Hlavní navigace

OpenOffice 3.0 beta již k dispozici ke stažení

12. 5. 2008

Sdílet

V minulém týdnu byla pro veřejnost konečně vypuštěna testovací betaverze kancelářského balíčku OpenOffice.org ve verzi 3.0, který by se měl stát milníkem v historii tohoto projektu. Přibližme si, co nová verze přináší.

V minulém týdnu byla pro veřejnost konečně vypuštěna testovací betaverze kancelářského balíčku OpenOffice.org ve verzi 3.0, který by se měl stát milníkem v historii tohoto projektu. Přibližme si, co nová verze přináší.

Projekt OpenOffice.org je zaštítěn společností Sun Microsystems a tento volně šiřitelný kancelářský balíček patří mezi nejúspěšnější konkurenci Office od Microsoftu. Nová verze je zatím určena pouze pro testovací účely a pro běžné používání se doporučuje poslední stabilní verze 2.4.0, o které jsme detailněji psali zde (včetně odkazu pro download).

Hlavními novinkami ve verzi 3.0 pak má být v prvé řadě podpora standardu ODF 1.2 (OpenDocument Format), díky čemu bude možné pracovat i s dokumenty vytvořenými v Microsoft Office 2007 pro PC nebo Microsoft Office 2008 pro Mac, což zahrnuje formáty .docx, .xlsx a .pptx, stejně jako tradiční formáty .doc, .xls a .ppt ze starších verzí Office. Podle prvních testů však kompatibilita s novými formáty Office není zatím zcela stoprocentní a vývojáři by na ní měli ještě zapracovat.

Uživatelé Maců pak také ocení, že již nebudou muset instalovat pro použití OpenOffice.org prostředí X11, neboť verze 3.0 už bude využívat nativní uživatelské rozhraní Aqua. Mezi další novinky má pak patřit vylepšení online aktualizací, rozsáhlejší podpora rozšíření, dvou monitorů v Impressu, další lokalizace či podpora souborových dialogů Windows Vista.
Nenechte si ujít:
Microsoft uvolnil technické specifikace formátů Office

Microsoft Office 2003 SP3 blokuje starší formáty souborů!

Microsoft varuje: Excel obsahuje kritickou chybu

Office se stěhuje na internet

OpenOffice jako webová aplikace, nyní už v testovacím provozu!

Co přináší nová verze OpenOffice.org 2.4?

Open XML jako ISO norma? Česko hlasuje pro

Microsoft zintenzivňuje kontroly počítačů s nelegálními Windows!

Celkově by verze 3.0 tedy měla uživatelům nabídnout vylepšené uživatelské rozhraní a hladší přechod z Microsoft Office 2007. Její oficiální vydání je plánováno na září letošního roku a aktuální testovací verze je k dispozici ke stažení pro operační systémy Windows, Linux, Mac OS X a OpenSolaris ze stránek OpenOffice.org. Uživatelé, kteří budou novou betaverzi 3.0 zkoušet, mají také možnost nahlásit jakékoliv problémy, chyby a nedostatky na adrese http://qa.openoffice.org.