Hlavní navigace

Opera Mini 5: Nové funkce pro pohodlnější surfování z mobilů

27. 9. 2009

Sdílet

Nový mobilní prohlížeč Opera Mini 5, který je v plně funkční beta verzi veřejně dostupný od minulého týdne, přináší jak změny designu, tak i nové funkce.

Opera Mini 5 byla vytvářena tak, aby přinesla i do mobilních přístrojů uživatelské zážitky obdobné jako u desktopových prohlížečů a i když je tento úkol díky specifikům mobilních přístrojů obtížný, slaví Opera zjevně u uživatelů úspěch. Jen během srpna totiž podíl Opery Mini povyskočil o celých 10 % a po celém světě ji využívá nyní před 30 milionů uživatelů opera mini 5a výrobce se snaží, aby tento prohlížeč fungoval na co nejvíce mobilních přístrojích. Meziročně pak Opera Mini zaznamenala nárůst o 147 %.

Mezi nové funkce ve verzi 5 patří například využití panelů (tzv. tabbed browsing), dále manažer hesel, který ukládá uživatelské loginy a hesla pro on-line účty např. k sociálním sítím či e-mailovým schránkám do paměti mobilního přístroje a také úvodní obrazovka nově obsahuje tabulky s devíti nejoblíbenějšími weby (tzv. Speed dials, viz obrázek vlevo), které mohou být nastaveny uživatelem. Lišta s adresami automaticky nabízí nejnavštěvovanější URL adresy.

Prohlížeč je také více optimalizovaný pro přístroje s dotykovým displejem, což umožňuje uživatelům vidět celou webovou stránku a přibližovat místa, která je zajímají. Novinkou je detekce toho, zda text neutíká z obrazu a tomu přizpůsobení místa, které je přiblížené.

Navigační tlačítka také v Opeře Mini 5 dostala nový vzhled a celkově je podle Jona von Tetzchnera, CEO Opera Software, tento prohlížeč určen pro co nejrychlejší a nejpohodlnější práci na webu i pro ty, kdo byli dosud zvyklí pracovat s internetem jen na běžných stolních počítačích.

Opera Mini 5 je k dispozici ke stažení z webu výrobce pro Blackberry a mobilní telefony, které podporují Javu.