Hlavní navigace

Přerušení podmořských kabelů odřízlo Evropu a Asii

23. 12. 2008

Sdílet

Minulý týden přestaly fungovat tři klíčové podmořské kabely zajišťující internetové a telefonní spojení mezi Evropou, Blízkým východem a zbytkem Asie. K závadě zřejmě došlo na dně Středozemního moře u linek spojujících Sicílii s Egyptem a Tuniskem.

Minulý týden přestaly fungovat tři klíčové podmořské kabely zajišťující internetové a telefonní spojení mezi Evropou, Blízkým východem a zbytkem Asie. Přerušení spojení oznámila společnost France Telecom.

Podle firmy došlo k závadě na dně Středozemního moře u linek spojujících Sicílii s Egyptem a Tuniskem. Přerušeny tak byly ale i trasy spojující například Singapur s Francií a Velkou Británii s Japonskem (část z těch tras provozuje operátor Flag Telecom).

France Telecom oznámil, že v tuto chvíli jsou nejpravděpodobnější dvě příčiny porušení kabelu: loď nebo podmořské zemětřesení. Plné zprovoznění spojení může údajně trvat až dva týdny. Postižena je celá řada zemí, kromě výše zmíněných např. i Malajsie a Indie; zde však bude hlavní problém ani ne tak s internetem, ale s klasickým telefonním provozem (vypadlo spojení, které například zajišťuje 82 % telefonních hovorů mezi Indií a Evropou). Nicméně i v případě internetového spojení došlo k výpadkům, v řadě případů navíc způsobem, který údajně neumožňuje spojení účinně přesměrovat. Obnoví se tedy až spolu s příslušnou trasou. Již v sobotu se ale podařilo většinu spojení obnovit náhradními cestami.
Nenechte si ujít:
Google Chrome: Je připraven pro ostrý provoz?

Mozilla znovu přesvědčuje uživatele starších Firefoxů k aktualizaci

Firefox 3.1: Mozilla plánuje přidat „porno mód“

Opera 10 na dohled aneb co nás čeká za novinky?

Mozilla experimentuje se vzhledem a novými funkcemi Firefoxu

Mozilla opravila chyby ve Firefoxu, ale ne všechny
Letos v lednu došlo k přerušení spojení mezi Evropou a Dálným východem v důsledku přetržení kabelu lodí u egyptských břehů, v únoru následovalo porušení kabelu v Perském zálivu.

Spekulace o tom, že by výpadek kabelu mohl být důsledkem nějaké teroristické akce, se v tuto chvíli nemohou opřít o žádné oficiální vyjádření.

 

Autor článku