Hlavní navigace

Překvapivě vysoká cena nedotovaného Palm Pre

26. 5. 2009

Sdílet

 Autor:
Palm Pre se ještě nezačal prodávat, ale na internetu se už objevil v nabídce internetového obchodu Best Buy za překvapivě vysokou cenu 850 dolarů.

Je známo, že Palm Pre začne 6. června (jún) prodávat v USA operátor Sprint a to za 200 dolarů (~4000 korun, ~150 euro) po 100 dolarové zpětné slevě a při uzavření dvouleté smlouvy.

Nově se v internetovém obchodě Best Buy objevila i informace o ceně nedotovaného přístroje, která činí 850 dolarů (bez jednoho centu, ~17000 korun, ~630 euro), což je mnohonásobně více než je cena dotovaná.

Ani Sprint ani Best Buy tuto cenu nekomentovaly, nicméně v diskuzích se vzápětí objevily spekulace, že základní cena je úmyslně nadsazena, aby si telefon předem neobjednalo příliš mnoho lidí, zejména zaměstnanců samotné firmy Best Buy. Panují totiž obavy, že už zájem o dotovaný přístroj bude obrovský, a že při příliš nízké základní ceně by mohl rychle nastat nedostatek dlouho očekávaného Palm Pre.

Tuto úvahu v zásadě minulý týden potvrdil i generální ředitel Sprintu Dan Hesse, když řekl, že jeho společnost záměrně neplánuje větší reklamní kampaň, protože předpokládá, že i tam bude na začátku prodeje nedostatek Palm Pre. To by se však mělo postupně srovnat a zřejmě spolu s tím klesne i cena nedotovaného přístroje.

Možné rychlejší uvedení Palm Pre ještě před dostatečným naplněním skladů může souviset s obavami z předpokládaného ohlášení nového software pro iPhone verze 3.0 a také potenciálního upgrade hardware chytrého telefonu Apple. Proto se Palm Pre začne prodávat v sobotu 6. června, dva dny před zahájením Apple Worldwide Developers Conference, kde zřejmě Apple ohlásí své nové plány s iPhone.

Všechen tento humbuk s vysokou základní cenou a nedostatkem Palm Pre však může být jen velmi chytrá marketingová kampaň obou firem, která má lidi přesvědčit, aby si novinku koupili co nejdříve. Rozhodně dříve, než dorazí další várka konkurenčních chytrých telefonů, ať již jde o iPhone či telefony s OS Android, novinky od Nokie atd.

CS24

 

Palm Pre