zde naleznete ve dvou formátech PDF a FFW. U formátu FFW lze použít takzvané přímé vyplňování, zatímco u PDF musíte dokument nejprve vytisknout a pak ručně vyplnit (výhoda je ale ta, že zachovávají originální podobu původního dokumentu včetně barev, obrázků, použitých písem a formátování textu). Pokud nějaký formulář, který by mohl být užitečný širšímu okruhu lidí, na stránkách chybí, můžete přímo z úvodní strany kontaktovat redakci. Tyto stránky vám mohou ušetřit spoustu práce se sháněním formulářů.

www.scpendolino.cz

Super City Pendolino nabízí zcela nový způsob cestování mezi Prahou a Ostravou, s vysokým komfortem a rychlostí přepravy. Všechny dostupné informace o Pendolinu naleznete právě na těchto stránkách. Můžete se dočíst deset důvodů, proč cestovat Pendolínem, v čem je cestování Pendolínem pohodlnější, jaké výhody a nadstandardní služby cestujícím poskytuje, kdy a kde jede a kolik stojí jízdné. SC Pendolino přináší nové možnosti v kupování jízdenek a místenek. Jízdní doklady si nyní můžete zakoupit pohodlně přímo doma nebo v kanceláři pomocí internetu. Elektronický obchod eShop ČD je k dispozici téměř 24 hodin denně, jízdenku si můžete zakoupit on-line nejdříve 30 dní a nejpozději 6 hodin před odjezdem vlaku z nástupní stanice. Můžete zde mimo jiné vyhledat, kde se právě nachází určitý vlak.

Autor článku