Hlavní navigace

Přehled digitálních fotoaparátů - kompakty

11. 9. 2009

Sdílet

Digitální fotoaparát se stal běžným spotřebním zbožím, podobně jako například mobilní telefon. Prakticky každý dnes již nějaký ten „digitál“ vlastní a někteří mají doma dokonce dva modely.

Kompakty


Panasonic Lumix DMC-FS15

Kompaktní Panasonic Lumix DMC-FS15 používá objektiv Leica, který umožňuje pětinásobné optické přiblížení při rozsahu ohnisek od 29 do 145 milimetrů (v přepočtu na kinofilm), takže je možné snímat i dostatečně širokoúhlé záběry. Slabou stránkou tohoto produktu je bohužel světelnost objektivu (od F3,3 do F5,9), naopak příjemnou samozřejmostí je pak přítomnost optické stabilizace obrazu. Autofocus využívá hned jedenáct zaostřovacích bodů a jeho práci hodnotíme jako vysoce kvalitní. Za zmínku stojí také možnost zaznamenat video v rozlišení 848 × 480 bodů nebo 640 × 480 pixelů, a to rychlostí 30 snímků za sekundu. Panasonic Lumix DMC-FS15 je expoziční automat, který ovšem disponuje inteligentní automatikou (iA režim), jež automaticky nastaví podle aktuální světelné situace v záběru nejenom citlivost ISO, ale také některý z přednastavených režimů. Dokáže rovněž aktivovat patřičný režim snímání v případě detekce tváře nebo postavy v záběru. K dispozici je i inteligentní AF sledování pohybu, které označí a sleduje zaostřený objekt a neustále jej doostřuje, i když je v pohybu. Model DMC-FS15 patří do dvanáctimegapixelové kategorie, přičemž rozsah citlivosti snímače se pohybuje v plném rozlišení od ISO 80 do ISO 1600, v nižším rozlišení lze využít i ISO 6400.

Cena: 5900 Kč

Canon IXUS 870 IS

Kapesní kompakt Canon Digital IXUS 870 IS je na první pohled velmi atraktivní digitální „šperk“. Na trhu se vyskytuje ve dvou variantách: zlaté a stříbrné. Disponuje desetimegapixelovým snímačem, širokoúhlým objektivem se čtyřnásobným optickým zoomem a třípalcovým LCD displejem. Fotoaparát používá nový procesor DIGIC 4, který zajišťuje rychlý chod celého fotoaparátu a produkuje snímky s dostatečným množstvím obrazových detailů. Modelu neschází optický stabilizátor, pro snímání portrétů a skupinových fotografií je zde k dispozici vylepšená technologie detekce obličeje, která rozpozná i tváře, jež jsou k fotoaparátu natočeny pod úhlem nebo z profilu. Zajímavá funkce Face Self-timer (samospoušť po rozpoznání nové tváře v záběru) automaticky spustí závěrku krátce poté, co se v záběru objeví nová tvář a usnadňuje tak fotografování skupinových záběrů a autoportrétů. Model umožňuje natáčení videa v rozlišení 640 × 480 bodů rychlostí až 30 snímků za sekundu.

Cena: 6500 Kč

BenQ E1050

Cenově velmi dostupné řešení fotografických potřeb představuje model BenQ E1050, který zaujme především velkým třípalcovým LCD displejem. Fotoaparát má atraktivní kompaktní design s tělem z nerezové oceli o tloušťce pouhých 16,8 milimetrů. K dispozici je zde trojnásobné optické přiblížení, přičemž citlivost lze nastavit až na hodnotu ISO 3200. Zaujala nás funkce sdílení fotografií na webu, dále jsme ocenili i schopnost ostření ve tmě díky přisvětlovací lampě. BenQ E1050 umožňuje pořizovat videozáznam v režimu pro sdílení na internetu, tedy přímo v rozlišení 640 × 480 pixelů při maximální rychlosti 30 snímků za sekundu. Délka záznamu je omezena na 10 minut nebo 100 MB dat. Model BenQ E1050 je vybaven zabudovanou funkcí pro eliminaci efektu červených očí, díky níž můžete při přehrávání odstranit ze záznamu neestetické „svítící oči“. Dále tento expoziční automat nabízí celkem 32 přednastavených režimů.

Cena: 2200 Kč

Nikon Coolpix P6000

Digitální kompakt Coolpix P6000 je vybaven vestavěným modulem GPS, takže při jeho aktivaci můžete pořízené fotografie doplnit o informace o poloze, kde jste snímek vytvořili. Kromě čtyř expozičních režimů (od automatiky po plný manuální režim) nechybí ve výbavě ani 15 programů zahrnujících režimy pro obtížné snímací podmínky. K dispozici je šest barevných efektů s obdobným účinkem jako optické filtry. Při fotografování rodiny nebo přátel detekuje kvalitní funkce Face-priority AF až 12 obličejů osob v záběru. Nepřehlédněte ani funkci Best Shot Selector, při jejíž aktivaci fotoaparát pořídí sérii až 10 snímků za sebou, z nichž automaticky vybere a uloží do paměti ten nejostřejší snímek. Model umí ukládat snímky také v bezztrátovém formátu RAW. Coolpix P6000 má širokoúhlý objektiv s optickým stabilizátorem obrazu.

Cena: 12 000 Kč

Canon PowerShot G10

CS24

Řadou praktických funkcí disponuje jeden z nejlépe vybavených kompaktů na trhu – Canon PowerShot G10. Nechybí všechny expoziční režimy, od automatiky přes dva prioritní režimy až po plný manuální režim, kdy můžete nastavit ručně jak čas, tak clonu. Pro méně zkušené fotografy je připraveno celkem dvanáct přednastavených scén. Funkce i-Contrast umožňuje zvýšit dynamický rozsah obrazu. Model má širokoúhlý objektiv s nejkratším ohniskem již na 28 milimetrech, který nabízí až pětinásobné optické přiblížení při dobré světelnosti (od F2,8 až do F4,5). Rovněž Canon PowerShot G10 je vybaven optickou stabilizací obrazu a nabízí ukládání snímků nejenom v běžném formátu JPEG, ale také v bezztrátovém RAW. Devítibodový autofocus disponuje funkcí detekce obličeje v záběru, přičemž v režimu Makro lze zaostřit na předměty již ze vzdálenosti jednoho centimetru.

Cena: 11 800 Kč