Hlavní navigace

Properte svou poštu

1. 9. 2006

Sdílet

McAfee SpamKiller 2006 CZ dobrý filtr, rozpačité ovládání Ačkoliv jsou produkty společnosti McAfee běžně řa...


McAfee SpamKiller 2006 CZ dobrý filtr, rozpačité ovládání


Ačkoliv jsou produkty společnosti McAfee běžně řazeny do první ligy softwaru pro zabezpečení operačních systémů, především díky úspěchu tradičního antiviru, některé novější počiny vzbudily při našem testování mírné rozpaky. V tomto čísle jsme se rozhodli dát prostor aplikaci pro boj s nevyžádanou poštou a umožnit tak rodině McAfee si případně vylepšit pověst.
Na rozdíl od některých dřívějších zkušeností jsme v tomto případě neměli s instalací a prvním spuštěním žádný problém. Na platformu Windows XP SP2 se korektně zavedla jak samotná aplikace, tak ovládací centrum pro souhrnnou správu zabezpečení druhou položku získáte v podstatě s každým programem McAfee bezpečnostního charakteru.
Princip programu je v zásadě prostý a odhalíte jej při bližším zkoumání snadno. Poté, co jsme vytvořili poštovní účet v aplikaci Outlook Express, předali jsme jej pomocí průvodce aplikaci SpamKiller a ta se vtísnila do doručovacího řetězce. Pošta je tedy ve skutečnosti stahována SpamKillerem a po vyšetření předána už roztříděná a označená samotnému poštovnímu klientu, jenž od této chvíle s poštovním serverem přímo v kontaktu není. V hierarchii složek automaticky přibyla jedna položka na označený spam, operace SpamKilleru lze ovládat pomocí voleb přímo v poštovním klientu.
Program jsme prověřili na vzorku zhruba 700 zpráv, jež se v průběhu necelého posledního roku nahromadily v "redaktorské" schránce. Ačkoliv jsme programu drželi palce, projevily se při úvodním stahování bezesporu díky většímu objemu zpráv některé drobné nepříjemnosti. Překvapilo nás, že SpamKiller nepředává přijaté zprávy do poštovního klientu průběžně: nejdříve si celý ohromný objem dat "nasyslil" neznámo kam, teprve po kompletním stažení z poštovního serveru začal zprávy předávat poštovnímu programu, což se jeví jako dosti nešikovné.
Dalším překvapením byla strnulost ukazatelů v grafickém rozhraní SpamKilleru. Ačkoliv usilovně pracoval a hromadil e-maily, v pravé části okna nad efektním koláčovým grafem se číselné ukazatele ani nepohnuly, dokud jsme nepřepli zobrazení na jinou záložku a nevrátili se zpět. Ale co je hlavní, na záložkách, kde jsme očekávali seznam vytříděných zpráv (blokovaný e-mail a přijatý e-mail) se nic neobjevilo, přestože SpamKiller již dávno zprávy postoupil poštovnímu programu. Jak se ukázalo, v případě přehledů přijatých zpráv se jednalo jen o enormní časové zpoždění, v případě blokovaných zpráv pak zřejmě o závěr tvůrců vše bylo uloženo ve speciální složce v Outlook Expressu, proč to tedy zobrazovat dvakrát? Mírně podivné, ale dá se to alespoň přepnout. Jak se ukázalo jinde, synchronizace grafické konzoly SpamKilleru a poštovního programu skřípala. Ačkoliv jsme v Outlook Expressu vytrvale přidávali pomocí příslušné volby další adresy jako "přátele", tedy důvěryhodné odesílatele, příslušný seznam ve SpamKilleru zůstával prázdný.
Detekční schopnost programu se již ve výchozím nastavení ukázala jako poměrně dobrá. Filtry se dravě pustily do naší sbírky často podivných zpráv a bylo znát, že vítězí taktika "když se kácí les, létají třísky", což v tomto případě není na škodu. Právě postupným sestavením kolekce důvěryhodných uživatelů lze práci zásadně vylepšit, navíc program nabízí dobrý systém sestavování vlastních filtrů.
Přestože SpamKiller má v jádru dobrou filtrovací výbavu, rozpačitým dojmem působí chování jeho ovládacího rozhraní. Jinak intuitivní ovládací prvky nedělají to, co očekáváte, požadované informace se nezobrazují tam, kde by zjevně měly. A to je nepříjemné.

McAfee SpamKiller 2006 CZ

schopnost filtrace
zobrazení informací
spolupráce s poštovním programem
zbytečné zadržování zpráv
K recenzi poskytla firma: McAfee
www.mcafee.com/cz
Cena: 889 Kč (bez DPH)

Autor článku