Hlavní navigace

První hybrid kabelové a IP televize v Česku

10. 6. 2009

Sdílet

 Autor:
Hybrid kabelové a IP sítě umožní lidem s klasickou „kabelovkou“ využívat moderní služby jako video na vyžádání či nahrávání programů. První si to vyzkouší v červenci obyvatelé pražského sídliště Šeberov.

„První DVB/C – IP síť v České republice si budou moci naostro vyzkoušet obyvatelé sídliště Praha-Šeberov už od 1. července 2009,“ říká Martin Havrda ze společnosti Planet A, která před časem akvizovala poskytovatele kabelové televize v této lokalitě. „Naše společnost se primárně profiluje jako optický operátor. Je pro nás proto velice důležité, že se nám v spolupráci s nangu. TV podařilo najít originální formu, jak moderní funkce přinést i zákazníkům v této lokalitě bez FTTx připojení,“ dodává Martin Havrda.

„V přidání IP transportu vidíme velkou perspektivu pro kabelové operátory, jak udržet krok s poptávkou zákazníků po nových, zajímavých službách. Kromě VoD jsou to například interaktivní aplikace založené na webovém prohlížeči, síťový videorekordér (nPVR) a podobně,“ přibližuje další výhody hybridního řešení Michal Kožíšek, technický ředitel společnosti Alef Nula, partnera platformy nangu.TV. Díky funkcionalitě inteligentního plnění vyrovnávací paměti může být dokonce pro přenos IP paketů v síti CATV použita i technologie DOCSIS 2.0, která by jinak neumožňovala garantovat parametry kvality služby.

„Kabelová síť ani zdaleka nevyčerpala svůj potenciál. Toto hybridní řešení ukazuje efektivní způsob, jak nasadit multimediální a interaktivní služby, spojené hlavně s digitální televizí, právě v kabelové síti. Jde například o službu videa na vyžádání, tzv. Video on Demand (VoD),“ přibližuje význam řešení Antonín Král, představitel nangu.TV – výrobce mediální platformy, která toto řešení zabezpečila.