Hlavní navigace

Recenze: Advanced SystemCare 8 Pro

Sdílet

 Autor: © photo-dave - Fotolia.com
To, že náš počítač po nějaké době nebude makat tak svižně jako na začátku, ví asi každý. Samotné Windows mají do dokonalosti daleko, navíc většina z nás neustále něco instaluje a zase maže, z pevného disku se prostě po delším čase stává něco jako déle používaná garáž – auto se tam ještě vejde, ale to je tak asi všechno.

No a právě na podobné případy jsou určeny programy jako je Advanced SystemCare firmy IObit. Podobné balíky mají své zastánce i nepřátele. Jedni tvrdí, že je dobré mít všechny čistící aplikace pěkně pohromadě, protože často jsou lepší a navíc nás svým jednotným rozhraním lépe přinutí k tomu, abychom jednotlivé aplikace opravdu použili. Ti druzí jsou zase přesvědčeni o tom, že podobné balíky jsou vyhozením peněz, protože něco je součástí Windows, zbytek je pak na internetu zadarmo.

Advanced SystemCare 8 Pro

Advanced SystemCare se dočkal již osmé verze. Na první pohled zaujme bohatou nabídkou jednotlivých funkcí, které jsou uchované pod graficky zajímavým, byť lehce nepřehledným rozhraním. Na první pohled získáme pocit, že zaškrtnutím „Vše“ jsme spustili všechno, co balík programů nabízí, potom si ale všimneme čtyř dalších ikonek na horní liště, které nás dostanou k dalším aplikacím.

V nabídce je snad všechno, co si můžeme přát. Defragmentace, čištění pevného disku od duplikátů, automatické hlídání updatů jak pro software, tak i pro drivery, úpravy Registry, optimilizace internetového připojení nebo možnost záchrany vymazaných souborů. Samotné množství aplikací poněkud znemožňuje nějakou hloubkovou recenzi.

Advanced SystemCare 8 Pro

Skenování je svižné a bude trvat podle toho, co všechno si vybereme. Příjemné je to, že si jednotlivé kroky můžeme prohlížet, aniž by se skenování zastavilo. Když program zahlásil 3 139 chyb v Registry, mohl jsem se podívat o co jde, a program mezitím makal dál. Prakticky ve všech případech se jednalo o nadbytečné kroky v Registry. Podobně kvalitně funguje i aplikace Privacy Issue, která maže historii surfování a data z cache snad ze všech programů, které na počítači máme. Junk Files pracuje o něco hůře, konkureční CCleaner našel dalších 170 MB dočasných souborů. Program také nabízí optimalizaci nastavení Firefoxu, IE a Opery. O každém z doporučení si sice nejsem plně jist, ale v mnoha případech by ke zrychlení dojít mělo.

Advanced SystemCare 8 Pro

Novinkou je IObit Uninstaller, s jehož pomocí si můžeme odinstalovat nejen programy a jednotlivé aplikace, ale také toolbars a plug-ins. Na odstranění Adobe CC, kterému vypršela licence, si ale vylámal zuby stejně jako předtím Windows 7. Startup Manager se od klasického Windows Task Manageru tak moc neliší (pokud nepočítáme grafiku). Informace o tom, které aplikace ostatní uživatelé balíku blokují, může být pro někoho zajímavá, ale jako návod k tomu, jak se k počítači chovat, může být poněkud zavádějící. Heslo Hlas lidu, hlas boží, by u počítače asi platit nemělo.

Advanced SystemCare 8 Pro

Ne všechno jede jako švýcarské hodinky. Již zmiňovaná aplikace Undelete není nijak robustní, File Shredder nám nenabízí výběr algoritmů a Malware Fighter toho moc nezachytí. System Reinforce podává zprávu o některých nastaveních Windows, které by potenciálně mohly ohrozit bezpečnost počítače. Možnosti jsou ale značně rudimentární, takže aplikace nám příliš nepomůže.

Verdikt

Balík nás na první pohled ohromí nabídkou aplikací. Než si všechny vyzkoušíme a počítač opakovaně proskenujeme, máme na celý večer co dělat. I když jsem poctivě souhlasil s každou úpravou, k nějakému problému s počítačem nedošlo. A to se o mnoha podobných balících konkurence říci nedá. Některé oblasti jsou lepší nežli ty ostatní, zvláště ta zabývající se počítačovou bezpečností je pouze průměrná. Na druhé straně se balík oproti předchozí verzi výrazně zrychlil a získal další aplikace.

 

Pro: Příznivá cena pod 20 dolarů

 

Proti: Některé aplikace jsou pouze průměrné


Celkem: 75 procent

 

Výrobce: IObit

CS24

 

Cena: 19,99 USD (asi 500 Kč)

Autor článku

Dlouholetý spolupracovník magazínu PCWorld a Computerworld.cz. Zajímají ho hlavně recenze různých programů, speciálně fotoeditory a vše kolem grafiky.