Hlavní navigace

Pokuta 150 000 Kč za natočení Simpsonů

13. 1. 2008

Sdílet

Devatenáctiletý mladík, který v kině natočil film Simpsonovi a zveřejnil jej na webu, dostal pokutu 150 000 korun. Navíc se omluvil a přislíbil, že bude působit jako odstrašující příklad na přednáškách.

CS24

Teprve devatenáctiletý mladík film nelegálně natočil v multikině v Českých Budějovicích digitální kamerou, kterou měl údajně skrytou v batohu. Po příchodu domů film upravil a nahrál na internet. Nahrávka se začala rychle šířit, v Česku byla navíc premiéra dříve než například v USA.

Podle Bontonfilmu se škoda vyšplhala na 5,5 milionu korun a film si stáhlo více jak 100 000 lidí. Pro pachatele sice původně soudce plánoval devět měsíců vězení s podmínkou na dva roky (k tomu byl mladík dokonce nepravomocně odsouzen), po dohodě mezi pachatelem a Bontonfilmem však od tohoto trestu upustil. Místo toho pouze uložil pokutu ve výši 150 000 korun.

Mladému pirátovi pomohly dvě věci. První je, že nikdy nebyl trestaný, tou druhou ona dohoda. V té se Bontonfilmu nejen omluvil, ale také přislíbil, že při přednáškách o pirátství, které pořádá Česká protipirátská unie, bude působit jako odstrašující příklad a bude pomáhat odrazovat od podobných případů (což je pro něj snad ještě horší než ona pokuta).

V kauze okolo natočení a uveřejnění na internetu filmu Simpsonovi to však není jediné obvinění. Policie totiž našla ještě druhého, tentokrát osmnáctiletého mladíka z Brna, který se živil jako správce sítě na jedné střední škole, a film distribuoval. Po domovní prohlídce se v jeho počítači našlo několik desítek dalších filmů a mladík bude zřejmě obviněn z pirátství. Policie však zatím nevyčíslila škody, proto není jasné ani jaký trest tomuto člověku hrozí.

- - Tomáš Šulc

Autor článku