Hlavní navigace

O2TV hlásí 40 000, Volný IPTV právě startuje

1. 8. 2007

Sdílet

Doposud u nás operovali v podstatě jen dva poskytovatelé široké nabídky televizních kanálů - Teléfonica O2 a společnost UPC (ta koupila Karneval, který by do výčtu patřil také) - s celonárodní působností. Nyní přibyl třetí. Dokáže Volný přesvědčit?

Doposud u nás operovali v podstatě jen dva poskytovatelé široké nabídky televizních kanálů - Teléfonica O2 a společnost UPC (ta koupila Karneval, který by jinak do výčtu patřil také) - s celonárodní působností. Nyní přibyl třetí. Dokáže Volný přesvědčit?

Aby krátké porovnání bylo o něco korektnější, vyřadíme z něj UPC, které je přecejen někde trošku jinde, nenabízí doplňkové služby, a hlavně jde stále převážně o analogové vysílání.

O2TV jde do školy

Je prvního září, a dítko Teléfonicy přichází na trh. Je to svým způsobem přelom, neboť Češi poprvé dostávají možnost okusit chuť televize šířené internetovým protokolem (IPTV). Mezitím uplynulo mnoho vody a O2 ohlásilo pokoření hranice 40 000 zákazníků své služby. A co, že prostřednitvím internetového protokolu společnost nabízí? Až 38 televizních a 17 rozhlasových kanálů, videotéku (možnost objednat si filmy na požádání), 3D pořady (zákazníci dostávají 3D brýle).

Nabídka O2TV v základní podobě (24 kanálů - české doplněné například o sportovní, dokumentární, dětské a bonbonek navrch - Zone Romantica) přitom vyjde na 377 Kč bez DPH (nechcete-li používat také internet přes ADSL zaplatíte 460 Kč bez DPH). K tomu je však nutno připočíst paušál za ADSL (min. 399 Kč bez DPH), a poplatek ze telefonní přípojku (min. 199 Kč bez DPH). Minimální cena, pro mnohé jeden z nejdůležitějších faktorů při rozhodování, se tedy vyšplhá na něco okolo 700 Kč bez internetu (bez internetu), přes 1000 Kč (bez DPH) s ním.

A co Volný?
Ten zahajuje vlastní IPTV Volný TV počínaje dneškem (1.srpen). Nabídka zahrnuje téměř čtyřicítku televizních stanic. Základní TV služba včetně set top boxu stojí pouze 297 Kč s DPH. Volný nabízí službu Volný TV v balíčku s neomezeným vysokorychlostním internetem 2 Mbit/s a s výhodným voláním, a to za cenu od 996 Kč měsíčně s DPH, včetně pronájmu telefonní linky. Vlastnosti zahrnují např. službu elektronického programového průvodce (ten má i O2TV) , on-line videopůjčovnu (Video On Demand - také přítomný u O2TV), službu HBO Digital (jinak dostupná v Evropě jen v Maďarsku) a další služby jako je fotoalbum, nebo hry (obojí má u nás je Volný).

Jednou z hlavních výhod Volný TV je možnost vytvoření vlastního televizního kanálu – „Moje TV“ - kdy si poskládáte vlastní programovou skladbu. Cena základní TV služby včetně pronájmu modemu a set top boxu, který umožňuje u vybraných programů zastavení živého vysílání, či puštění aktuálního programu od začátku, je 297,- Kč měsíčně. Služba Volný TV je k dispozici ve vlastní síti, a je nyní dostupná v Praze v lokalitách: Vršovice, Strašnice, Spořilov, Zahradní město, v části Vinohrad a Žižkova a na většině uzemí města Brna. Zákazník, který chce službu Volný TV, si musí objednat nebo mít zřízenu službu Volný Internet na síti Volný (na bázi LLU).

Volný nabízí službu Volný TV v balíčku s neomezeným vysokorychlostním internetem 2 Mbit/s a s výhodným voláním, a to za cenu od 996 Kč měsíčně (s DPH), včetně pronájmu telefonní linky. Zajímavá je i možnost si k základnímu programovému balíčku pouze vybrané TV stanice (tzv. „A la carte“ nabídka) nebo pro předplatitele HBO bonus v podobě unikátní služby HBO Digital, která za měsíční paušál nabízí premiérový obsah stanice HBO.

Do ceny služby je zahrnutý i měsíční pronájem set top boxu Motoroly, který umožní u vybraných stanic spuštění běžícího programu od začátku, nebo zapausování živého vysílání. Dalším koncovým zařízením, které zákazník získá v ceně služby, je špičkový ADSL router Asus AM200G, který už Volný standardně nabízí i ke svým službám Volný Internet. Tento modem podporuje nejnovější technologii ADSL2+, obsahuje čtyři ethernetové porty, USB rozhranní, integrovanou telefonní bránu se dvěma telefonními porty a funguje rovněž jako wi-fi zařízení pro vytvoření domácího bezdrátového internetu.

Kdo nakonec v konkurenčním boji zvítězí? Toť otázka. O2 hraje do karet časnější uvedení, Volný zase (zatím) imponuje výhodnější cenou... Vítěze odhalí až čas.

 

Autor článku