Hlavní navigace

Photoshop Express - upravujte fotografie na internetu zdarma

19. 5. 2009

Sdílet

Pokud aspoň někdy fotíte digitálním fotoaparátem, jistě jste už zatoužili po možnosti jednoduše fotky editovat a upravovat. Tento program vám to umožní přímo na webu a škála nabízených funkcí je vážně široká.

Photoshop Express

 

V minulém díle našeho speciálu o online aplikacích, které se dají provozovat jen prostřednictvím internetového prohlížeče, jsme se uvedli do problematiky a podívali se na zoubek nejznámější aplikaci tohoto druhu, jakou jsou jednoznačně Google Documents. Těmi ale celá nabídka online aplikací teprve začíná. A že je opravdu široká! Jistě, konvenční programy jsou dnes k dispozici skutečně k jakémukoliv účelu, čemuž zatím online aplikace nemohou konkurovat. Škála jejich funkčnosti ale utěšeně roste, a to velmi slušnou rychlostí. Důkazem jsou i aplikace, které si představíme dnes.

 

Photoshop Express

Velmi kvalitní internetová aplikace Photoshop Express je malou sestřičkou známého profesionálního programu od Adobe. Ale pozor, i pomocí Photoshop Express se dá v oblasti obrázků provádět spousta zajímavých úprav - například provést menší korektury na fotografiích nebo přidat některé základní efekty. Správa fotografických alb a „diashow" funkce také nesmí chybět. Po krátké registraci si můžete nahrát solidní dva gigabajty fotografií a obrázků.

Upload fotografií

Prvním krokem, který musíte při práci s Photoshop Express udělat, je nahrání fotek, které probíhá velice jednoduše. Stačí kliknout na ikonu „Upload Photos" - není přitom nutné nahazovat fotky jednotlivě, k dispozici je i hromadný import. V následujícím dialogu budete otázáni, zda chcete fotky nasměrovat do nového alba („Upload To New Album"), nebo do již existujícího alba („Upload To Existing Album"). Poté se objevíte v knihovně („Library"), kde na vás čekají všechny nahrané fotky zobrazené pomocí náhledů. Stačí některý z nich nakliknout a už máte možnost provádět základní operace, jako například zasílání emailem, případně opětovné stažení na pevný disk v počítači.

Základní korektury

Dvojitým poklepáním na jakýkoliv obrázek otevřete editační mód Photoshopu Express. Pro optimalizaci jasu nebo kontrastu se ze všeho nejdříve hodí využít služby „Auto Correct". Program v takovém případě nahoře zobrazí šestici miniatur coby korekturovaných návrhů. Jakmile na jeden z nich najedete myší, okamžitě vám budou představeny upravené efekty. Stačí si vybrat tu nejlepší úpravu a kliknout na ní.

Trápí vás nepříjemný efekt červených očí na fotkách? I na to má Photoshop Express řešení. To se skrývá pod položkou „Red-Eye-Removal", kterou aktivujete a kliknete na zornice. Jistě, kýžený efekt se ne vždy zcela dokonale vydaří, úspěšnost je zde ale značná. K dalším základním funkcím patří: změna velikosti („Resize"), ořezávání, natáčení (oboje pod „Crop and Rotate"), sycení barev („Saturation") nebo doostřování („Sharpen").

Zkrátka funkce, které ocení snad každý, kdo se někdy pokoušel o úpravu nafocených snímků. Hodně důležité je tlačítko „zpět", kterým můžete změny okamžitě vracet k předchozímu stavu. Jedná se o červenou šipku pod hlavním obrázkem. Jakmile práce s obrázkem dokončíte, kliknete buď na „Finish", abyste originál přepsali změněným výtvorem, nebo na „Save a Copy" pro uložení editované fotky pod jiným jménem.

Přidání efektů

Photoshop Express ale není jen plně seriózním programem, který uživatelům umožní základní editaci fotek a víc nic. Mnozí ho využívají zejména proto, že dává prostor vlastní kreativitě. Jistě, nečekejte kreace, které se dají vytvářet v regulérním Photoshopu, ale i tak jsou možnosti velmi slušné. V editačním módu je možné volit mezi řadou efektů, jako například „Pop Color", „Hue" nebo „Tint" (rozličná barevná vyznění). Je tu také „Sketech" přidávající komiksové vzezření či „Distort" pro milovníky deformací. Kromě toho se do obrázků může přidávat text a další grafické elementy, například bubliny vycházející z úst nebo dokonce nejrůznější motivy z klipartu typu klobouku nebo slunečních brýlí.

Fotky pro návštěvníky

Photoshop Express maximálně těží z toho, že se nachází v internetovém prostředí a že je velmi jednoduché sdílet obsah s ostatními. Pro mnohé uživatele tak program nefunguje ani tak jako editační nástroj, jako spíše album, které mohou ukazovat kamarádům nebo třeba celému světu. Pakliže k němu mají mít přístup jen vybrané osoby, což je ten nejčastější případ, klikněte na spodní liště na ikonu „Share". Tady můžete aktivovat funkci „Download", čímž umožníte návštěvníkům, aby si obrázky uložili na svém počítači. Pak už stačí jen doplnit e-mailové adresy dotyčných osob.

Tito pak obdrží zprávu s linkem na patřičné album - jakmile na něj kliknou, spustí se automaticky „slideshow". Tu můžete centrálně všelijak upravovat tak, aby byla podle vašeho gusta. V nabídce „Settings" jí lze opatřit například i vhodnými melodiemi. Velikost obrázků a dobu jejich zobrazení si může každý individuálně nastavit pomocí příslušných jezdců. Nahoře jsou potom ikony, kterými lze jednoduše volit způsoby zobrazení, například miniatury v kompletním albu nebo obrázek v maximálním rozlišení.

Najdou se ale jistě i tací, kdo se rozhodnou publikovat svá alba zcela veřejně. V takovém případě se zaměřte na symbol zámečku vedle jména alba v levé navigační liště a klikněte na „Available to all" a případně i „Allow Downloading", pokud si fotek neceníte natolik, že jste svolní je nechat ke stažení veřejnosti. Takto vytvořené album je potom přístupné přes webovou adresu, kterou jste zadávali při vytváření účtu na Photoshop Express. Jedná se o takzvané „Personal URL".

ICTS24

Z vlastních zkušeností můžeme říct, že Photoshop Express patří k nejlepším online aplikacím vůbec, a to jak svou užitečností, tak provedením, kterému autoři zjevně věnovali mnohé ze svého know-how, jež získali při tvorbě profesionálního grafického programu. Kdo se tedy zabývá fotkami a potřebuje jednoduchého, rychlého a všude přístupného pomocníka, bude si s Photoshop Expressem libovat.

Příště si posvítíme na online aplikace Google Maps, Netvibes a Ghost.