Hlavní navigace

Proč byste při každém připojení měli používat VPN - 3.díl

9. 3. 2017

Sdílet

 Autor: © geometrix - Fotolia.com
Ochrana soukromí je aktuálním tématem zejména dnes, kdy se vlády celého světa včetně USA snaží o maximální sledování online aktivit všech uživatelů.

Předcházející díl

 

Mezi nejdůležitější dovednosti každého uživatele počítače by měla v současnosti patřit schopnost používat síť VPN (virtuální privátní síť) pro ochranu svého soukromí. Síť VPN je obvykle realizována jako placená služba, která zajišťuje soukromí a bezpečnost při surfování na internetu při používání veřejných WiFi hotspotů. Sítě VPN s rovněž dají použít pro překonání geografických omezení při používání webů pro streaming videa nebo hudby. V neposlední řadě vám mohou pomoci při obcházení omezení nastavených vládní cenzurou, i když právě v tomto případě se jedná o poměrně delikátní záležitost.

Jak vybrat toho správného poskytovatele připojení přes VPN?

Bývaly doby, kdy uživatelé pro připojení přes VPN museli znát, že se ve Windows nachází aplikace realizující klienta VPN, popřípadě museli použít některé řešení šířené pod hlavičkou Open Source – například OpenVPN. V současnosti má prakticky každý poskytovatel připojení přes VPN svého klienta, kterého zprovozníte takřka okamžitě a na jedno klepnutí myší. Rovněž existují i mobilní aplikace, které tímto způsobem dokážou zabezpečit připojení mobilního zařízení s operačním systémem Android nebo iOS při používání veřejné sítě WiFi.

A máme tu další problém. Vzhledem k tomu, kolik je poskytovatelů připojení přes VPN, kteří nabízí svoje služby, pak který z nich je ten pravý? A podle jakých kritérií je vhodné takového poskytovatele VPN vybírat?

Nejprve si zkusme odpovědět na první otázku. Pro všechny, kdo jsou zvyklí mít na internetu všechno zdarma, tu bohužel máme špatnou zprávu – při výběru poskytovatele připojení přes VPN se vyplatí platit. Na internetu sice naleznete spoustu možností připojení ke zdarma dostupné službě VPN od renomovaných poskytovatelů, ty však jsou pouze slabým odvarem svých placených variant. Zdarma dostupné služby často mají buď omezeno množství přenesených dat, nebo nabízí pomalejší přenosovou rychlost dat. Tak například Tunnel Bear nabízí možnost připojení přes VPN, umožňuje však pouze přenos 500 MB dat za měsíc. Poskytovatel CyberGhost zase nabízí zdarma dostupné připojení přes VPN, které je daleko pomalejší než placená verze.

Asi většina z nás je ráda, pokud má možnost něco používat zdarma. V případě připojení přes VPN to bohužel neplatí – sázka na zdarma dostupné řešení se v tomto případě nevyplácí

Pak tu jsou zdarma dostupná připojení přes VPN, která používají model s podporou reklamy, které ale podle našich zkušeností nestojí už vůbec za nic. Navíc zdarma poskytovaná připojení přes VPN jsou všechno, jen ne ta VPN, kvůli nimž je používáme. Vzhledem k tomu, že neplatíte, pokouší se poskytovatel získat peníze jiným způsobem, a to shromažďováním vašich dat (samozřejmě v anonymizované podobě) a jejich prodej zadavatelům internetové reklamy.

Vzhledem k tomu, jak je bezplatné používání připojení přes VPN nevýhodné, vyplatí se poohlédnout po placené variantě. Naštěstí není připojení přes VPN nijak dramaticky drahé. Ceny se obvykle pohybují okolo 5 USD za měsíc (platí se jednou za měsíc nebo jednou za rok).

ICTS24

 

Pokračování