Hlavní navigace

OpenOffice jako on-line kancelář na internetu

1. 2. 2008

Sdílet

Kancelář OpenOffice se stala prvním klasickým kancelářským balíkem, který má vlastní on-line verzi. Writer, Ba...


Kancelář OpenOffice se stala prvním klasickým kancelářským balíkem, který má vlastní on-line verzi. Writer, Base, Impress, Calc, Math i Draw mají svůj otisk na internetu. Pokud vás zajímá, jak se projekt Ulteo (www.ulteo.com) povedl, pak jsou následující řádky určeny právě pro vás.

Celý systém běží za pomoci Java Virtual Machine (JVM), který musíte mít na svém počítači nainstalován, nejlépe v příslušně nové verzi. Toto prostředí není rozhodně v oblasti webových aplikací žádným nováčkem, neboť s sebou přináší řadu výhod: podporu na všech operačních systémech, ve všech prohlížečích poběží stejně dobře a bude mít stejné funkce i vlastnosti. Jedná se o „počítač v počítači“, odpadá tedy možnost nekompatibility s hardwarem či softwarem počítače. Pro většinu uživatelů však přibude nutnost JVM povolit u svého firewallu, neboť se jedná o bezpečnostně nejasnou aplikaci. Naopak mezi nevýhody je pak nutné zařadit pomalejší start, neboť počítač musí stáhnout a načíst většinu dat ještě dříve, než je vůbec stačí využít. Na druhou stranu čas načítání je jen o něco málo delší než u klasických stolních OpenOffice bez podpory rychlého spuštění. Připravte se také na to, že JVM není zrovna nenáročnou aplikací na systémové prostředky. Zvyk vyžaduje také práce s kurzorem, který občas v okně zůstává i po tom, co se již reálně pohybuje někde zcela jinde. Občasné problémy může také působit čas od času nefungující změna velikosti okna, nebo ne vždy dokonale vypadající grafika.

Praktické zkušenosti

K samotnému využívání balíku je stále zapotřebí registrace. Po zadání přihlašovacího jména hesla, e-mailu a několika dalších údajů vám nic nebrání v tom, abyste si zvolili požadovanou jazykovou mutaci (k dispozici je angličtina, němčina, francouzština, italština a španělština). Příjemně překvapí množství slovníků pro kontrolu pravopisu, kterých je dispozici veliké množství, včetně češtiny.
S češtinou je ovšem problém: nejen že aplikace není česky lokalizovaná, což bychom jí vzhledem k tomu, že své první krůčky dělá od září, asi mohli odpustit, ale česky se mi bohužel i přes upřímnou snahu psát nepovedlo. Klávesnice není schopná napsat znaky od ě až po ž. Se znaky ý,á,í,é žádný problém není. Tato skutečnost tedy výrazně znepříjemňuje práci, neboť celý balík se stává pro české texty téměř bezcenný. Zajímavé však je, že pokud kontrola pravopisu slovo zná, pak ho na správný tvar i s diakritikou upravit dokáže.
Po spuštění vše probíhá podle představ – spustí se klasické prostředí se všemi nabídkami, ikonkami a vším, co k němu na běžných pracovních stanicích patří. Vše je na svém místě a k dispozici jsou i takové drobnosti jako možnost nastavení vzhledu ikonek v panelech.
Pokud jde o funkcionalitu, naleznete zde vše, co byste od kancelářského balíku mohli očekávat – od jednoduchého formátování textu přes tvorbu tabulek a grafů, psaní matematických výrazů, práci s vektorovou grafikou, tvorbu prezentací až po databázové nástroje. Ošizeni nebudete ani o jednu z hlavních a populárních funkcí OpenOffice, tedy o export vašich výtvorů do standardizovaného a univerzálního formátu PDF. Nic podstatného tak nechybí a stávající uživatelé open source kancelářského balíku si budou připadat jako doma. Škoda jen poměrně pomalého startu, což činní tento balík nepraktickým například pro snadný převod mezi formáty.
Výhody využívání této on-line aplikace jsou zřejmé: kdykoli, kdekoli a odkudkoli se dostanete ke svým datům, například při promítání prezentací s sebou nemusíte nosit žádné datové médium a během několika chvil máte přístup ke všem datům. Nehrozí tedy, že byste právě to, co potřebujete, zapomněli na CD či USB disk nahrát. Současně se zde otevírá možnost snazší a užší spolupráce v týmu, možnost sdílení dat apod.
K dispozici máte také vlastní virtuální disk, na který můžete své dokumenty ukládat. Spuštění celého balíku Ulteo je navíc pikantní v tom, že Microsoft již na loňský rok plánoval naplno rozjet projekt virtuální kanceláře. A výsledek? Zajímavý podpůrný nástroj pro stávající uživatele MS Office, ale o virtuální kanceláři nemůže být řeč. A zcela nečekaně je zde velký rival, který pro anglofonní uživatele představuje naprosto unikátní nástroj, jemuž webové drobnosti od Microsoftu mohou jen těžko konkurovat.
Jistě, jedná se o betaverzi, která má celou řadu nevýhod, jež do značné míry pramení z nedostatku času na delší vývoj a také z nezvyklosti užitého prostředí. Ajax, který se stává pro mnohé synonymem pro web 2.0 či on-line aplikace, možná chybí až příliš.

Soupeři

Na obzoru se rýsuje silná konkurence. Pokud máte rádi robustní a komplexní řešení, pak jen těžko budete v oblasti on-line kancelářských balíků hledat lepší produkt než Zoho office (www.zoho.com), ten nabízí tabulkový i textový procesor, práci s prezentacemi, databázemi, tvorbu vlastního webu či wiki, elektronických nástěnek, správu projektů a mnoho dalšího. Celý systém tvoří výborně navržené samostatné aplikace, které jsou navzájem volně propojeny. Jedinou vážnou nevýhodou tohoto kancelářského balíku (je nutno zdůraznit, že všechny funkce jsou podřízeny práci v kanceláři) je absence české kontroly pravopisu, což je sice drobnost, ale dosti nepříjemná.
Druhým konkurentem je Google Apps, kteréý sázejí na technologii Ajax a myšlenku, že lidé užívají on-line kancelář jako doplněk k běžným desktopovým programům. Nabízejí tedy pouze ty nástroje, které při běžné každodenní práci opravdu potřebujete. A právě v tom je jejich síla: žádné zbytečné funkce, jen to, co je nezbytné k rychlé a efektivní práci. Apps jsou navíc částečně lokalizované. Kromě tabulkového a textového procesoru zde naleznete například kalendář, e-mail či GTalk, sloužící k rychlé a efektivní komunikaci.

Bezpečnost

Asi nejčastěji skloňovaným slovem při diskuzích o internetových či vzdálených kancelářích je otázka bezpečnosti. Je zřejmé, že písemnosti napsané na vlastním notebooku uloženém v trezoru a chráněném otiskem prstů a zvláštními kódy tyto služby konkurovat nemohou.
Dost toho ale můžete ovlivnit volbou přihlašovacího e-mailu (například neužívat ten, který je uvedený na stránkách vaší firmy, nebo který používáte v častých diskuzích) a také samozřejmě kvalitním heslem.
Nemyslíme si, že by na servery tohoto typu bylo vhodné ukládat nějaké cenné dokumenty, ale současně se domníváme, že pro běžnou agendu s běžnými údaji, které necháváme na stolech našich kanceláří, jsou tyto servery bezpečné dostatečně.

Závěr

Jestli se Ulteo prosadí či nikoli, to ukáže asi jen čas. Pravdou však je, že se jedná o velmi ambiciózní betaverzi, která v případě odstranění několika „dětských“ chyb může částečně přerozdělit karty na stole on-line kancelářských balíků, nebo být jazýčkem na vahách při rozhodování, zda zvolit Open-Office či MS Office. Pokud mu započaté tempo práce vydrží a přijde i podpora psaní v češtině (třeba i s celkovou lokalizací), pak bude jistě stát za zkoušku. Zatím si však myslíme, že se spíše jedná o zajímavou hračku pro nadšence než o nástroj pro praktické využití. Což však neznamená, že bychom mu neměli věnovat pozornost. 8 0017/ZAJ ?

Autor článku