Hlavní navigace

Operátor z jiné galaxie

16. 5. 2007

Sdílet

Česko se v polovině května konečně dočkalo čtvrtého mobilního operátora, jímž se stala síť U:Fon, založená na technologii CDMA 2000 revize A.

CS24

První krůčky nového hráče na trhu vedou směrem k poskytování datových služeb a vytvoření bezdrátové alternativy pevným linkám. K dispozici jsou pro začátek čtyři tarify, jeden výhradně datový, jeden určený k telefonování a dva kombinované. Bližší informace spolu s cenami naleznete v níže uvedené tabulce.

Měsíční paušálRychlost datVolání na pevnou linkuVolání do mobilních sítíOdeslání SMS
U:fonův telefon296 Kč-0,71 Kč/min4,64 Kč/min2,24 Kč
U:fonův telefon s internetem403 Kč153 Kb/s0,71 Kč/min4,64 Kč/min2,24 Kč
U:fonův internet237 Kč153 Kb/s---
U:fonův fofr internet594 Kč3,1 Mb/s0,71 Kč/min4,64 Kč/min2,24 Kč

Uvedené ceny zahrnují 19% DPH.

Nejlákavěji z celého ceníku vypadá položka volání do vlastní sítě, jež operátor nabízí zcela zdarma. Poměrně nepříjemným zjištěním pro nás naopak byly hodnoty FUP pro datové služby, jež se pro jednotlivé tarify pohybují v rozmezí od 1 do 2 GB, po jejichž překročení dochází k rapidnímu poklesu rychlosti. Podle vyjádření operátora se ale budou podmínky v této oblasti ještě měnit, doufejme, že k lepšímu.

Technologie

CDMA verze 2000 rev. A (pracující na frekvenci 430 MHz) je mobilní technologií třetí generace, jež nabízí možnost stahovat data teoretickou rychlostí až 3,1 Mb/s, v praxi lze údajně běžně dosahovat hodnot v rozmezí od 500 do 1200 Kb/s. Starší vývojovou variantu CDMA používá O2 pro provoz bezdrátového připojení k internetu již několik let. Výhodou technologie CDMA proti GSM je fakt, že její základnové stanice zvládnou obsloužit mnohem větší plochu, což snižuje náklady na výstavbu infrastruktury a umožňuje rychlý nárůst kvality pokrytí. V současné době šíří U:fon svůj signál pro část Prahy, okolí Pardubic a Hradce Králové. V horizontu tří měsíců by mělo být pokryto již 70% populace ČR, do konce roku se signál rozšíří po drtivé většině ČR. Do roku 2009 se u U:fona plánuje implementace Revize B, jež přinese datové služby s teoretickou rychlostí až 14,1 Mb/s.

Konkurence

V oblasti bezdrátových dat bude U:fon s vyšším tarifem konkurovat zejména T-Mobilu a jeho službě Internet 4G, také O2 nabízí pro tento segment trhu alternativu založenou na starší verzi CDMA. Nižší tarif s reálnou rychlostí od 20 do 60 Kb/s se může rovnat maximálně s GPRS nebo EDGE a poslouží spíše k vyřizování pošty a příležitostnému surfování po internetu. Hlasové služby U:fona naleznou oponenta v pevných linkách, v porovnání s nimiž však nabídnou alespoň částečnou mobilitu.

Další informace hledejte na webu www.ufon.cz, kde se nachází aktuální mapa pokrytí, údaje o nabídce operátora, kontaktní informace apod.

- - Čestmír Žák