Hlavní navigace

Proč byste neměli zálohovat na interní disk

6. 3. 2013

Sdílet

 Autor: pcworld.com
Interní zálohy jsou užitečnou funkcí, v tom ohledu, že taková záloha je bezprostřední a obnova dat rychlá a jednoduchá. Jestliže váš hlavní disk zkolabuje, může se interní záloha hodit.

Avšak pád disku je pouze jednou z mnoha možných nehod, které vás mohou potkat, a po nichž jste rádi, že jste včas zálohovali. U téměř každé jiné nehody je interní záloha buďto nespolehlivá nebo absolutně zbytečná.

Například pokud jste zálohovali na interní disk a někdo vám ukradne počítač, přišli jste o pevný disk i zálohu. Oheň, povodeň, elektrický zkrat... všechny tyto katastrofy pravděpodobně zničí oba disky.

Musíte vzít v úvahu také mnohem pravděpodobnější riziko chyby uživatele. Co se stane, když omylem přepíšete důležitý soubor? Jestliže se obsah jednoho disku automaticky odráží i na disku druhém (máte zavedený tzv. mirroring čili řazení RAID 1), bude daný soubor ihned přepsán i v záloze. (Více o RAID systémech si přečtěte zde.)

Tím neříkáme, že by takový mirroring neměl cenu. Jestliže si nemůžete dovolit výpadek spojený s výměnou poškozeného disku, je RAID 1 určitě praktickou investicí.

pevný disk

I tak byste ale měli zálohovat i na médium, které je fyzicky oddělené od vašeho počítače. Takový postup zvyšuje pravděpodobnost, že když ztratíte soubor, disk nebo celý počítač, budete schopni znovu získat zpět svá důležitá data.

Doporučujeme zálohovat buďto do cloudu – což je pravděpodobně nejbezpečnější, pokud se bojíte o krádeže, oheň nebo povodeň – nebo na externí pevný disk. Jestliže používáte disk, je dobré jej zapojovat jen na nezbytně nutnou dobu, tedy jen po dobu zálohy. Pak jej odpojte a dobře uschovejte, pokud možno do jiné místnosti, nejlépe ale do jiné budovy. Záleží na tom, jak jste zodpovědní (nebo paranoidní?).

V dalším tipu si řekneme, jak vůbec zálohovat.

Byl pro vás článek přínosný?