Hlavní navigace

Ochrana před automatickým spuštěním i pro Windows XP a Vista

17. 9. 2009

Sdílet

Šíření červa Conficker přimělo Microsoft, aby změnil funkce automatického spuštění disků CD/DVD a zařízení USB flash.

Již v únoru byla k dispozici první ochrana (Microsoft opravuje problémy funkce Autorun), vyžadující ovšem editování registru. V květnu Microsoft zcela změnil chování této funkce ve vyvíjených Windows 7 (Microsoft ve Windows 7 RC mění chování funkce Autorun). Již tehdy bylo oznámeno, že dojde také k portování této aktualizace pro starší operační systémy, ovšem bez časového harmonogramu. Microsoft aktualizaci pro Windows XP, Windows Vista, Server 2003 a Server 2008 uvolnil až nyní.

Výsledně by se systém měl chovat tak, že média USB Flash se ve výchozím nastavení nebudou automaticky přehrávat a tato možnost nepůjde ani nastavit. Uživatel bude moci pouze otevřít kořenovou složku jednotky a zobrazit soubory. Nepřepisovatelná média CD/DVD si funkci Autorun mohou uchovat. Zůstává však problém, že některá média Flash mohou „předstírat“, že jde o DVD, operační systém to pak nepozná a spustí soubor Autorun.inf, který si na infikovaném médiu vytvářel mj. červ Conficker. K automatickému spuštění může dojít už ve chvíli, kdy jednotku zaregistruje Průzkumník Windows.

CS24

Aktualizace není označena jako bezpečnostní, takže se neinstaluje automaticky přes služby Windows Update ani Windows Server Update Services (WSUS, aktualizační služba pro podnikové uživatele). Zájemci o změnu funkcionality Automatického spuštění si příslušnou opravu typu Hot Fix mohou stáhnout z webu Microsoftu.