Hlavní navigace

Pracujte na dálku

Sdílet

Připojte se z cizího PC přes internet k ploše vašeho domácího počítače cd/dvd Trpíte syndromem dvou PC? Tomu...


Připojte se z cizího PC přes internet k ploše vašeho domácího počítače cd/dvd


Trpíte syndromem dvou PC? Tomu lze snadno pomoci. S až neuvěřitelně užitečným softwarem, o němž zde bude řeč, si na jednom počítači prostě jednoduše otevřete soubory a pracujete s nimi na počítači jiném.
Můj manžel nedávno na několik týdnů přesídlil do jiného státu, aby nasbíral materiál pro svůj dokumentární film. Po pár dnech, kdy jsem se o děti starala sama, jsem se rozhodla, že své ratolesti přemístím ke svým rodičům a prožijeme spolu několik pěkných dní. Ale zapomněla jsem e-mailem poslat na počítač svých rodičů poznámky ke článku, na kterém jsem zrovna pracovala, a digitální fotografii, kterou jsem jim už dávno slíbila. Dříve by mi nezbylo nic jiného než se otočit a jet autem 50 km domů, pokud bych ty soubory opravdu potřebovala. Místo toho se má ztráta krátkodobé paměti proměnila ve skvělou příležitost: mohla jsem si vyzkoušet věc, kterou se tento měsíc zabývám, totiž "připojení ke vzdálené ploše" prostřednictvím nástroje Remote Desktop Connection (RDC) v češtině pojmenovaném Připojení ke vzdálené ploše.
RDC je šikovný software pro Windows XP, který vám umožní dostat se přes internet na určitý počítač z jiného počítače. Tak se můžete podívat třeba na pracovní soubory, které máte doma. Jediná potíž je v tom, že PC, na které se chcete dostat, musí mít nainstalované Windows XP Professional, ne XP Home. Většinou to není problém, je-li vzdálené PC počítačem, na kterém pracujete. Pokud si ovšem nejste jisti, zda máte nainstalovány Windows XP Professional, zadejte Start, Programy, Příslušenství, Průzkumník Windows. Pak zvolte Nápovědu, O systému Windows a logo nahoře vám už napoví, kterou verzi používáte.

Příjem spojení

Za předpokladu, že na vašem osobním počítači běží verze Professional, můžete nastavit vzdálený počítač tak, aby přijímal příchozí spojení. Zvolte Start, pak klikněte pravým tlačítkem myši na Tento počítač a zvolte Vlastnosti. Klikněte na Vzdálený přístup a potvrďte volbu Povolit připojení vzdálených uživatelů k tomuto počítači. Pokud kliknete na Vybrat vzdálené uživatele, uvidíte, že váš uživatelský účet již má k tomuto osobnímu počítači přístup (což se rozumí samo sebou). Můžete sem také přidat další uživatelské účty (vytvoříte je tak, že zvolíte Uživatelské účty z Ovládacího panelu) nebo skupiny.
V dalším kroku nastavíte lokální PC. Zadejte Start, Programy, Příslušenství, Komunikace, Připojení ke vzdálené ploše. Klikněte na Možnosti. První položka Obecné vám umožní, abyste vložili jméno nebo IP adresu vzdáleného osobního počítače, jakož i svoje uživatelské jméno, heslo a doménu. Různé profily spojení můžete vytvořit pomocí Uložit jako. Další záložka Zobrazení umožní zvolit velikost vašeho okna pro RDC. Můžete upravit i barvy vzdálené plochy. Pokud používáte vytáčené připojení, zkuste 256 barev, čímž připojení zrychlíte.
Záložka Místní prostředky zase slouží nastavení, zda chcete poslouchat zvuky, které zní na vzdáleném počítači, nebo je necháte, aby se rozléhaly vzdálenou prázdnou místností. Pokud vám nestačí jen prohlížení souborů ve vzdáleném systému, měli byste také připojit místní zařízení.
V oknech pro jednotky, tiskárny a sériové porty (stále jde o záložku Místní prostředky) vyznačte vše tak, abyste mohli kopírovat soubory na místní osobní počítač, tisknout je na své místní tiskárně nebo je kopírovat do zařízení připojených přes sériová rozhraní počítače (jako např. PDA).
Jestliže na svém vzdáleném osobním počítači používáte stále stejný program, poslouží vám záložka Programy: spustí váš program automaticky v okamžiku, kdy se přihlásíte heslem. A konečně karta Výkon nabízí možnost zvolit si spojení. Stanoví také úroveň grafické náročnosti tak, aby odpovídala rychlosti připojení. Předepsaná nastavení můžete přepsat, ale pokud bude připojení pomalé, výsledek nebude stát za moc.

Připojení

Pokud používáte vytáčené připojení, připojte se k internetu a poté zadejte Připojit. Po chvilce by se měla objevit obrazovka s heslem. Zadejte své jméno a heslo. Pokud v tuto chvíli používá vzdálený počítač ještě někdo jiný, je upozorněn na to, že se pokoušíte připojit. Pokud vám to nezakáže, tak jeho připojení prostě shodíte. Jestliže nikdo vaši činnost nepřeruší a síť, internet i osobní počítač hladce běží, pak by měla naskočit obrazovka s RDC. Tím se vám otevře okamžitý přístup k vašim domácím datům.
Je-li spojení dostatečně rychlé, můžete v daném programu pracovat na vzdáleném počítači, tisknout z něho dokumenty na své místní tiskárně nebo kopírovat soubory z jednoho počítače na druhý. Soubory kopírujete tak, že zvolíte Start v oknu RDC (tj. "Připojení vzdálené plochy") a potom Průzkumníka Windows. Pod položkou Tento počítač uvidíte, že jednotky (mechaniky a disky) místního počítače jsou označeny písmeny A, C, D atd. Pokud šlo o mě, klikla jsem na kýžený soubor, který jsem potřebovala, a zvolila jsem Kopírovat.
Je-li spojení pomalé, může přenos dat chvíli trvat, proto buďte trpěliví. Pokud se spojení přeruší, objeví se velká blikající ikona a řekne vám, abyste připojení obnovili.
Během okamžiku získáte svůj postrádaný soubor, ani jste nemuseli překročit práh svého bytu. To se může skutečně hodit, ať už proto, že máte na krku dvě mrňata, nebo proto, že vaše kancelář je třeba přes víkend zavřená a vy máte sepsat nějakou urgentní zprávu.6 0385/ZAJ o

Jak se dostat na vzdálený počítač

Na PC, které chcete dálkově ovládat, musíte mít nainstalované Windows XP Professional, zatímco na počítači, jímž ho budete ovládat, tuto nejnovější verzi OS od Microsoftu nepotřebujete. Jednoduše nainstalujte klientskou část RDC poběží na Windows 95, 98 a 98SE, Me, NT 4.0 nebo 2000. Máte-li po ruce instalační CD svých Windows XP, vložte ho do stroje, který funguje jako klient. Po načtení uvítací obrazovky zvolte Provést další úlohy a pak zvolte Vytvořit připojení ke vzdálené ploše. Tento software se dá rovněž stáhnout ze stránek www.microsoft.com/windowsxp/downloads/tools/rdclientdll.mspx.