Hlavní navigace

Olympus PEN E-PL1

1. 4. 2010

Sdílet

Mezi digitálním kompaktem a zrcadlovkou Nový fotoaparát Olympus PEN E-PL1 je odlehčenou verzí modelů Olympus E-P1 a E-P2, využívá snímač LiveMOS 12,3 Megapixelu a pracuje v rozsahu cit...

Mezi digitálním kompaktem a zrcadlovkou

Nový fotoaparát Olympus PEN E-PL1 je odlehčenou verzí modelů Olympus E-P1 a E-P2, využívá snímač LiveMOS 12,3 Megapixelu a pracuje v rozsahu citlivosti ISO 100–3200. Jedná se o přístroj z kategorie Micro Four Third (MFT), jehož čip je větší než u běžných digitálních kompaktních zařízení a menší než u zrcadlovek (APS-C, APS-H, FullFrame).
Kategorie MFT vychází vstříc fotografům, kteří hledají snadné ovládání a podporu motivových režimů, jež znají z kompaktních přístrojů, upřednostňují menší rozměry či hmotnost fotoaparátu, ale rádi by využili kvalitnější výměnné objektivy. Olympus PEN E-PL1 designem připomíná dražší E-P1 a E-P2, avšak uživateli nabídne zjednodušené ovládání, možnost použití vestavěného blesku a podporu elektronického hledáčku. Začátečníkům vyhoví i interaktivní nápověda, která vysvětlí různá nastavení a usnadní pořízení kvalitních fotografií.
Olympus PEN E-PL1 je vybaven obrazovým procesorem TruePic V, obsahuje integrovaný stabilizátor obrazu, který kompenzuje otřesy a umožňuje použít delší expoziční časy i bez použití stativu. Kromě pořizování statických snímků podporuje také natáčení krátkého videa v HD rozlišení 720p (1280 × 720 bodů). Využívá přitom AVI formát se snímkovou frekvencí 30 snímků za sekundu, délka záběru může dosáhnout až 7 minut.
K výběru kompozice a prohlížení pořízených snímků fotograf využívá 2,7palcový displej na zadní straně fotoaparátu. Vedle něj se nacházejí ovládací tlačítka pro vstup do menu, zobrazení základních informací, přepnutí režimu snímání a prohlížení i vymazání fotografie. Čtveřice směrových tlačítek v pravé zadní části přístroje slouží k pohybu v menu a současně k nastavení kompenzace expozice, ovládání režimů blesku, spuštění sériového snímání/samospouště a výběru zaměřovacího bodu. Uprostřed je centrální potvrzení volby.
Fotoaparát je připraven k použití devatenácti scénických režimů, otočným ovladačem na horní straně přístroje je možné nastavit i automatický režim snímání, zvolit režim videa, vybrat prioritu clony či času, využít některý z šesti přednastavených uměleckých filtrů nebo přejít k plně manuálnímu nastavení. Spoušť fotoaparátu je na horní straně přístroje a tlačítko pro spuštění natáčení videa najdete na zadní straně produktu. V levé horní části fotoaparátu se nachází mechanizmus vyskakovacího blesku se samostatným tlačítkem pro jeho aktivaci. Blesk je možné použít pro přímé osvětlení scény, ale s přidržením pomocí prstu funguje i v rozsahu poloh 0–90 stupňů. Přestože má blesk poměrně malé směrné číslo (7), lze s ním nasvítit menší scénu i odrazem světla o strop nebo o stěnu (při fotografování na výšku) a docílit zajímavých záběrů.
Olympus E-PL1 využívá blesky, hledáčky a objektivy standardu Micro 4/3, při testování jsme mohli vyzkoušet základní objektiv M.Zuiko Digital 14,42 mm (F3,5–5,6) a elektronický hledáček VF-2 s dioptrickou korekcí. Objektiv je s fotoaparátem dodáván i v setovém balení, hledáček patří mezi volitelné příslušenství. Umožňuje pořídit s fotoaparátem větší počet snímků na jedno nabití (má menší spotřebu než vestavěný displej), usnadňuje fotografování z netradičních úhlů či pozic a dovoluje prohlížení pořízených fotografií i na přímém slunečním světle.
Fotografování v rozsahu ISO 100–800 bylo poměrně bez problémů, u nastavení ISO 1600 jsou viditelné stopy šumu a vyšší volba citlivosti vyžaduje silné úpravy odšumění nebo převedení snímků do monochromatické podoby. Byli jsme spokojeni s barevným podáním a ostrostí snímků, velmi dobrou práci odvedl nasazený elektronický hledáček (poskytuje 100% pokrytí, mírné zvětšení 1,15), přestože v horších světelných podmínkách se na něm zobrazovalo více šumu než na pořízené fotografii. Výhodou nového fotoaparátu je podpora zvětšení živého náhledu na LCD při 14násobném přiblížení a jeho využití pro přesné zaostření. Displej fotoaparátu je menší než u modelů PEN EP1 a EP2 a podle našeho názoru by si zasloužil větší rozlišení než současně nabízených 230 000 obrazových bodů.

Olympus PEN E-PL1

Snímač: 4/3\\\'\\\' Live MOS senzor, 12,3 Mpix
Obrazový procesor: TruePic V
Citlivost ISO: Auto, 100, 200, 400, 800, 1600, 3200
Funkce: AF tracking (zaostřování pohybujících se objektů), inteligentní automatika „iAuto“ (inteligentní volba scénických režimu)
Sériové snímání: 3 snímky/s (buffer na max. 10 snímků RAW)
11bodový autofokus
324 zón pro měření expozice
19 scénických režimů
Ochrana proti prachu pomocí vysokofrekvenčních záchvěvů ultrasonického filtru
Výklopný blesk (GN. 7) s možností ručního nastavení výkonu po 1/1, 1/4, 1/16, 1/64
Umělecké filtry (celkem 6: Pop art, Soft focus, Pale & light color, Light tone, Grainy film, Pin hole, Diorama, Gentle sepia) lze použít i při natáčení videa s HD rozlišením
Rozsah časů závěrky: 60–1/2000 s
LCD displej: nevýklopný TFT, 2,7palcový, rozlišení: 230 000 bodů
Video: HD 1280 × 720 pixelů při rychlosti 30 snímků/s, formát AVI Motion JPEG, HDMI a USB 2.0 rozhraní
Typ podporovaných paměťových karet: SD/SDHC
Rozměry: 114,6 × 72,2 × 41,5 mm
Hmotnost: 296 g
Napájení: Li-Ion akumulátor BLS-1 (výdrž cca 290 snímků)
Cena těla fotoaparátu: od 12 990 Kč
Cena objektivu: 7590 Kč
Cena elektronického hledáčku: od 6590 Kč