Hlavní navigace

NVIDIA je ve ztrátě

13. 8. 2008

Sdílet

Nejen společnosti AMD se nedaří. Ve ztrátě za druhé čtvrtletí tohoto roku byla i NVIDIA, dle časopisu Forbes Společnost roku 2007. Ztráta byla přes 100 milionů dolarů.

Společnost za druhé čtvrtletí zaznamenala příjmy 893 milionů amerických dolarů, ale výdaje byly o 121 milionů dolarů vyšší (1,9 miliardy korun), takže společnost skončila v záporných číslech. Čím to? NVIDIA měla jednoduše špatné období. Levné karty GeForce s čipy G92 sice ze začátku táhly, ale ne celé tři měsíce. Ke konci čtvrtletí navíc přišly neúspěšně GeForce GTX 260/280 na které AMD odpovědělo novými ATI Radeony HD48x0.

NVIDIA však měla problémů více. Jmenujme například desktopové GeForce 8600GT/GTS, o které nebyl zájem, a NVIDIA je dlouho sušila ve skladech nebo problémy s mobilními G84M/G86M, což NVIDII stálo dalších několik milionů dolarů.

Ať tak či tak, NVIDIA zažila neúspěšné období, ale není v problémech, jak možná někteří červení nadšenci budou tvrdit. Společnost vydělala velké peníze v minulých letech, a tak ji jedno horší období v žádném případě nepoloží. Stejně tak není ztráta až tak vysoká, srovnejte ji s AMD, které tratí miliardy dolarů.

- - Tomáš Šulc