Hlavní navigace

nVidia útočí středem

1. 4. 2007

Sdílet

Nový čipset nForce 650i SLi/Ultra Společnost nVidia se rozhodla potěšit ty, kdo nehodlají za základní desku plati...


Nový čipset nForce 650i SLi/Ultra

Společnost nVidia se rozhodla potěšit ty, kdo nehodlají za základní desku platit nesmyslné sumy, přesto chtějí postavit výkonné PC s dobrou možností rozšíření.
Na místě je možná otázka, proč vlastně nVidia vydala tyto čipsety a proč se pustila do takového sousta, jako je soupeření s čipsety Intel. Odpověď je velmi jednoduchá: za vším jsou grafické karty. Zejména verze 650i SLi totiž nabízí cenově dostupnou alternativu pro stavbu PC se dvěma kartami GeForce (čipsety Intelu totiž podporují pouze konkurenční řešení Crossfire AMD/ATI). Je velmi pravděpodobné, že slabší verze Norce 650i Ultra se vedle intelovských čipsetů příliš neprosadí v našem prvním testu nové platformy se proto zaměříme především na SLi verzi nového čipsetu. nF650i SLi je, jak se na správný čipset sluší a patří, složen ze dvou IC, tedy severního můstku, který je v tomto případě identický s obvodem použitým u staršího a dražšího nF680i, a jižního můstku, který také není převratnou novinkou jedná se o Norce 430, známý z AMD čipsetů s integrovanými GPU GeForce 6100/6150. nVidia předvedla prvotřídní ukázku rozpočtového inženýrství: vzala dvě existující komponenty a vytvořila z nich "nový" produkt. Není tedy důvod k ovacím, na druhou stranu pokud to znamená výrazně nižší cenu, nevidíme v tom žádný problém či nekalý trik. Specifikace "nového čipsetu" tak lze celkem snadno získat rozstříháním a následným slepením letáků nF680i a GF6150: výsledkem je čipset s výkonným paměťovým řadičem, podporou SLi a homeopatickým množstvím SATA II konektorů (jsou dva). Čipová sada, potažmo základní desky na ní postavené, podporuje všechny procesory Intel, počínaje Celeronem D a konče čtyřjádrovou verzí Core 2, díky updatu BIOSu by měly být provozuschopné i nové verze CPU s 1 333 MHz FSB. Zásadní výhodou tohoto čipsetu oproti konkurenci ze stáje Intel je již zmíněná podpora SLi režimu v konfiguraci 2 x 8 PCI Express linek. Dvě, nejlépe zcela stejné grafické karty tak lze spojit dohromady a využít jejich spojeného výkonu pro pohon nových velkoplošných LCD. Mezi další přednosti patří tzv. Dual Net Technology, tedy možnost využít dvou LAN rozhraní pro spojení s příslušným routerem nebo jiným síťovým zařízením a dosáhnout tak dvojnásobně vyšší propustnosti dat oproti klasickému připojení 1 Gbit/s nevíme sice, k čemu to bude dobré u domácího PC střední třídy, pro něž je deska zjevně určena, ale zní to hezky: LAN 2 Gb/s, hmmmmmm. O něco praktičtější je technologie nVidia First Packet, která přednostně "odbavuje" herní pakety on-line či LAN her, zatímco FTP či ICQ si musí počkat. Za zmínku jistě stojí i podpora až 8 GB RAM ve čtyřech slotech s maximální frekvencí 800/1 600 MHz.

Praxe: MSI P6N SLI Platinum

Dost nudné teorie o rozpočtovém inženýrství a marketingových kolonkách nových funkcí, pojďme si představit skutečný produkt: základní desku MSI P6N Platinum, založenou na nVidia nForce 650i SLi čipsetu. Nenapravitelné tuzéry jistě potěší, že je motherboard vyveden v černé barvě, z níž vystupuje pasivní chlazení čipové sady, tažené pomocí trubic HeatPipe od spodní strany boardu až k pravé horní, kde je tepelný výměník pro ostatní uživatele z toho vyplývá, že se jedná o tiché a spolehlivé pasivní chlazení. Deska nabízí kromě výše jmenovaných technologií i osmikanálovou zvukovou kartu Realtek ALC888 a rozhraní Firewire IEEE 1394a (řadič VIA VT6308P). Praktické zkušenosti s tímto modelem začaly poněkud nešťastně, protože deska aktivovala automatické přetaktování a pro náš referenční C2E X6800 zvolila nepřijatelné hodnoty, díky kterým nebyl schopen systém nabootovat. To se vyřešilo použitím jiného CPU a deaktivací této funkce. Po vyřešení této nepříjemnosti byla práce se základní deskou bezproblémová. Naše pozornost se pochopitelně zaměřila na dvě nejpodstatnější oblasti: výkon a stabilitu. V porovnání zaostává nF650i jen o několik procent za nF680i a naopak o pár procent předčí ATI CrossFire Xpress 3200 Intel (který je ale beztak jen artefaktem zašlé slávy ATI). Vítězství nF680i je ale těsné a rozhodně neospravedlňuje výrazně vyšší cenu čipsetu. Deska se během testů chovala naprosto stabilně a i přes o něco vyšší teplotu na severním můstku splnila náš test stability na jedničku. Svůj podíl na tom může mít i použití kvalitnějších komponent a součástek, než jsme byli v poslední době u MSI zvyklí (nejen) celokovové kondenzátory jsou toho dobrým příkladem. Testy přetaktování pro nás byly mírným zklamáním FSB se podařilo při zachování stability systému zvednout pouze na 333 MHz, což sice pro běžné přetaktování postačí, příznivci extrémního overclockingu by ale raději měli sáhnout po nF680i nebo intelovském čipsetu. Desky s čipsetem nVvidia nForce 650i jsou jednoznačně určeny těm, kdo touží po cenově dostupném SLi řešení na platformě Intel. Tomu odpovídá i první testovaná deska: jedinou výhodou oproti deskám s čipsety Intel je podpora SLi. Nepatříme mezi nadšené příznivce dvou grafických karet, pozitivně ale oceňujeme snahu nabídnout cenově výhodnější alternativu i to, že deska MSI si vedla v testech navzdory své ranné revizi výtečně.

Výsledky testůEverest Super PI PCMark05 DVD Shrink HD Tach 3 PCMark053DMark Half-Life2 PCMark05SysMark
čtení/zápis1M/4M CPU (min:sec)(MB/s) HDD2005/2006 E.O./Quake IV Systém 2004 SE
paměť (MB/s)(v sec)(body)(body)(body)(fps)(body)(body)
MSI P6N SLi Platinum7 037/5 62617/1147¦7455:4776,17¦23812 012/6 198179,6/166,17¦956425/549/351nForce 650i SLi/Ultra
levné řešení pro kombinaci Intel + SLi
stabilita, provedení
malá možnost přetaktování
Cena vč. DPH: 4 200 Kč
K testu zapůjčila firma: BGS Levi, www.bgslevi.cz

Autor článku