Hlavní navigace

nVidia - společnost roku 2007

22. 12. 2007

Sdílet

Uznávaný finanční magazín Forbes jmenoval americkou nVidii společností roku 2007. Letošek byl pro nVidii opravdu extrémně úspěšný. Dařilo se jí nejen na poli grafických karet, ale také s čipsety.

CS24

nVidia však započala své letošní veleúspěšné tažení už minulý rok, kdy v listopadu 2006 vydala dva výborné produkty. Prvním se staly grafické čipy G80, které na kartách GeForce 8800 neměly více než půl roku výraznou konkurenci, poté přišel Radeon HD2900XT od AMD, který však na nejvýkonnější 8800GTX a Ultra nestačil. Před měsícem se na trh dostal nástupce G80, očekávaný čip G92 a AMD vydala Radeony HD3800. Ty jsou však o něco pomalejší než nové GeForce 8800 s jádrem G92.


G92 zastupuje vyšší střední třídu, jako naprostý highend zůstává GeForce 8800GTX/Ultra s jádrem G80. nVidia má tak více než rok jednu kartu na prvním místě z hlediska nejvyššího výkonu.

Druhý úspěch zaznamenala nVidia se svými čipsety nForce 6, obzvláště nForce 680, které se i přes vysoké tepelné ztráty staly velmi populární. Jako jejich nástupce uvedla nVidia v minulých dnech nForce 780i, která je však pouze odvozeninou od nForce 6 a nVidii se s ní nejspíše nijak dařit nebude a naděje vkládá do nForce 790i.
nVidia má za sebou opravdu vydařený rok, na který nejspíš bude nějakou dobu vzpomínat. Alespoň zatím nic nenasvědčuje tomu, že by příští rok měl být stejný. Avšak kdo ví? Třeba na nás nVidia chystá další bombu podobnou G92.

Přejme tedy do nového roku nVidii, a samozřejmě i AMD/ATI, hodně štěstí a hlavně nízkých cen a ostrého konkurenčního boje, protože bez něj by grafické karty obou společností nebyly tím, čím jsou. Za zákazníky ještě připomínáme, že není důležité jen karty vyrobit, ale také dodat je na trh včas a v potřebném množství...

- - Tomáš Šulc