Hlavní navigace

Prodáváte na internetových aukcích? Berňák si na vás posvítí!

4. 3. 2010

Sdílet

Anonymita online světa je již jen abstraktním pojmem – finanční úřady začaly využívat své možnosti vyžádat si od provozovatele serverů informace o prodejcích, kde mají podezření, že nedošlo k přiznání daně z příjmu.

Prodáváte na internetových aukcích? Berňák si na vás posvítí!

 

Hlavní razie se zaměří na největší aukční servery, jakými jsou například Aukro.cz, Odklepnuto.cz aj. Podobně se však bude chovat i u dalších serverů, které jsou známé i jiným druhem internetového prodeje – kupříkladu Webtrh.cz. A zajímat se budou nejen o obchody aktuální, ale i prodeje za tři roky zpět.

PenízeSe zásahem berňáku se především setkají ti prodejci, kteří vydělávají statisíce stylem, že levně nakoupí a se ziskem prodají. Z pohledu finančního úřadu se tato činnost považuje za podnikání a je tedy nutné ji řádně přiznat. Daně se neplatí v situaci, že se jedná o nahodilý prodej osobních věcí (ryze osobní starší věci, pozůstalost) – výše výdělku zde nehraje žádnou roli. Prodej dopravních prostředků (auta, lodě, letadla či motorek), které někdo vlastní kratší dobu než jeden rok, je taktéž nutné uvést ve svém daňovém přiznání (daní se rozdíl mezi kupní a prodejní cenou).

Finanční úřady však nejsou jediné instituce, které se o podnikání na internetu zajímají. Běžně si vyměňují informace se správou sociálního zabezpečení a zdravotními pojišťovnami. Může se tak stát, že v případě odhalení legitimního výdělečného prodeje budou po prodejci chtít i tyto úřady své doplatky.

Pokud vše shrneme: soustavná prodejní činnost za účelem dosažení zisku je považována za podnikání a je tedy nutné vlastnit živnostenský list, podávat daňové přiznání a platit sociální a zdravotní pojištění. V případě nahodilého prodeje movitých věci, není nutné vlastnit živnostenský list a na výši výdělku zde nezáleží. Stejné je to také u příjmů z příležitostné činnosti: prodej výpěstků z vlastní zahrádky nebo uměleckých děl vytvořené ve volném čase - ani zde není nutné vlastnit živnostenský list. Výdělek je však omezen na 20 tisíc Kč ročně.

CS24

Podrobnější informace hledejte například zde:

http://jakpodnikat.cz/prilezitostna-cinnost.php