Hlavní navigace

Pátý iPhone s větším displejem

20. 5. 2012

Sdílet

 Autor:
Podle několika nejmenovaných zdrojů citovaných různými médii v průběhu tohoto týdne bude příští iPhone opatřen displejem o velikosti úhlopříčky 4".

Někteří blogeři a komentátoři již informaci vzali jako hotovou věc a počítají s tím, že další smartphone od Applu, který se může, ale nemusí jmenovat iPhone 5, bude mít větší displej. Podobné spekulace se přitom objevují již více než rok. Původně se očekávalo, že Apple s větším displejem přijde u iPhonu 4S. Ten však nakonec zůstal věrný 3,5palcovému displeji, takže se očekávání vlastně jen přesunula na další model.

Ze strany Applu by přitom šlo o logický krok. Například telefony s konkurenčním systémem Android jsou na trh uváděné s různě velkými displeji, často je to však více než zmiňovaných 3,5 palců. Třeba Samsung Galaxy Note se tak může pochlubit 5,3palcovým displejem.

Při bližším pohledu na články od deníku Wall Street Journal a agentury Reuters se však ukazuje, že ani tentokrát se informace od nejmenovaných zdrojů nemusí ukázat jako pravdivé. Navzdory jejich délce se v nich totiž o toho o vlastnostech nových displejů moc nedozvíme. Obě média přitom pro popis svých zdrojů používají oblíbené slovní spojení „lidé obeznámení se situací“.

Podle zdroje WSJ již Apple objednal výrobu větších displejů u asijských výrobců. „Nové displeje budou mít úhlopříčku nejméně 4 palce. Jejich výroba by měla začít již příští měsíc,“ píše Journal, který odhaduje, že v lepším případě by se iPhone 5 mohl na pultech obchodů objevit ještě do konce letošního roku. V Reuters jsou jen o něco konkrétnější, když tvrdí, že o dodávku větších displejů se postarají firmy z Japonska a Jižní Koreje.

Nejčastějším argumentem proti iPhonům s větším displejem je ten, že by tím vznikly komplikace softwarovým vývojářům, kteří by museli upravit své stávající aplikace. Jedinou možností, jak se těmto problémům vyhnout, by bylo zachování rozlišení 960 x 640 pixelů, ovšem za cenu nižší pixelové hustoty displejů Retina.