Hlavní navigace

Použijte Excel pro vytváření týdenních rozvrhů - 7.díl

6. 8. 2019

Sdílet

 Autor: © lucadp - Fotolia.com
Využití Excelu jako nástroje pro plánování je skvělá dovednost, která se vám určitě bude nejednou hodit!

Předcházející díl

 

Na funkce SUMA, DATUM, DENTÝDNE, KDYŽ, vnořené KDYŽ a na funkce KDYŽ/NEBO jsme si vzpomněli v okamžiku, kdy jsme sledovali film Jestliže je úterý, musíme být v Belgii z roku 1969. Jedná se o film pojednávající o amerických turistech putujících po Evropě. Ostatně jsme si všimli, je firmy poměrně často plánují nikoliv na jednotlivé dny v měsíci, ale spíše na týdny – typicky týden 1, týden 2, týden 3 apod. Pak je nutno použít vzorec, který bude obsahovat datum a který se použije pro určení příslušného týdne v měsíci. Navíc bude obsahovat sadu vnořených příkazů KDYŽ/NEBO, pomocí nichž se budou přiřazovat úkoly jednotlivým členům týmu, kteří budou tyto úkoly plnit. Pro plánování tohoto typu lze s výhodou použít Excel, přičemž jeho používáním v této oblasti získáte řadu dovedností, které dozajista využijete.

Zadání vzorců – pokračování

7. Ve sloupci G se budou zobrazovat města (LOCATION), kde se daná sportovní událost koná. K tomu účelu zadejte do příslušných buněk následující vzorce:

Do buněk G2:G5 zadejte vzorec:

=IF(C2=8,”Montreal”,IF(C2=15,”Zermatt”,IF(C2=22,”Brussels”,IF(C2=29,”Edinburgh”,0))))

Do buněk G7:G10 zadejte vzorec:

=IF(C7=8,”Amsterdam”,IF(C7=15,”Edinburgh”,IF(C7=22,”Finnmark”,IF(C7=29,”Oberhof”,0))))

Do buněk G12:G15 zadejte vzorec:

=IF(C12=8,”Dublin”,IF(C12=15,”Melbourne”,IF(C12=22,”Sochi”,IF(C12=29,”Auckland”,0))))

Do buněk G17:G20 zadejte vzorec:

=IF(C2=8,”London”,IF(C2=15,”Paris”,IF(C2=22,”Cologne”,IF(C2=29,”Rome”,0))))

Vzorce pro zjištění míst konání jednotlivých sportovních událostí.

8. Do sloupce H (LOCATION) můžete ručně zadat, v jaké zemi se nachází město, v němž se daná sportovní událost pořádá, popřípadě vytvořit vzorec, který název země dosadí automaticky v závislosti na zadaném městě. V každém případě je ale nutno do sloupce H příslušnou zemi zadat, protože v opačném případě vám nebudou fungovat vzorce ve sloupci I (JOURNALIST/VIDEOGRAPHER).

Tip: Pokud s Excelem začínáte, pak si bokem vytvořte tabulku se seznamem všech zemí a vzhledem k tomu, že se údaje ze sloupce H budou používat v dalších vzorcích, si jednotlivé země očíslujte (v tomto případě čísly od 1 do 14).

CS24

 

Pokračování