Hlavní navigace

Osmero užitečných AI nástrojů, které vám zjednoduší život i práci

Sdílet

 Autor: Radan Dolejš s podporou AI
Nechte práci na softwaru: Tyto důmyslné AI nástroje udělají práci za vás.

Umělá inteligence je svatým grálem informačního věku a žhavým tématem dneška. Humbuk vyvolal revoluční chatbot ChatGPT, který postavil na hlavu naši představu o „nelidské“ inteligenci. 

Umělá inteligence pomocí několika klíčových slov vytváří zdánlivě autentické eseje, které obstojí i při kritickém zkoumání, vytváří kód v různých programovacích jazycích a poskytuje brilantní odpovědi v dialogových výměnách.

Vyvíjíte už podnikové aplikace s pomocí AI nástrojů?

ChatGPT už dokonce píše reklamy pro Ryana Reynoldse a pod tlak inteligentního softwaru by se mohl dostat i všemocný Google, jak předpokládá časopis Der Spiegel. Přestože s Gemini král vyhledávačů už dávno spustil vlastní vysoce výkonnou umělou inteligenci.

Ale i vedle špičky, jako je ChatGPT nebo Gemini, dnes existuje mnoho užitečných a funkčních AI aplikací, které využívají inteligentní algoritmy, aby za nás udělaly spoustu práce nebo nám zpříjemnily volný čas. Představujeme osm skutečně výkonných AI nástrojů, které nám pomáhají v každodenním životě – samozřejmě včetně ChatGPT.

Brain.fm: AI-generovaná hudba

Brain.fm nabízí přizpůsobené hudební playlisty vytvořené umělou inteligencí. Obsah a výběr vychází z moderních neurovědeckých poznatků a je navržen tak, aby posluchačům poskytoval příznivé akustické prostředí při práci, ve volném čase nebo při usínání. 

Přidejte si magazín Computerworld mezi své oblíbené zdroje na Google News.

Slibuje větší soustředění, lepší koncentraci nebo snadnější vypnutí při meditaci. Takové zvukové asistence je dosaženo pomocí hudby a zvuků, které jsou vyladěny podle vzorce lidských mozkových vln. 

Inteligentní část nabídky se zaměřuje také na personalizaci obsahu. Při používání webové stránky budete dostávat obsah, který se stále více přizpůsobuje vaší náladě.

Genei: Inteligentní souhrny

Genei vychází z anglického výrazu pro „džiny“, magické bytosti z pohádek Dálného východu. Tento nástroj si poradí s příběhy a vyprávěními, ale také s vědeckými texty nebo zprávami – a shrne je na zlomek původního počtu znaků. 

Video ke kávě

Máte čas na rychlé a informativní video?

Nemáte čas číst čtyřstránkový novinový článek? Genei zkomprimuje obsah do několika přehledných bodů. Kolega píše nekonečné e-maily? Genei vás ušetří procházení nadbytečných odstavců a dostane se k jádru věci. Každý, kdo profesionálně pracuje s texty, může s tímto nástrojem ušetřit neuvěřitelné množství času. 

Umělá inteligence také v mžiku zkrátí volnočasové čtení, aniž by důležitý obsah propadl. Nicméně Genei umí v současné době pracovat pouze s anglickými texty a po uplynutí zkušební čtrnáctidenní doby vyjde na 10 dolarů měsíčně.

Beautiful.ai: Prezentace bez námahy.

Beautiful.ai dokáže vytvořit individuální, moderní a poměrně atraktivní prezentace, aniž byste museli trávit hodiny nad designem, strukturou nebo grafikou. Můžete se soustředit na vlastní sdělení nebo obsah obchodní prezentace a vizuální stránku přenechat softwaru. To nejenže ušetří obrovské množství času, ale výsledky jsou také vizuálně působivé. 

Kde si vyděláte nejvíc? Přečtěte si také:

Kde si vyděláte nejvíc?

Díky této službě už nemusíte sedět dlouho do noci a pracovat na jednotlivých slajdech a upravovat velikost písma nebo rozestupy mezi řádky; umělá inteligence vše provádí v reálném čase a v závislosti na vybrané grafice a zadaném textu. K dispozici má obrovské knihovny šablon a návrhů, můžete do ní však taky nahrát vlastní soubory z aplikace Photoshop nebo Sketch. 

K dispozici je dokonce i doplněk pro aplikaci PowerPoint. Beautful.ai lze po dobu čtrnácti dnů testovat zdarma, poté jsou k dispozici různé modely předplatného.

ChatGPT: Umělá inteligence, kterou to všechno začalo

Jako průkopník umělé inteligence by ChatGPT v našem seznamu samozřejmě neměl chybět. Tento bot od OpenAI se zasloužil o rozjezd umělé inteligence a nyní je k dispozici ve verzi 4o. 

Google sází na jadernou energii, aby podpořil expanzi umělé inteligence Přečtěte si také:

Google sází na jadernou energii, aby podpořil expanzi umělé inteligence

Umělou inteligenci může bezplatně používat kdokoli. Nástroj pomáhá v soukromém i profesním životě, dokáže rozvíjet a formulovat myšlenky, zkracovat nebo prodlužovat texty, vytvářet dietní plány nebo ukázat gaučovému běžci cestu k úspěšnému zdolání maratonu. Lze jej také použít k rychlému vytvoření (pracovních) e-mailů nebo odpovědi na ně na základě několika klíčových bodů. 

Bot je už dnes dokonce schopen sarkasmu a dokáže si z uživatelů utahovat, pokud si to usmyslíte. Čerpá z obrovského množství dat z lidské komunikace a poskytuje klamavě realistické výsledky. 

Dokáže také vytvářet podmanivě krásné obrázky generované umělou inteligencí během několika sekund.

LanguageTool: AI korektury

LanguageTool je bezplatný a výkonný korektor, který nemilosrdně odhaluje gramatické a pravopisné chyby, a to i v delších textech. Texty lze psát přímo na obrazovku prohlížeče nebo je zkopírovat a vložit rychlostí blesku. 

Umělá inteligence není jen ta generativní, upozorňuje odborník David Filgas
Umělá inteligence není jen ta generativní, upozorňuje odborník David Filgas
0:00/

Analýza je dokončena během několika sekund. Barevné kódování zvýrazňuje jednotlivé typy chyb a označeny jsou dokonce i stylistické problémy – například pokud několik vět začíná stejným slovem. Pokud chcete pozdě v noci napsat důležitý e-mail, který by neměl obsahovat žádné chyby, nebo pokud jste po dlouhé práci s dokumentem oslepli, pak je LanguageTool vaším zachráncem. 

Používáme ho ke kontrole textu a k jeho vylepšení během okamžiku. K dispozici je i bezplatná verze; ta sice ráda zvýrazní i pasáže textu ze stylistických důvodů, vysvětlivky jsou ale přístupné jen platícím uživatelům. 

LanguageTool je navíc k dispozici jako rozšíření pro mnoho prohlížečů, různé programy Office a také jako aplikace, ač zatím pouze pro iOS.

Jasper.ai: Kreativní texty ve 30 jazycích

Psaní textů může být těžké – ale nemusí. Alespoň pokud využijete pomoc aplikace Jasper s podporou umělé inteligence. Tento nástroj vytvoří texty se strukturou vhodnou pro SEO a zároveň přitažlivou během chvilky. 

Umělá inteligence prokazuje jistou ruku při tvůrčím psaní – od esejí a příspěvků na LinkedIn až po příspěvky na blogy. Jasper píše vzrušující popisy produktů, kreativní příběhy, shrnutí cizích textů, které šetří čas, a dokonce dokáže okořenit i životopis. Pokud chcete něco prodat na eBay, Jasper dokáže vytvořit popis vhodný pro čtenáře a texty nebo titulky z něj uspokojí každý vyhledávač. 

Čínští vědci prolomili šifrování RSA pomocí kvantového počítače Přečtěte si také:

Čínští vědci prolomili šifrování RSA pomocí kvantového počítače

Podporuje celkem 30 jazyků včetně češtiny. Můžeme také vytvářet záznamy v jednom jazyce a nechat si vypisovat texty v jiném. Kvalita, ale i pravdivost takových textů do značné míry závisí na vstupu uživatele. 

Pokud například necháte vytvořit text, ale neuvedete všechny potřebné informace, Jasper doplní případné mezery v údajích vymyšlenými hodnotami. Proto je třeba vždy následně provést důkladnou kontrolu textu.

Murf: Další úroveň generátoru převodu textu na řeč

Murf je inteligentní služba převodu textu na řeč, která vás rychle donutí nastražit uši. Generátor řeči jde daleko za hranice běžných funkcí klasických nástrojů: Můžete flexibilně upravovat výšku hlasu, důraz, interpunkci a další akustické prvky hlasového výstupu. 

Máte data v cloudu? Hackeři si už na vás brousí zuby! Přečtěte si také:

Máte data v cloudu? Hackeři si už na vás brousí zuby!

Plynulé vyvážené hlasy s bohatou barvou a individuálním zabarvením tónu jsou opravdu působivé. Jednotlivá slova můžete libovolně zdůrazňovat, videa nebo obrázky lze doprovázet hudbou na pozadí a rychlost přehrávání je také na uživateli. Skvělou funkcí je, že pomocí měniče hlasů lze také nahrát naše vlastní texty, které pak zopakuje jeden z Murfových emotivních hlasů. 

Kromě angličtiny je k dispozici dalších 23 jazyků, čeština mezi nimi však zatím chybí.

Fireflies: Konec poznámkám z obchodních schůzek

Aplikace Fireflies je založena na neurolingvistickém programování a má potenciál způsobit revoluci v telefonování a obchodních schůzkách – a to nejen pro zapisovatele poznámek. 

Nástroj dokáže pečlivě přepsat (převést do textu) schůzky, telefonické rozhovory nebo hlasy ze zvukových souborů. Při konferencích jej můžete použít k nahrávání video nebo audio souborů, které jsou pak během několika minut převedeny na text a mohou být dále rozsáhle zpracovávány. Tím odpadá nutnost pořizovat poznámky a účastníci nebo zaměstnanci mohou teoreticky pomocí Fireflies dohledat vybraný obsah nebo témata z minulých schůzek i po letech pomocí vyhledávání podle klíčových slov. 

Hvězdy českého IT Přečtěte si také:

Hvězdy českého IT

Každému, kdo se někdy snažil najít konkrétní bod v hodinovém zvukovém záznamu, není třeba příliš vysvětlovat potenciál Fireflies: Uživatelé ušetří spoustu času a ušetří si nervy. Mohou také vytvářet zvukové úryvky, zvýrazňovat důležité momenty nebo připojovat vlastní poznámky k tomu, o čem se v příslušném bodě diskutuje. 

Pomocí umělé inteligence můžeme dokonce analyzovat náladu rozhovorů, filtrovat časy mluvení nebo identifikovat monology. Fireflies je proto ideální i pro koučování nových nebo nezkušených kolegů. K dispozici je i jeho bezplatná verze, která však má svá omezení.

 

Computerworld si můžete objednat i jako klasický časopis. Je jediným odborným měsíčníkem na českém a slovenském trhu zaměreným na profesionály v oblasti informačních a komunikačních technologií (ICT). Díky silnému zázemí přináší aktuální zpravodajství, analýzy, komentáře a přehledy nejnovejších technologií dříve a na vyšší odborné úrovni, než ostatní periodika na tuzemském trhu.

Obsah Computerworldu je určen odborníkům a manažerům z firem a institucí, kteří se podílejí na rozhodovacím procesu při nákupu ICT technologií. Jednotlivá čísla si můžete objednat i v digitální podobě.