Hlavní navigace

nVidia: Problémy s vadnými grafickými čipy nekončí

29. 4. 2009

Sdílet

Problémy s notebooky, které obsahovaly vadnou sérii čipů GeForce 8x00, stále přetrvávají a uživatelé si stěžují na přehřívání. Někteří jsou pak nuceni za opravy i platit.

Například uživatelé notebooků HP si stále stěžují na problémy s vadnými grafickými čipy, které mohou způsobit selhání jejich notebooků. Některé modely totiž nebyly zahrnuty v seznamu postižených notebooků, který společnost HP vydala v červenci a tím pádem se na ně nevztahuje možnost bezplatné opravy nebo prodloužené záruky (ne všude po světě totiž mají zákazníci standardní záruční dobu tak dlouhou, jako je tomu u nás).

Jedna z řad, který má problémy s přehříváním čipu GeForce, je například Pavilion dv9500 jejíž uživatelé naříkají, že dochází k problémům s vypadáváním obrazu a celkovému selhávání systému. Nicméně za opravu si HP podle dostupných informací nechává v některých případech zaplatit.

Matthew Hilsenrad, majitel postiženého notebooku HP si konkrétně stěžuje, že výrobci se neženou v tom, rozšiřovat své seznamy postižených modelů o nové řady. Sám dodává, že se nesetkal se stížnostmi na grafické čipy ATI, ale jen na modely od nVidie. Hilsenrad sám vlastní model Pavilion dv9500 s grafickou kartou GeForce 8600, který byla zakoupený v září roku 2007. Podobné problémy ale podle něj vykazují i modely z řady dv9600 zakoupené v této době. Nicméně při žádosti o opravu byl požádán, aby zaplatil poplatek 400 dolarů za výměnu desky, což pravděpodobně vyvolalo aktuální vlnu stížností.

Situace se pravděpodobně netýká jen HP, ale hlavně řada neznačkových výrobců notebooků vůbec nenabídla takové možnosti, jako je rozšíření záruky nebo bezplatná oprava, se kterou se bylo možné setkat u renomovaných výrobců (HP například v severní Americe nabízí záruku na tyto modely 24 měsíců). Renomovaná výrobci také většinou vydali v reakci na problémy čipů nVidie aktualizované BIOSy, které umožňují díky zvýšení otáček větráčku lepší chlazení čipů, ovšem na úkor hluku. Například Dell, který nabídl jen softwarové řešení problému, vyvolal velkou nevoli uživatelů, kteří žádali hardwarovou opravu. Sama nVidia pak vyčlenila částku 196 milionů dolarů na opravy, ale ještě v březnu z této sumy utratila jen 43,6 milionu. Více najdete v článku nVidia utratila 43,6 miliónu dolarů za opravy vadných grafických čipů. V každém případě je tato situace nepříjemná pro všechny zainteresované strany.

Problém čipů GeForce řady 8x00 je v materiálu, v němž jsou zapouzdřeny, neboť nVidia u této série použila jiný substrát, než tomu bylo u řady 7x00. Jako řešení pak kromě výměn doporučila výrobcům již do notebooků nemontovat grafické čipy z této řady, ale zvolit raději novější generaci GeForce 9x00, která tímto problémem již nemá být postižená. Nicméně u řady uživatelů si s tímto problémem pošramotila nVidia svoji reputaci.