Hlavní navigace

Pioneer VSX 921

29. 9. 2011

Sdílet

Jsou značky, k nimž jsme si vytvořili jistý osobní vztah a náklonnost už v útlém dětství – některé z nich, jako je Akai či Revox, již dávno upadly v zapomnění, jiné se přes rů...

Jsou značky, k nimž jsme si vytvořili jistý osobní vztah a náklonnost už v útlém dětství – některé z nich, jako je Akai či Revox, již dávno upadly v zapomnění, jiné se přes různé otřesy zatím na trhu úspěšně drží.
Pioneer patří do druhé skupiny – po oznámení o konci výroby špičkových plazmových televizorů Kuro se sice o budoucnosti japonské značky vynořily pochyby, nicméně Pioneer se o to usilovněji zaměřil na oblast domácího a automobilového audia – nový VSX 921 ukazuje, že to byl jednoznačně správný krok.
Jen stěží byste na trhu hledali receiver, který vám nabídne tolik hudby (a především funkcí) za tak málo peněz. Samozřejmostí jsou nejen čtyři HDMI vstupy verze 1.4, ale i dvojice komponentních videovstupů, pět kompozitních videovstupů nebo upscaling na 1080p. Na čelním panelu je USB port, který si rozumí nejen s MP3 či AAC, ale i FLAC soubory, iPodem, iPadem či iPhonem. LAN rozhraní podporuje vedle obligátní DLNA a internetových radií také AirPlay, nemluvě o tom, že pro majitele iPhonu a zejména iPadu je zdarma k dispozici fantasticky vypadající (a velmi dobře fungující) aplikace pro ovládání většiny funkcí receiveru, včetně nastavení prostorového rozložení zvuku (prostorový zvuk lze pochopitelně kalibrovat pomocí přiloženého mikrofonu).
Zesilovací část nabízí 7 kanálů po 135 W při šesti ohmech – tak vysokého výkonu při relativně malých rozměrech a nízké ceně dosahuje VSX-921 díky zesilovači třídy D. Tyto zesilovače, ať v analogové či digitální podobě, jsou již řadu let běžné v autorádiích či mikrosystémech, v případě receiverů střední třídy se jim výrobci v minulosti vyhýbali kvůli obavám ze zkreslení či nepříjemného zabarvení zvuku. Třída D totiž nabízí výhody z hlediska ceny, prostoru a zejména spotřeby (teoreticky může dosáhnout účinnosti až 100 procent), ovšem za cenu kvantizačního zkreslení (signálová křivka je totiž při zesilování v podstatě „vzorkována“). Vývoj v oblasti DSP čipů a dalších obvodů ale umožnil pracovat se signálem při vyšších rozlišeních – zesilovače třídy D tak dnes naleznete v řadě špičkových minisystémů, několika audiofilských zesilovačích a v neposlední řadě též v receiverech Pioneeru.
Nakolik se odlišná konstrukce odráží ve zvuku VSX-921, to je značně subjektivní. Nám se při poslechu líbila rychlost a dynamika i množství detailů a naprosto přesné basy, nemohli jsme se ale zbavit pocitu mírné agresivity vyšších frekvencí. To ovšem nemusí být nutně dáno konstrukcí, ale prostým laděním výrobce – například Onkyo nabízí stereofonní zesilovače s D konstrukcí, jež jsou zvláštní svým měkkým, takřka elektronkovým zvukem. Naopak za velký plus považujeme možnost zapojení dvou párů předních repro stylem A/B –umožňuje to snadnější připojení 5.1 reprosoustavy i klasických repro na stereofonní poslech, zároveň receiver podporuje konfigurace front wide/high, takže můžete všech sedm satelitních reproduktorů zapojit do jedné sestavy. Možné je připojit i aktivní zónu 2. Podobná flexibilita se nám velmi líbí.
Co se nám libí ještě o něco více, je podpora iPadu a iPhonu v podobě špičkové aplikace pro ovládání receiveru přes domácí síť. Zatímco u jiných značek nabízí podobné aplikace spíše ovládání základních funkcí (často pouze ve verzi pro iPhone/iPod Touch) a lepší funkcionalitu nabízí placené aplikace třetích stran, v případě Pioneeru je k dispozici plnohodnotné rozhraní pro iPad, s nímž můžete ovládat plejádu užitečných (a několik mírně praštěných) funkcí, či aplikace AirJam, s níž lze „do fronty“ řadit skladby z několika zařízení, což je údajně cool na párty – detaily jsme nezjišťovali, protože nevíme, co je „cool“ a „párty“.
VSX-921 má pochopitelně i své slabiny. Nepovedené je například dálkové ovládání, které má příliš mnoho malých tlačítek označených často stěží rozluštitelnými akronymy typu HMG, ADPT či PQLS. Poměrně málo informací zobrazí i čelní jednořádkový displej, kvalita OSD menu by mohla být o něco vyšší. Čelní panel je pochopitelně plastový, dostal ale alespoň matnou strukturovanou úpravu, která je méně náchylná na škrábance než lesklý plast. To všechno jsou ale relativně drobné nedostatky, které nemění nic na skutečnosti, že VSX-921 je z hlediska poměru ceny a užitné hodnoty momentálně nejzajímavějším receiverem na trhu.

Pioneer VSX 921

AV receiver se síťovými funkcemi

Vstupy: 4× HDMI, 3× digitální, 2× stereo, 5× AV (kompozitní), 2× komponentní, LAN, USB, Control, Adapter port, IR
Výstupy: HDMI, komponentní, AV, Monitor AV, subwoofer, IR, Control
Zesilovač: Třída D, 7× 135W při 6 ohmech, Bi-Amp
Formáty: Video – upscaling na 1080p, Audio – AC3, DTS/ES, DTS HD, Dolby True HD, IIz, LPCM, DSD, MP3, AAC/Apple, WMA, WAV, FLAC
Rozměry a hmotnost: 435 × 168 × 362 mm, 9,9 kg

Autor článku