Hlavní navigace

PowerColor HD3850 pro AGP

1. 1. 2008

Sdílet

Společnost PowerColor se rozhodla uvést na trh grafickou kartu ATI Radeon HD3850 také v provedení pro již vysloužilou sběrnici AGP.

Ačkoliv je sběrnice AGP již několik let mrtvá a výrobci základních desek už vyrábějí motherboardy výhradně s PCI Express sloty, stále existuje několik posledních nadšenců, kteří vlastní kombinaci APG + nějaký solidní procesor (například dvoujádrové X2 Toledo na 939, 2GB DDR1 RAM a chipset nForce 3). A právě pro ně je určená nová HD3850 s AGP rozhraním.

Karta obsahuje navíc čip Rialto, který se stará o převod dat z PCI Express na AGP 8x. Další změnou u PowerColor HD3850 AGP je chladič. Zde se výrobce rozhodl změnit doporučený od AMD za Zerotherm GX810.

To, že se některá z karet nové generace ještě objeví pro prastarou sběrnici AGP jsem opravdu nečekal. Vždyť její konec nastal před 3 lety, kdy na trh vstoupil nForce 4 (tehdy ještě pro procesory AMD) s PCI Express. I přesto stále existují lidé, kteří desku s touto sběrnicí mají a nechce se jim měnit celá sestava. A těmto lidem se vyplatí dát okolo 6000Kč včetně DPH za novou APG kartu.

Možná jste udiveni z ceny, ale to hned vysvětlím. HD3850 bude takto drahá hned z několika důvodů. Prvním je přidání dalšího čipu, který něco stojí. Druhý důvod je nutnost návrhu nového PCB (Printed circuit board), který se musí zaplatit a konečně třetím důvodem je exkluzivita. Půjde totiž o zřejmě poslední a nejvýkonnější kartu pro AGP (o 8800GT či HD3870 pro AGP nic nevím a pochybuji o tom), proto si ji bude PowerColor cenit.

- - Tomáš Šulc

CS24