Hlavní navigace

Overlord - zlo přichází...

22. 6. 2007

Sdílet

Co uděláte, když k vám na zahradu přiletí míč? A) Vrátíte ho klukům, kteří ho sem zakopli. B) Vezmete nůž, míč rozřežete a na kluky vypustíte bojové psy. Volíte-li B), těšte se na Overlord…

Co uděláte, když k vám na zahradu přiletí míč? A) Vrátíte ho klukům, kteří ho sem zakopli. B) Vezmete nůž, míč rozřežete a na kluky vypustíte bojové psy. Volíte-li B), těšte se na Overlord



Z vaší odpovědi je totiž jasné, že vy rozhodně nejste ty správné typy na záchranu království před mocným černokněžníkem. Nepodarovali byste každého chudáka a nepomáhali stařence s nůší naplněnou tunami nasbíraného klestí, což je náplň pohádek a také většiny dnešních her s fantasy tématikou. Naopak, ve vaší temné duši se evidentně zrcadlí výjevy typu stařenka s nůší legračně naraženou na hlavě nebo láteřící žebrák, jehož těžce vydělaná almužna mizí ve vaší kapse. A právě Overlord od tvůrců tahové strategie Age of Wonders podobné zlovolné choutky již brzy ukojí.



V této akční adventuře, jejíž hratelnou verzi jsme měli možnost vyzkoušet, je páchání zla, plenění a rabování hlavním programem. Vše začíná tím, že vás věrní vazalové – skupinka smrdutých skřetů – vyhrabou na světlo boží a z úst rádce Gnarla vyslechnete příběh o svém předchůdci a sedmero hrdinech, kteří se na něm nepěkně vyřádili. V zemi se mezitím znovu zazelenala tráva, roztomilé ovečky vyrazily na pastvu a ptáčci obnovili švitoření v korunách stromů. Z tradiční bašty chaosu, temné věže, se stala ruina a ukryté poklady skončily v rukách nenechavců. Pro vás jako nového nejvyššího pána tedy hodně špatné časy!



Nic ale není ztracené. Díky věrným přisluhovačům existuje nemalá šance s atributy dobra nadobro skoncovat a s každým nájezdem do okolí zvyšovat svůj vliv. Svoje pohůnky jednoduše porodíte u speciálních bran výměnou za životní energii zabitých tvorů, přičemž celkově může vaše stádečko čítat až padesát kusů. Skvělé je, že skřeti za vás pak vykonají většinu špinavé práce a byť si občas neodpustí nějakou tu poznámku, splní každičký váš rozkaz. Tu posekají slunečnicové pole, tu naporcují pár ovcí, tamhle pobijí vesničany, případně odklidí z cesty nějakou tu pevnou překážku. Jako věrní psíci vás neustále sledují a dokonce neváhají na požádání ukončit svůj život u speciálních oltářů, jen aby se vám doplnil ukrojený život nebo vyplácaná mana. Kromě základních hnědých skřetů bojovníků se k vám časem přidají i rudí, kteří si tykají s ohněm a na dálku vrhají ohnivé koule; zelení, kteří se specializují na překvapivé útoky ze zálohy a nakonec musíme zmínit modré, schopné ostatní léčit, oživovat padlé a umějící plavat.



Přestože jsou služebníčci poměrně samostatní, kupříkladu se sami od sebe ověšují nalezenými zbraněmi, ale i úplnými nesmysly (na hlavu si v klidu nasadí dýni), občas se musíte přímo chopit jejich ovládání a k dopravě na méně dostupná místa využít neviditelného vodítka navázaného na pohyby myši. Kromě udělování příkazů se vaše postava každopádně zapojuje do dění i přímo, prostřednictvím ostří sekery a vrhaných kouzel. Venkovní čistky přitom vedle pocitů uspokojení přináší také hmotné statky v podobě blyštivých zlaťáků, které využijete hlavně k dostavbě domovské základny – věže. Dále k výrobě nových zbraní, nákupu kouzel, najmutí služebnictva nebo sbalení nějaké té démonické ženštiny.



Příznivce soupeření lidských mozků určitě potěší, že vedle kampaně pro jednoho hráče se nezapomnělo ani na multiplayer, přičemž názvy jednotlivých módů vcelku výstižně charakterizují jejich náplň. Zatímco Slaughter neboli Masakr je de facto klasický deathmatch, v případě Plunder Challenge (Drancování) jde o nahrabání si co nejvíce kořisti. Přítomna bude i kooperace, kdy spolu s partnerem budete odrážet hordy útočníků. Grafika je parádní a odpovídá požadavkům doby. Svým odlehčeným stylem a barevností jasně deklaruje humorný nádech hry, takže vedle nepřátel na vás po celou dobu útočí nejrůznější vtípky a bránice dostává docela zabrat. Těšte se!

CS24



Žánr: akční adventure
Výrobce: Triumph Studios
Vydavatel: Codemasters
Multiplayer: ano
Datum vydání: červen 2007
Internet: www.codemasters.com/overlord