Hlavní navigace

Počítače, které podporují AI, budou ještě o něco chytřejší

7. 10. 2024

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Chytré vyhledávání ve Windows či AI asistent sledující dění na obrazovce – Windows 11 se na počítačích Copilot+ dočkají zajímavých novinek.

Microsoft minulý týden představil nejnovější AI funkce pro počítače Copilot+ s vylepšeným vyhledáváním ve Windows a nástrojem, který dokáže rozpoznat a reagovat na obsah obrazovky uživatele.

Je pro vás zajímavá automatická analýza dat s pomocí AI?

Funkce Click to Do umístí na obrazovku počítače interaktivní překryvnou vrstvu a bude navrhovat, jak interagovat s texty a obrázky. To může znamenat například vyhledání obrázku přes Bing nebo shrnutí vybraného textu na webové stránce.

„Funkce Click to Do funguje tak, že nejprve porozumí všemu, co vidíte na obrazovce a pak nabídne kroky, které vám umožní rychleji vyhledávat, učit se, editovat, nakupovat nebo jinak interagovat s těmito položkami,“ vysvětluje Yusuf Mehdi, viceprezident Microsoftu a ředitel marketingu pro spotřebitele.

Praktická a nudná AI od Applu je v přímém kontrastu k Windows Copilot Přečtěte si také:

Praktická a nudná AI od Applu je v přímém kontrastu k Windows Copilot

„Funguje to v jakémkoli okně, dokumentu, obrázku nebo dokonce videu.“ V preview verzi bude funkce Click to Do k dispozici pro členy programu Windows Insider už v listopadu.

Je to jedna z několika funkcí systému Windows vyvinutých speciálně pro počítače Copilot+. Tyto „AI PC“ jsou vybaveny neuronovou procesorovou jednotkou (NPU), která zefektivňuje práci s umělou inteligencí přímo v zařízení.

Microsoft také informoval o plánech na zpřístupnění další stěžejní funkce Copilot+, kontroverzního nástroje pro vyhledávání v historii Recall.

Umělou inteligenci Google Gemini obohacují noví AI asistenti a Imagen 3 Přečtěte si také:

Umělou inteligenci Google Gemini obohacují noví AI asistenti a Imagen 3

Poprvé se v rámci programu Windows Insider objeví na počítačích Copilot+ s čipy Snapdragon od Qualcommu, v listopadu se pak rozšíří na zařízení s procesory od Intelu a AMD.

Spuštění funkce Recall, které bylo oznámeno v květnu, bylo následně odloženo v reakci na obavy o ochranu osobních údajů a zabezpečení. Microsoft od té doby provedl v Recallu změny a uvedl, že defaultně bude funkce vypnutá.

Zatím však není známo, kdy bude šířeji dostupná; Microsoft pouze uvedl, že další podrobnosti sdělí „brzy“.

Další čerstvě oznámenou novinkou pro počítače Copilot+ je vylepšené vyhledávání ve Windows. To umožňuje uživatelům popsat to, co hledají – například obsah fotografií – aniž by si museli pamatovat skutečný název souboru nebo správný pravopis.

Vylepšené vyhledávání, které lze díky NPU jednotkám provádět off-line, bude podle Microsoftu nejprve k dispozici v Průzkumníku souborů a v následujících měsících se objeví i ve Vyhledávání a Nastavení systému Windows.

Video ke kávě

Máte čas na rychlé a informativní video?

Podle Toma Mainelliho z IDC by funkce Windows Search mohla být „skutečně přínosná“. „Všichni trávíme nepřiměřeně mnoho času tím, že buď věci ukládáme, abychom je mohli později najít, nebo hledáme věci, které se nám nepodařilo dobře uložit. Tato nová funkce výrazně usnadňuje rychlé nalezení toho, co potřebujete, takže se nemusíte příliš rozptylovat od práce,“ míní Mainelli.

Nové AI funkce přicházejí také do dvou aplikací Windows, a to do Malování a Fotek. Ve Fotkách umožní nový nástroj vylepšit obrázky s nízkou kvalitou zvýšením jejich rozlišení až na 4K.

Do aplikace Malování pak přicházejí dva editační nástroje – generativní výplň a vymazání.

Jak umělá inteligence změní způsob, jakým používáme prohlížeč Přečtěte si také:

Jak umělá inteligence změní způsob, jakým používáme prohlížeč

„Pomocí nastavitelného štětce můžete z obrázku odstranit nežádoucí nebo rušivé prvky nebo přidat nové, a to přesně tam, kde je chcete mít,“ uvedl Pavan Davuluri, viceprezident Microsoftu pro Windows a zařízení.

Nové funkce Copilot+ ale pravděpodobně nepřimějí průměrného uživatele ani IT pracovníka, aby spěchal s nákupem nového počítače, myslí si Mainelli.

Hnacím faktorem je spíš stárnoucí hardware, kdy se řada komerčních zákazníků pořád spoléhá na zařízení s Windows 10 pořízená před čtyřmi a více lety. Jejich podpora přitom skončí už  za rok.

Pro ty, kteří plánují upgrade, jsou však zařízení Copilot+ díky dodatečným schopnostem atraktivnější. 

CS24

„Tyto nové funkce by mohly přimět kupující, kteří již uvažují o koupi nového počítače, aby zvážili přesun na vyšší úroveň a koupili si počítač Copilot+,“ tvrdí Mainelli.

„Tyto nové funkce umělé inteligence také staví Microsoft a Windows do pozice, kdy mohou zabránit stávajícím uživatelům přejít k Applu a Macům, u nichž v nadcházejících týdnech a měsících dojde k zavedení technologie Apple Intelligence.“

 

Computerworld si můžete objednat i jako klasický časopis. Je jediným odborným měsíčníkem na českém a slovenském trhu zaměreným na profesionály v oblasti informačních a komunikačních technologií (ICT). Díky silnému zázemí přináší aktuální zpravodajství, analýzy, komentáře a přehledy nejnovejších technologií dříve a na vyšší odborné úrovni, než ostatní periodika na tuzemském trhu.

Obsah Computerworldu je určen odborníkům a manažerům z firem a institucí, kteří se podílejí na rozhodovacím procesu při nákupu ICT technologií. Jednotlivá čísla si můžete objednat i v digitální podobě.

Seriál: Windows 11