Hlavní navigace

Profesionální grafické karty ATI FirePro V9800 mají ohromit svým výkonem

11. 9. 2010

Sdílet

Společnost AMD na veletrhu IBC v Amsterdamu tento týden uvedla novou generaci profesionálních grafických karet ATI FirePro V9800, které se mají pyšnit dosud nevídaným výkonem.

Vzhledem k nedávno zveřejněnému rozhodnutí do konce roku odstranit ze všech svých produktů logo ATI je překvapením, že nové grafické karty byly představeny ještě s ním.

AMD označuje V9800 za nejvýkonnější profesionální grafickou kartu, jakou zatím vyrobila. Ta díky podpoře technologie Eyefinity podporuje až šest připojených monitorů a může nabídnout pracovní plochu až 5 760 x 2 160 bodů. FirePro V9800 je dále vybaveno 4 GB operační paměti typu DDR5, což je taktéž kapacita u AMD dosud nevídaná a která by měla pomoci bez problémů zpracovávat i velmi náročné a komplexní scény.

Ohledně výkonu AMD tvrdí, že nová řada FirePro výrazně převyšuje předchozí generaci a například výpočetní výkon stream procesorů vzrostl 1,25x a single precision a double precision výpočty se zrychlily dokonce 2,27x. Nové karty plně podporují OpenCL, DirectCompute a DirectX 11. Vyráběny jsou 40nm procesem a podobně jako poslední generace Radeonů mají být i poměrně energeticky efektivní.

Podobně jako další produkty z rodiny FirePro, nabízí karty V9800 širokou podporu pro 3D zobrazování, včetně podpory aktivních 3D brýlí a pasivních stereoskopických displejů a projektorů.

Cena karet FirePro V9800 byla zveřejněna zatím jen pro území USA, kde budou k dispozici za 3 499 dolarů (zhruba 68 000 Kč).