Hlavní navigace

Osobní superpočítače se blíží

24. 3. 2009

Sdílet

Během příštích tří až čtyř let budou uživatelé moci pozorovat, jak se jejich PC mění na osobní superpočítače. Tato změna bude způsobená rozvojem multicore CPU a, což je možná ještě důležitější, příchod mnoha vedle sebe fungujících jader v grafických jednotkách, tvrdí Jack Gold, analytik J. Gold Associates.

Je fakt, že ATI a nVidia už teď nabízejí programovatelná jádra ve svých high-end grafických jednotkách. Tyto jádra mohou být naprogramována tak, aby prováděla mnoho paralelních úkolů, což přináší o hodně lepší možnosti zobrazení a funkce pro video, hlavně pro moderní a náročné hry. Bohužel jsou tyto produkty dost drahé a mají velké energetické nároky, což je činí nepraktickými pro většinu laptopů.

Ale tímto byly položeny základní kameny pro to, aby se v budoucnu tyto špičkové multicore a programovatelné komponenty staly přístupné pro všechna zařízení. Výrobci se pomalu přibližují tomu, aby vyrobili integrované multicore platformy s 64 nebo více speciálními jádry, které budou moci být použity ve spojení s různými multicore CPU, které se teď uchytili na trhu. Díky lepším procesům s polovodiči a jejich rozměry (32nm a brzy 22nm a poté ještě menší) budou tyto nové třídy vynálezů brzy nabízet nepředstavitelné schopnosti.

V budoucnu budou osobní počítače vykonávat mnohem více úkolů, které jsou v současnosti prováděny pomocí high-end serverů a sálových počítačů. Například výrazně vylepší schopnost využívat data z obrovských databází, zlepší výpočty, rozšíří bezpečnostní vlastnosti a v neposlední řadě posune mnohem dál vizualizaci jakékoli formy dat.

Velký výkon podobných strojů je doložený zprávou o tom, že několik počítačů s velmi výkonnými grafickými procesory bylo spojeno a použito k prolomení bezpečnostního šifrování WPA používaného k ochraně Wi-Fi připojení. V jiném případě se povedlo hackerům prolomit bezpečnostní certifikáty internetových stránek,které byly považovány za dobře zabezpečené.

Výrobce, který je v této době vpřed, je Intel, jehož pokrok v technologii polovodičů mu brzy dovolí dosáhnout zmiňovaných schopností. Platforma Larabee, kterou vyvíjí, bude cenově přístupná a ucelená s architekturou CPU jádra. AMD navrhne podobná multicore zařízení, ale bude pro něj těžké držet krok s Intelem, aspoň několik následujících let. Očekává se, že AMD nabídne více cenově konkurenceschopných produktů, stejně jako tomu tak je u jeho nabídky levných CPU.

Nejvíc se podle odhadů změna na trhu dotkne firmy nVidia. Zatímco nabízí výborné grafické subsystémy, požadavky po grafice plně kompatibilní s x86 CPU jádrem ji postaví úplně do jiné situace. A bude vytlačena ze všeho kromě high-end grafických subsystémů. Očekává se, že tyto samostatné grafické karty obsadí 5 až 10 procent trhu. Intel a AMD budou ovládat zbytek s jejich integrovanými platformami, ale očekává se, že Intel bude mít převahu na trhu (75 až 85 procent).

Shrnutí: V několika příštích letech dramaticky vzroste rozmach programovatelných multicore čipů integrovaných do CPU. Bude chvíli trvat, než se s těmito hardwarovými novinkami srovná i software, ale můžeme očekávat nečekané schopnosti budoucích počítačů.

Převzato od Jacka Golda, zakladatele a hlavního analytika firmy J. Gold Associates.