Hlavní navigace

AKTUALIZOVÁNO: Praha 3 i Povodí Vltavy pod kybernetickým útokem

7. 4. 2020

Sdílet

 Autor: © chanpipat - Fotolia.com
Přes Česko se dnes ráno převalila další vlna kybernetických útoků. Napadena neznámými kybernetickými útočníky byla dnes radnice Prahy 3 i Povodí Vltavy. Žižkovský úřad se dokonce raději odpojil od internetu.

Radnice Prahy 3 čelila dnes kybernetickému útoku, který mimo jiné vyřadil z provozu webové stránky úřadu městské části.

„V současné chvíli mohu jen sdělit, že počítačové sítě úřadu byly napadeny virem," potvrdila tisková mluvčí Prahy 3 Michaela Luňáková.

V tuto chvíli je radniční síť odpojena od internetu a zaměstnanci z odboru informatiky intenzivně pracují na nápravě a zjištění příčin, doplnila tisková mluvčí. 

Ve středu proto bude celý úřad z technických důvodů veřejnosti uzavřen. Radnice doporučuje občanům, aby ji v případě nutnosti kontaktovali telefonicky a nikoliv e-mailem.

Jde již o několikátý útok na státní kybernetickou infrastrukturu v nouzovém stavu kvůli pandemii Covid-19. Z veřejných napadeních naposledy víme o útoku na Psychiatrickou nemocnici v Kosmonosech u Mladé Boleslavi nebo Fakultní nemocnici Brno.

Aktulizováno o vyjádření Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost:

O incidentu už ví i Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB), přestože Praha 3 nespadá do kritické infrastruktury státu, takže nemá žádnou takovou ohlašovací povinnost.

bitcoin_skoleni

„Informaci o útoku jsme neoficiálně získali už v ranních hodinách. V průběhu dne jsme byli ve spojení s lidmi z radnice a doposud dochází k předávání technických detailů. Až budeme mít dostatek informací, navrhneme další postup,“ sdělil Computerworldu tiskový mluvčí NÚKIB Radek Holý s tím, že NÚKIB může poskytovat v podobných případech pomoc úřadům i mimo kritickou infrastrukturu, pokud by měl zrovna volné kapacity.

Útok také dnes přišel na informační systém státního podniku Povodí Vltavy. Napadl informační systémy podniku pro administrativní činnosti. Nezbytné fungování podniku je zachované, k ohrožení přehrad nebo dodávek povrchové vody nedošlo.

„Situaci od dnešního dopoledne intenzivně řešíme s vedením státního podniku a IT specialisty. Útokem nebyly dotčeny prvky kritické infrastruktury, jako jsou vodní díla, jejichž systémy jsou právě z bezpečnostních důvodů fyzicky odděleny od prostředí informačních systémů podniku,“ řekl ministr zemědělství Miroslav Toman.

Kybernetický útok znemožnil fungování spisové služby, e-mailů a dalších interních systémů státního podniku.

„O problému jsem informoval vedení Ministerstva zemědělství a příslušné bezpečnostní a IT pracovníky. Informaci jsme také předali Národnímu úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost. V tuto chvíli situaci řešíme, nicméně nevím, jak dlouho bude problém trvat,“ uvedl generální ředitel Povodí Vltavy Petr Kubala.

Informaci dostali také ředitelé dalších podniků PovodíI přes rozsáhlý kybernetický útok není ohrožena manipulace na přehradách, ani dodávky povrchové vody pro pitné účely, ani pro jiné odběratele. Tyto objekty mají z bezpečnostních důvodů nezávislé IT systémy.