Hlavní navigace

Povedený kompromis

1. 1. 2007

Sdílet

22" širokoúhlý LCD monitor společnosti Viewsonic nabízí velký obraz za málo peněz Dvacet dva palců to je rozm...


22" širokoúhlý LCD monitor společnosti Viewsonic nabízí velký obraz za málo peněz


Dvacet dva palců to je rozměr úhlopříčky obrazovky, při kterém má cenu začít uvažovat o pořízení širokoúhlého monitoru. Dostáváte totiž monitor, jehož rozměr obrazovky na výšku je téměř shodný s 19palcovým displejem (rozdíl je okolo 0,5 cm) a díky větší šířce je daleko vhodnější pro práci s několika okny, editaci dvou stránek dokumentu ve Wordu i pro sledování širokoúhlých filmů. Vertikální rozlišení 1 050 bodů je pak o něco vyšší než u klasických devatenáctek, horizontálních 1 680 bodů představuje více než 30% nárůst. Celková plocha je pak 1 680 x 1 050/1,76 megapixelu, oproti 1 280 x 1 024/1,3 megapixelu u 17" či 19" LCD.
Viewsonic VX2235wm představuje ovšem určitý kompromis. Nabízí uživateli zajímavou plochu v poměru 16 : 10, integrované reproduktory, ale samotný displej využívá matici s technologií TN, což přesnosti barev věru nepřeje. Na druhé straně to umožňuje rychlou odezvu panelu, která je výrobcem udávána na 5 ms. Na první pohled zde tedy máme typický herní displej, použitelný i pro sledování filmů, navíc s cenou, která bude pro řadu domácností snadno akceptovatelná.
V základní testu jsme se již tradičně zaměřili na podání barev. Displej je vybaven jak VGA, tak i DVI konektorem. D-Subu se obvykle mnoho nevěnujeme, protože analogový přenos obrazu prostě musí vést k jeho degradaci, navíc mezi v současnosti nabízenými kartami nenaleznete model, kterým by neměl alespoň jeden DVI výstup. TN displeje samozřejmě mají díky použité zobrazovací technologii problémy s podáním syté černé a s černobílou škálou celkově, ani tento model není výjimkou. V testovacím obraze došlo u několika přechodů k proužkování a podobně si displej vedl i v případě barevné stupnice. Důležitější je však jeho chování při běžném provozu. U her se díky ditheringu a slušné odezvě projevila dobrá práce řídící elektroniky displeje a i při akčních titulech jako HF2 či Battlefield 2142 si displej dokázal dostatečně poradit s "ghostingem" tvorbou duchů při rychlém pohybu. Pěkné čitelnosti dosáhl i v případě malých fontů, takže se hodí pro práci s textem i rozsáhlými tabulkami. Hůře si vedl v případě filmů, kdy jsme se několikrát dočkali slití odstínů tmavých (nočních) scén a několika artefaktů u rychlých scén. Nelze ovšem říci, že by svojí "chybovostí" vybočil z běžného průměru jde prostě o daň zvolené technologii a uživatel by měl počítat s tím, že je nižší cena displeje něčím vykoupena. Svou roli hrál i relativně nízký jas špičkový výkon je 280 cd/m2, v praxi se pohybuje okolo 250 cd/m2, což v kombinaci s na tuto třídu vysokým kontrastem 700 : 1 vytváří sice dobře vykreslený, ale ve výsledku spíše "měkký" obraz. Displej má rovněž omezené možnosti polohování uživatel může ovlivnit pouze sklon displeje, s ohledem na velikost pracovní plochy je horší polohovatelnost zanedbatelná.
Viewsonic VX2235wm nabízí vcelku zajímavý kompromis pokud potřebujete pracovní displej a 19" plocha vám již nevyhovuje, je jeho výhodou oproti 23/24palcovým modelům cena, musíte se ale smířit se slabšími stránkami použitého panelu TN. VX2235wm je přiměřenou nabídkou pro uživatele, kteří operují s omezeným rozpočtem a přesto chtějí velkou obrazovku. Je přirozenou volbou i tam, kde je primární elektronikou televizor, ale třeba ratolesti již sledují "diviksy" na počítači a raději by do pokoje za stejnou cenu pořádný LCD monitor než televizi. Je škoda, že pro takové využití neosadil výrobce i další vstupy zejména S-Video a HDMI.

Viewsonic VX2235wm

úhlopříčka, reproduktory
cena
barevná přesnost
pouze DVI a D-Sub
Cena vč. DPH: 12 900 Kč
K testu zapůjčila firma: Viewsonic
www.viewsonic.cz

Autor článku