Hlavní navigace

Recenze: ACDSee Photo Studio Ultimate 2019

27. 5. 2019

Sdílet

 Autor: ACD Systems
Firma ACD Systems se svou nabídkou fotoeditačních programů konečně o něc přibrzdila, ale i tak jsme se dočkali nové verze. Tentokrát se jedná o software Photo Studio Ultimate 2019.

Firma nabízí tři verze nového programu, Standard (59 dolarů), Professional (99 dolarů) a Ultimate (149 dolarů). Je každopádně sympatické, že tyto ceny se již několik let nezměnily. Vedle samotného zaplacení za program je i možnost placení měsíční licence, což je věc, která je mi osobně z duše protivná.

Stejně jako v minulosti, také tento program prudí s otravnou registrací, bez které program prostě nespustíme. Samotná registrace která sice není nijak složitá, ale neomylně zaručí, že budeme dostávat reklamní emaily i když si zaškrtneme, že o reklamu zájem nemáme. Navíc si firma pamatuje email, na který jsme si přihlásili verzi minulou a v případě, že si to sami nepamatujeme, systém neoblbneme a budeme se muset doprošovat, abychom informaci dostali zpátky a mohli se konečně registrovat.

S novou verzí dostaneme do ruky solidně upravitelné rozhraní, které se oproti starším verzím nijak viditelně nezměnilo. Opět jedeme na 5 hlavních modulů – Manage, Photos, View, Develop a Edit. Funkce se stále nepříjemně často zdvojují, protože Photos nabízí podobné a často stejné funkce jako Manage a View. Stejně tak Develop a Edit mají některé nástroje stejné.

V modulu Manage je sympatické, že nepodlehl současnému trendu a nenutí nás do nějaké vlastní knihovny souborů.Základní okno je rozdělené na tři části, v levém je klasický stromeček knihoven souborů, uprostčřed jsou náhledy a vpravo si pohrajeme s metadaty a ukládáním. Uvidíme i histogram, jehož funkce v aplikaci pro archivaci mi není zcela jasná. Soubory si můžeme ukládat do předem připravených přihrádek jako cestování, krajinky a podobně. Můžeme, ale nemusíme, což je dobře, protože neznám nikoho, kdo je natolik pedant, že má na něco podobného čas.

Modul Photo vypadá, jakoby smartphonům z oka vypadl a použijeme ho asi jen k rychlému prohlížení digitální záplavy fotografií. Možnosti úprav jsou tak nepatrné, že jsou zbytečné. Modul View už nabízí základní editaci, dole s klasickým filmovým proužkem nabízejícím další fotografie. Develop je určen pro nedestruktivní fotoeditaci a najdeme zde všechny základní nástroje, hlavní silou je práce s formátem RAW. Modul Edit je určen pro detailnější fotoeditaci.

Mezi novinky patří zejména aplikace rozeznávající tváře, v modulu Edit zase menu Action, které nabízí jednotlivé funkce, které fungují jedním kliknutím. Posíleny byly schopnosti funkce Heal, která sice fungovala i dříve, ale dnes je ovládání příjemnější.

Verdikt

Photo Studio Ultimate 2019  rozhodně není špatným softwarem. Trvá však stálé využívání pěti pracovních modulů, jejichž funkce se často duplikují. Nová verze je navíc o novinky značně skoupá. Jako nový editor lze jen pochválit, ale na přechod k nové verzi mnoho důvodů není.

           

Pro:  Dostatek efektů, dobrý management

Proti: Málo novinek

Celkem: 75 procent

CS24

Výrobce: ACD Systems

Cena: 84,95 USD (cca necelé 2 tisíce korun; doživotní licence)

Autor článku

Dlouholetý spolupracovník magazínu PCWorld a Computerworld.cz. Zajímají ho hlavně recenze různých programů, speciálně fotoeditory a vše kolem grafiky.