Hlavní navigace

Podzimní vlna

1. 11. 1998

Sdílet

Spolu s říjnem dorazila do zemí českých i řada novinek z vývojových laboratoří japonského Olympusu -- s některý...


Spolu s říjnem dorazila do zemí českých i řada novinek z vývojových laboratoří japonského Olympusu -- s některými, o nichž předpokládám, že pro vás budou zajímavé, vás nyní seznámím.

Olympus se u nás uvedl nejprve fotoaparáty klasickými, posléze i první řadou foťáků digitálních, a jestli se nepletu, tak i první digitální jednookou zrcadlovkou v neprofesionální sféře (samozřejmě Camedia 1400).

Když započneme u digitálních novinek odspodu, tedy od levnějšího modelu, začneme u C-900Zoom . Tento kompaktní foťáček disponuje snímacím prvkem o rozlišení 1,3 mil. bodů a objektivem s trojnásobným zoomem od 35 do 105 mm -- kromě toho může být obraz ještě dvojnásobně digitálně zvětšen. Při snímání nebo dodatečně si můžete snímky prohlédnout na 4,5cm TFT displeji nebo na televizní obrazovce díky videovýstupu. Snímky se ukládají na výměnné karty SmartMedia. Tvary C-900Zoom vycházejí z osvědčené a oblíbené řady m(-->>-znak mjů-mikro<<--), která si již našla přes 10 mil. kupců. Dalším vylepšením prošlo měření expozice, jež nyní lépe pracuje v horších světelných podmínkách. Celková hmotnost přístroje je 270 g.

Druhá novinka není zase tak úplně nová - jedná se vlastně o vylepšenou Camedii 1400L. Nová jednooká zrcadlovka Camedia 1400XL umí oproti svému předchůdci spolupracovat s externím bleskem, a při ukládání snímků na paměťovou kartu využívá novou vyrovnávací paměť (díky tomu můžete vyfotit několik snímků rychle za sebou). Výchozí model, 1400L, si za svůj život na trhu vydobyl zaslouženě řadu ocenění - svého času to byl nejlepší digitální foťák spotřební kategorie. Pro oživení: snímá až do rozlišení pravých 1 280 X 1 024 bodů, má 4,5cm displej a pracuje s kartami SmartMedia do kapacity 16 MB.

Autor článku