Hlavní navigace

Nvidia: Vadné grafické čipy jí stály 196 milionů dolarů

15. 8. 2008

Sdílet

Společnost Nvidia v tomto týdnu ohlásila, že jen za druhé čtvrtletí svého fiskálního roku musela vydat 196 milionů dolarů na záruční opravy vadných čipů v grafických kartách, které se objevily ve velkém množství notebooků od nejrůznějších výrobců.

Společnost Nvidia v tomto týdnu ohlásila, že jen za druhé čtvrtletí svého fiskálního roku musela vydat 196 milionů dolarů na záruční opravy vadných čipů v grafických kartách, které se objevily ve velkém množství notebooků od nejrůznějších výrobců.

CEO a předseda společnosti Nvidia Jen-Hsun Huang řekl, že už nepočítá s dalšími výraznými výdaji, týkající se problémů zmíněných čipů. Chyba se údajně týkala materiálu, v němž jsou čipy zapouzdřeny a v některých případech mohlo docházet k jejich přehřívání. Jako provizorní řešení tohoto problému vydala Nvidia ovladač, který způsobuje dřívější spouštění větráčku a tím redukuje teplotní zátěž čipu. Podle původního odhadu se výdaje na opravy, způsobené tímto problémem, měly pohybovat mezi 150 – 200 miliony dolarů.

V současnosti Jen-Hsun Huang tvrdí, že jeho firma má situaci již pod kontrolou a podle něj nebylo nutné tyto čipy ve všech případech měnit, nicméně Nvidia se rozhodla, že udělá vstřícný krok a umožní na své náklady záruční výměny čipů, které se hřejí více, než je standard.

Také výrobci notebooků potvrdili, že jen malé procento přístrojů s vadnými čipy skutečně selhalo, přičemž HP oznámila, že uvedený problém se týká 24 jejích modelů a u Dellu je to 15 modelů. Chyba se projevuje tím, že notebook buď přestane zobrazovat nebo se na obrazovce začnou ukazovat nesmysly. Případně nemusí přístroj ani nastartovat. HP a Dell tento problém samy vyřešili úpravou BIOSu počítačů, kdy se – podobně jako v případě ovladače od Nvidie – výrazně častěji zapíná větráček grafického čipu či běží dokonce nepřetržitě.
Nenechte si ujít:
Nové mobilní technologie zásadně změní náš život!

Asus představil supervýkonné grafické karty s čipy AMD RV770XT

nVidia a VIA vyvíjejí konkurenční mobilní platformu pro Celerony M

Intel plánuje novou řadu System on Chip

Co se týká finančních výsledků Nvidie, vykázala obrat za druhé čtvrtletí 893 milionů dolarů, což je o 5 % méně, než před rokem za stejné období a celkově právě díky těmto opravám zaznamenala za 2Q08 ztrátu 121 milionů dolarů (bez výdajů za opravy vadných čipů by tedy skončila se ziskem 75 milionů). Sám Huang tento výsledek označil za zklamání.

Zdroj: Computerworld.com