Hlavní navigace

Recenze: Apple iPad 2

27. 5. 2011

Sdílet

První Apple iPad se stal synonem tabletu a zapříčinil, že se na nás tato moderní mobilní zařízení valí téměř ze všech stran. Jak si stojí jeho nástupce, vyplatí se přecházet?

Zhruba před rokem nevlastnil iPad ještě nikdo. Do dnešního dne si ho však pořídilo už přibližně 15 milionů lidí, což je marketingový úspěch, s jakým zřejmě nepočítala ani společnost Apple. Spolu s iPadem navíc na trh přišlo celé nové odvětví spotřební a zábavní elektroniky.

Je určitým pravidlem, že každý úspěšný projekt pod taktovkou Steva Jobse nenechal dlouho čekat na svého nástupce. Nejinak je tomu i v případě iPadu, jehož druhá řada přichází právě rok po té první. Na její představení se můžete podívat v následujícím videu. Jak jsme ale již zmínili, byl iPad ve své první generaci natolik výjimečným počinem, že se až v posledních měsících a týdnech začínají objevovat první vážní konkurenti. Jejich pozice ale není vůbec jednoduchá - musí se totiž utkat s iPadem 2 - rychlejším, menším a lehčím. Ale hlavně s perfektním marketingem a aurou kultovního předmětu.

Apple iPad 2Boj s čísly

Můžete tomu říkat třeba Jobsův zákon: každá nová generace jakéhokoliv jeho výrobku je oproti verzi předchozí lehčí a tenčí. Stejně je tomu také u iPadu 2. Rozdíl jeho velikosti a hmotnosti oproti „jedničce“ nemusí vůbec vypadat jako podstatný, ale v této kategorii se hraje o každý gram a milimetr.

iPad 2 měří něco málo přes 18,5 centimetru na šířku, přes 24 centimetrů na výšku a jeho tloušťka činí pouhých 8,8 milimetru. Hmotnost ve Wi-Fi verzi jen o maličko přesahuje hranici 600 gramů. Hra o čísla nevypadá tak významně v absolutním vyjádření, procentuálně už je ale rozdíl zajímavější - šířka iPadu 2 je totiž oproti iPadu 1 pouze dvoutřetinová, váha pak dosahuje 88 procent původní hodnoty. Uvidíme, kam až tato dieta bude pokračovat.

Na vzhledu záleží

Možnost srovnání iPadu 2 s předchozí generací se nabízí i v oblasti vzhledu. Menší tloušťka způsobuje samozřejmě významné rozdíly v designu i v rozmístění ovládacích prvků. Původní hliníková zadní stěna první verze postrádá u verze druhé typický rámeček; jedná se o jednolitý a vzhledově ničím nerušený povrch. To má za následek minimálně menší „rozviklanost“ celého přístroje.

Další výhodou zmenšování je jednodušší ovládání a díky nižší hmotnosti i možnost držet přístroj pouze v jedné ruce; i když 600 gramů je - třeba oproti čtečkám elektronických knih - pořád nějaká váha.

Zajímavou novinkou je bezesporu také magnetický ochranný kryt Smart Cover, který si lze dodatečně dokoupit. Poslouží vám jako „inteligentní“ ochrana displeje a stojánek zároveň. Inteligentní proto, že vašeho společníka probouzí a ukládá do spánku. K dostání je hned v několika barevných provedeních.

Apple iPad 2

Variace na „iPadí“ téma

Původní iPad byl k dispozici celkem v šesti různých verzích: Wi-fi a Wi-fi 3G ve třech modifikacích na základě kapacity vnitřní paměti: 16, 32 a 64 GB. Díky neočekávanému prodejnímu úspěchu se Apple rozhodl experimentovat ještě o něco více a pro dvojku nabídl variací rovnou 18.

Možnosti dle ukládací kapacity zůstávají stejné. Nabídka se dále zdvojnásobuje bílou alternativou přístroje nabízenou na rozdíl od iPhone 4 již od prvního dne prodeje. Jenže ať počítáme, jak počítáme, bylo by takových variací stále pouze 12. Dalších šest modifikací přidává fakt, že 3G verze přístroje budou ve skutečnosti dvě rozdílné: pro GSM sítě (s mikro SIM kartou) a pro CDMA.

Předek vs. potomek

Přestože je menší a lehčí, vypadá iPad 2 (tedy alespoň ten černý) na první pohled stejně jako jeho předchůdce - zepředu je hlavním prvkem sklem chráněný jasný displej o rozlišení 1024 x 768 pixelů ohraničený rámečkem. Hliníkový vnější rámeček je na iPadu 2 tak úzký, že ho téměř neuvidíte.

Pozice tlačítek a konektorů zůstaly u iPadu 2 víceméně stejné. Tlačítko režimu spánku je umístěno v pravém horním rohu, standardní jack na sluchátka v levém horním, ovladač hlasitosti a posuvné tlačítko (třeba pro zamčení orientace displeje) v horní části pravé strany, dokovací konektor zespodu a klasické „domácí“ tlačítko na spodní straně předního panelu.

Apple iPad 2Exkurze do útrob

U iPadu 2 využívá Apple procesor vlastní výroby zvaný A5. Jobsova firma bývá, co se technických specifikací týče, na informace poněkud skoupá, nicméně dle všech indicií je A5 dvoujádrovou verzí 1 GHz A4 čipu, který je základem původního iPadu i iPhone 4. iPad 2 také disponuje dvojnásobkem operační paměti oproti předchůdci - 512 MB RAM – a zdvojnásobila se i rychlost sběrnice - 200 MHz.

Protože je A5 procesorem dvoujádrovým, Apple uvádí, že může dosahovat při používání „až dvojnásobku“ rychlosti iPadu 1. Důležité je slovíčko „až“, protože software, aby využil potenciál dvou jader, musí být dostatečně optimalizován - jinak je „dvojnásobný výkon“ docela zbytečný.

U vyjádření výkonu grafického je Apple ještě odvážnější - uvádí až devítinásobnou rychlost oproti originálnímu iPadu. Je pravda, že přechod mezi jednotlivými položkami menu se nám zdál být o něco rychlejší, otázkou ale opět je, nakolik lze potenciál využít. Nicméně musíme uznat, že je iPad 2 objektivně nejrychlejším zařízením s operačním systémem iOS.

Někdo se dívá

Další důležitou hardwarovou součástí nového iPadu je dvojice webkamer, jedna umístěná z přední a druhá ze zadní strany. Kamera směřující dopředu neoplývá valnou kvalitou obrazu, jejích 640 na 480 pixelů však ke svému účelu, a sice video chatu, výborně dostačuje.

Zadní kamera je identická s tou, kterou Apple dodává na iPodu Touch - je umístěna přímo pod tlačítkem pro přechod do režimu spánku na zadní straně přístroje. Kamera podle výrobce poslouží zejména pro video, a k tomuto tvrzení existuje pádný důvod: fotografie z iPadu 2 jsou opravdu špatné, s „kvalitou“ okolo 0,7 megapixelu. Na druhou stranu kvalita 720p videa není v dobrých světelných podmínkách vůbec špatná.

Apple iPad 2Nová krev v žilách

iPad 2 přichází se zcela novou verzí operačního systému iOS s kódovým označením 4.3, který není ničím převratným, nicméně obsahuje několik užitečných nových funkcí. Významné změny se týkají přehrávání videa a hudby - operační systém můžete synchronizovat s kterýmkoliv počítačem v domácnosti, na němž jsou nainstalovány iTunes, a přehrávat zde umístěná média přes domácí síť.

Jednou z největších výhod oproti konkurenčním tabletům má iPad v neustále vyvíjených a aktualizovaných aplikacích, několik jich bylo vydáno i v souvislosti s představením iPadu 2. Asi nejzajímavější z nich jsou iMovie pro přehrávání a editaci videa a GarageBand, která i z naprosto nemuzikálního uživatele udělá hudební hvězdu.

Obě tyto aplikace ale trpí největším problémem iOS: složitostí přesunu souborů mezi zařízeními. Tak například, abyste přesunuli iMovie projekt z iPhone na iPad, potřebujete: a) exportovat soubor na iPhone, b) připojit ho k Macovi, c) jít na iTunes, d) kliknout na panel aplikací, e) zajet dolů, f) kliknout na iMovie, g) kliknout na projekt, h) kliknout na uložit, i) odpojit iPhone, j) připojit iPad, k) kliknout na něm na iTunes, l) kliknout na panel aplikací, m) zajet dolů, n) kliknout na iMovie a o) přesunout projekt zpět do iTunes. Asi by to šlo i jednodušeji.

 

Verdikt

Jste příznivci Apple a tabletů? Splňujete-li obě tyto podmínky, měli byste mít doma s nejvyšší pravděpodobností  iPad 1. Pokud splňujete i třetí podmínku, tedy trpělivě jste čekali a nekoupili si hned první verzi iPadu, v tom případě s jeho druhou verzí neváhejte. Jestliže již doma verzi první máte, nemusíte s nákupem druhé spěchat - „jednička“ vám udělá téměř stejnou službu. Každopádně je iPad 2 dalším důležitým počinem společnosti Apple, z jejíchž výrobků Steve Jobs udělal kultovní záležitost. A ani iPad 2 v tomto ohledu není výjimkou. Škoda, že sebou přes všechna vylepšení stále nese některé kritické nedostatky - chybějící slot na microSD/SD karty či dokola stále omílanou absenci podpory Flashe.

Hodnocení: 85 %

ICTS24

 


Společnost Apple se v současné době potýká s explozí v čínské továrně Foxconn, která dodávala přes čtvrtinu tabletů iPad 2. Dodávky tabletu na trh jsou tak ohroženy.