Hlavní navigace

Pro profíky i domů

1. 5. 2007

Sdílet

Eizo FlexScan S2411W S panely Eizo se v našem časopise setkáváte poměrně často a pokud zrovna nebyly osazeny TN pa...


Eizo FlexScan S2411W

S panely Eizo se v našem časopise setkáváte poměrně často a pokud zrovna nebyly osazeny TN panely, odcházely z testů s maticí hrdě vztyčenou. Námi testovaný model S2411W při prvním pohledu na technické specifikace a při vzpomínce na test modelu S2410W dával naději, že i tentokrát budeme testovat s radostí a ne se vztekem, že jsme displej vůbec vyndávali z krabice.
S2411W je osazen panelem využívajícím technologii S-PVA, udávaný kontrast činí 1 000 : 1, v tmavých scénách je dynamicky možné dosáhnout až hodnoty 3 000 : 1. Rozlišení displeje je 1 920 x 1 200 pixelů při poměru 16 : 10. I tento panel používá vnitřní 10bitovou gamma korekci, se kterou jsme se již několikrát u Eiza setkali. Výsledkem je sice opět 8bitová škála, nicméně s přesnějším podáním barev vzhledem k nastavenému teplotnímu profilu barev.
Eizo S2411W podobně jako jeho předchůdce vyniká vysokým jasem, díky přímému podsvícení. Jde o ideální řešení pro práci s videem, poloprofesionální práci s grafikou a samozřejmě tímto panelem nepohrdnou ani uživatelé CAD/CAM/CAE aplikací. Pro noční pracanty nelze u Eiza nezmínit režim Text, který pracuje s kontrastem na úrovni 40-250 cd/m2 při kontrastním poměru 600 : 1. Lze zde dosáhnout opravdu nízkých hodnot a obraz v noci nepůsobí na oči tolik ostře. Pro vstup obrazu slouží dvojice DVI-I konektorů, které podporují HDCP (1 920 x 1 080), což je jenom dobře špatné je, že něco jako HDCP vůbec vzniklo, ale to již není věcí Eiza.
Našimi základními testy prošel displej bez ztráty kytičky, jak barevná, tak černobílá škála displeji sedla, barevné podání i přesnost jsou na velmi uspokojivé úrovni, naprosto odpovídající požadavkům pro oblast nasazení, do nichž je displej pozicován. Pěkně si displej vedl při zobrazení nelineární šedé, vykreslení drátěného modelu skončilo jasně zřetelnými přímkami a barevná saturace u fotografií odpovídala předloze. Při přehrávání DVD i HD obrazového materiálu si displej bral oddechový čas výjimečně vyrobil pouze několik artefaktů, ale vzhledem k délce filmu i záznamu sportovního utkání nejde o nic vážného. Zatím jsme v redakci neměli displej, který by to zvládl bezchybně. I vzhledem k tomu, jak si vedla konkurence, lze jeho chování ohodnotit jako velice dobré. Displej samozřejmě používá při práci s rychlými přechody overdrive s predikcí posunu plochy, což se pozitivně promítne při práci s videosekvencemi a ani případný hráč, který si tento displej dopřeje, nebude zklamán. Stejně dobře totiž displej dopadl při "pařbě", pouze pokud jste nuceni či chcete použít interpolaci u akčních titulů, nespoléhejte ani u toho displeje na přesnější podání barev a při extrémním zatížení se i zde objeví ghosting. Nejde o velký problém, pouze v nestandardní situaci se displej chová nestandardně a 99 % uživatelů se díky svému stylu práce do podobné situace vůbec nedostane.
Stojan tohoto modelu využívá k polohování principu kolébky Eizo tento systém nazývá ArcSwing2. My sice preferujeme klasické řešení stojanu s kloubem a standardním polohováním pomocí vysouvacího stojanu nicméně za těch několik let, co se toto řešení objevuje, jsme si na něj zvykli. Toto řešení bude 99 % uživatelů vyhovovat, ovšem pokud je uživatel extrémně vysoký a potřebuje sledovat panel pod úhlem 90?, musí vzít v úvahu i výšku stolu a sedáku židle. Tak se toto jinak ergonomicky vynikající řešení stane občas neergonomickým. To je snad jediná a dlouho hledaná vada na kráse tohoto displeje. Ve vybavení najdete i pro tento typ displeje obligátní USB hub.
Eizo S2411W zvolí do svého vybavení uživatelé, jimž slouží 24" k obživě, a nadšenci. Pro domácí nasazení brouzdání po internetu a hraní naleznete na trhu přece jenom levnější kousky. S2411W se však při relativně vyšší investici odmění vynikajícím stabilním obrazem a širokou možností nastavení obrazových parametrů díky komplexnímu softwaru pro obsluhu monitoru. Investovat do tohoto panelu se rozhodně vyplatí.

Benq FP93ES

Modelová řada FP93 se společnosti Benq vydařila, a tak se není čemu divit, že se dočkala několika modifikací. U panelů je tak zvyšována rychlost odezvy (což se týká především modelů G určených hráčům), nebo je kladen spíše důraz na mírná zlepšení ve stabilitě obrazu z hlediska potřeb uživatelů, jež displeje využívají spíše pro práci s textem a pro toulky internetem. Do druhé skupiny patří i model FP93ES, jenž je jedním z mála Benqů, které jsme vám ještě nestačili představit.
Tento model totiž patří mezi nejlevnější a je jakousi vstupní branou do světa LCD. Nečekejte ovšem Vítězný oblouk to, čím projdete, je boční branka pro služebnictvo. Opravdu od tohoto modelu mnoho neočekávejte a jeho nasazení omezte na kancelářské aplikace. Použitá TN matice a elektronika se s našimi testovacími obrazci nepárala a výrazně si při přechodech mezi odstíny vypomohla proužkováním. Základní test s duhovou a černobílou škálou znamenal pro tento monitor v podstatě vysilující souboj s přestávkami na občerstvení. Rovnou vám můžeme říci, na hry raději ani nemyslete. Tedy displej je samozřejmě zobrazí, ale že bychom z toho měli radost, to se říci nedá. Proto jsme se důkladněji zaměřili na jeho práci s textem. Zde už displej vypadal jako jiné zařízení. Nabídl ostré vykreslení fontů a v kancelářských aplikacích vykouzlila řídící elektronika vcelku stabilní a pro oči i příjemný obraz. I pro surfování internetem se displej ukázal jako dobrý kamarád a při práci s barvami používanými na internetu se uklidnil. Nicméně nesmíte zapomenout, že fotografie na webu jsou obvykle optimalizovány a pokud na tento displej promítnete fotografii z vašeho fotoaparátu, neočekávejte, že by barvy odpovídaly. Na to displej prostě nemá.
Náš závěr je jasný kancelář, nebo pokud jste skutečně ve finanční krizi a prostě potřebujete levný monitor bez ohledu na kvalitu obrazu.

Hanns.G JC199D

Hanns.G není značkou, která by na našem trhu reprezentovala výrazný podíl. O něco lépe je na tom u našich německých sousedů, kde se s těmito monitory můžete setkat často jak v obchodech, tak samozřejmě na stránkách časopisů věnujících se výpočetní technice.
Osmimilisekundový model JC199D rozhodně nepatří mezi nejnovější kousky této značky svoji premiéru si pod brandem Hanns.G odbyl někdy v první polovině minulého roku, ale jeho parametry jej stále nevyřazují z boje o místo na trhu. Udávaná odezva je samozřejmě ideální, v praxi očekávejte spíše hodnoty 10-12 ms, což je ovšem stále pro potřeby uživatele, který u počítače netráví všechen svůj volný čas, akceptovatelné. Tento model je totiž typickou ukázkou displeje pro kancelářské použití a nenáročné nasazení v domácnosti rozlišení 1 280 x 1 024 pixelů, jas 250 cd/m2, kontrast 700 : 1 a pozorovací úhly 135?/150?. Klasická je i sestava konektorů D-Sub a DVI-D, a 2 x 1W reproduktor.
Proto jsme se při testu zaměřili na zobrazení fontů a obecné vyznění barev v případě internetových stránek. Samozřejmě již z podstaty TN matice, kterou je displej osazen, není možné, aby barvy seděly pro potřeby vážnější práce s barvami. Pokud se chystáte upravit fotografie pro tisk, upravte na něm "kočičí oči", odhadem si můžete pohrát se základními parametry jako jas a kontrast, zkuste použít efekty jako sépie (prostě ty plně automatické), ovšem do úprav typu výměna barev se pouštět nedoporučujeme což ovšem platí pro všechny displeje s TN maticí. Nicméně výrobci se podařilo, aby barvy celkově působily přirozeným dojmem, nejsou přesycené, ani obvyklé přesvícení typické pro levnější displeje s TN panely není v tomto případě výrazné. Na danou třídu nabízí tento displej dobrý kontrast s pěkným vykreslením. I fonty se námi testovanému kousku podařilo vykreslit ostře, nikoliv však bodavě celkově obrazová plocha působí měkčím dojmem. Pro kancelářské aplikace jde o ideální vyznění a u monitoru tak lze strávit pracovní den. Sledování filmů na tomto displeji postačí nenáročnému divákovi, ovšem u DivX filmů nebo materiálu s větší kompresí nepočítejte se slušnějším výsledkem.
Hanns.G JC199D by se měl objevit na stolech kanceláří a v domácnostech "klidnějších" uživatelů, kteří na displeji neprohánějí zombie v Černobylu na akční hraní tento model rozhodně není.

Eizo FlexScan S2411W

Vynikající víceúčelový displej s podporou HDCP. S-PVA panel s rozlišením 1 920 x x 1 024 pixelů, 2x DVI, HDCP, USB hub.
Barevné podání a stabilita obrazu Ň podpora HDCP Ň přímé podvětlení panelu
Pro část uživatelů zvolený stojan

Cena vč. DPH: 42 600 Kč
K testu zapůjčila firma: AVNet, www.eizo.cz
Benq FP93ES
19" LCD panel pro kancelář (MS Office, internet). Rozlišení 1280 x 1024 pixelů, DVI, D-Sub, 5ms odezva, reproduktory
Pořizovací cena Ň dobré vykreslení fontů
Ň ergonomie Celkový obrazový výkon
Cena vč. DPH: 5 700 Kč
K testu zapůjčila firma: BenQ, www.benq.cz

Hanns.G JC199D

Levný univerzální displej pro kanceláře i domácí využití. 8ms TN panel s rozlišením 1 280 x 1 024, DVI-D, D-Sub.
Poměr výkon/cenaŇ kontrastní obraz Ň stabilita obrazu
Možnosti polohování
Cena vč. DPH: 4 620 Kč
K testu zapůjčila firma: RRC CZ, www.difo.cz