Hlavní navigace

Podpora Windows 7 RTM skončí 9. dubna

18. 2. 2013

Sdílet

 Autor: © Microsoft
Microsoft připomněl uživatelům první edice operačního systému Windows 7, že začátkem dubna skončí této verzi oficiální podpora.

Až se tak stane, jedinou podporovanou verzí Windows 7 bude ta s nainstalovaným prvním servisním balíčkem, tedy Windows 7 Service Pack 1.

Odchod Windows 7 RTM (release to manufacturing) do důchodu je naplánován na 9. dubna. Podpora systému tak skončí s příchodem pravidelného měsíčního opravného balíčku Tuesday. Konec podpory Windows 7 RTM se v praxi projeví tak, že uživatel od té chvíle neobdrží absolutně žádné aktualizace. Operační systém však samozřejmě může normálně používat i nadále. K žádnému ztmavení obrazovky nedojde.

Obvyklou praxí v Microsoftu je, že podpora prvního vydání operačního systému je postupně utlumována 24 měsíců po uvolnění prvního servisního balíčku. Společnost spustila automatickou distribuci Service Packu 1 k uživatelům koncem února 2011. Na tento okamžik mimochodem někteří uživatelé vzpomínají jen velmi neradi, protože jim instalace SP1 způsobila pád operačního systému.

Podle některých informací může být Service Pack 1 zároveň posledním servisním balíčkem pro Windows 7. Server The Register loni v říjnu ve své zprávě citoval nejmenovaný zdroj, podle kterého chce Microsoft upustit od vydání SP2. Tím by Microsoft pokračoval v trendu, který nastolil u Windows XP. Stále nejpopulárnější systém dostal celkem tři servisní balíčky, zatímco Windows Vista už jen dva.

Někteří odborníci se domnívají, že Microsoft bude chtít případnou absenci druhého Service Packu nahradit častějším vydáváním opravných aktualizací. Společnost se však k těmto spekulacím odmítla vyjádřit. Tato varianta by nicméně byla vhodná spíše pro běžné spotřebitele, pro podnikové zákazníky už tolik ne.

Co se týče samotných Windows 7, Microsoft se zavázal k podpoře v podobě bezpečnostních i ostatních oprav až do ledna 2015. Pouze bezpečnostní opravy pak slíbil uživatelům dodávat až do roku 2020.