Hlavní navigace

Oculus dává ruce pryč od PC, chce se soustředit na samostatná zařízení

18. 9. 2020

Sdílet

 Autor: @ Adam Patrick Murray/IDG
Oculus, vlastněný Facebook, vydal populární Oculus Rift (S) a snad ještě populárnější Oculus Quest. Právě na tu druhou, bezdrátovou variantu, se chce dále soustředit.

Poté, co Oculus před nedávnem představil Oculus Quest 2 – bezdrátový headset s možností připojení k počítači – také firma tiše dodala, že se nehodlá dále věnovat headsetům určeným čistě pro připojení k počítači.

Oculus Rift S, jehož prodeje mají skončit už příští rok, je tak zřejmě posledním headsetem Oculusu, který nemá vlastní výpočetní výkon. Oculus však velmi rychle uklidnil své fanoušky a potvrdil, že hrám, které plně využijí výkon počítače, jako je Lone Echo 2 nebo Medal of Honor: Above and Beyond se bude firma věnovat i dál. Jen se zaměří více na svůj systém Link, který bezdrátové headsety propojuje s počítačem pomocí kabelu.

Není jasné, zda značka Rift bude nějak pokračovat, nebo se Oculus bude soustředit čistě na Quest.

Ve výsledku to dává smysl. Facebooku to ušetří náklady na vývoj, Link propojení s počítačem bezpečně umožní a bezdrátový zážitek je pro spoustu aplikací zkrátka lepší – i za cenu horší grafiky nebo slabších aplikací. VR světy jsou drahé a her je zatím dost málo.

Dobrá zpráva je, že Facebook zjevně s platformou dále počítá. Což je dobře, po zážitku, který přinesl Half-Life: Alyx nebo Lone Echo by byla škoda, aby virtuální realita zapadla jako slepá ulička. Rozhodně totiž stojí za pozornost.

Byl pro vás článek přínosný?