Hlavní navigace

Po Phenomech B3 budou brzy B4

1. 2. 2008

Sdílet

Ještě jsme se nedočkali dlouho očekávaných Phenomů revize B3 a už se pomalu začíná mluvit o další revizi B4. Na té již údajně začala pracovat část inženýrů AMD.

CS24

Revize B3 má totiž i přes opravu všech možných problémů (mimo jiné i „populární“ TLB chyby v L3 cache) jeden poměrně závažný problém - nezvládá vysoké frekvence.

Frekvence modelů, které AMD chce a bude prodávat samozřejmě zvládá, ale rezervy nejsou velké. Maximální frekvence revize B3 jsou okolo 2.8GHz, což je relativně dost málo. Jednak kvůli tomu někteří zájemci raději dají přednost Intelu (větší potenciál přetaktování), ale hlavní je pro AMD dodáhnout potenciálu pro růst Phenomů a také nabídnout Phenomy FX.

AMD chce totiž obnovit FX sérii nejvýkonnějších modelů, podobně jako to bylo u proceosrů Athlon, a tím udělat pořádnou konkurenci procesorům Core 2 Extreme od Intelu. V současné době jim AMD konkuruje pouze procesory z řady Black Edition, což jsou však běžné modely s odemčeným násobičem. FX série by, podobně jako Core 2 Extreme, měla mít i vyšší frekvence než běžné modely a to B2 ani B3 revize neumožní.

Práce na revizi B4 by již měly být v plném proudu, návrh B3 ze kterého se bude vycházet je snad již hotov. Jak dlouho bude vývoj nové revize trvat, to je zatím velkou neznámou, stejně jako dodání prvních Phenomů v této revizi na trh.

- - Tomáš Šulc