Hlavní navigace

Recenze: Bitdefender Antivirus Plus 2012 - drakovlk coby nebojácný ochránce

28. 6. 2012

Sdílet

 Autor: Bitdefender
Rumunská firma BitDefender přichází s programem Antivirus Plus 2012, podívejme se, v čem se od loňské verze liší?

Instalace je jednoduchá, ale do rychlosti má, zřejmě díky gigantickým rozměrům programu, daleko. Na první pohled uvidíme, že firma přitlačila na svůj rumunský původ a logo draka s vlčí hlavou, kterým místní vojáci v minulosti naháněli strach nepříteli, najdeme opakovaně na některých stránkách. Program navíc nabízí některé extra, které normálně nacházíme až u plnohodnotných bezpečnostních balíků.

Objevil se drak

Základní filozofií je maximální účinnost při minimálním zásahu majitele, což v praxi znamená, že si můžeme program nastavit na automatickou funkci a nedočkáme se žádného otravného okna. Antivirus si tak pomůže sám a o nějakém útoku se ani nedovíme. Pro ty, kterým to ale nevyhovuje, je zde možnost Autopilota vypnout a reagovat podle potřeby a uvážení.

V oblasti účinnosti je situace poněkud nejasná – většina nezávislých laboratoří (např. ICSA Labs, West Coast Labs nebo AV-Comparatives.org) dává tomuto programu hodnocení nejvyšší kvality, některé testy ale naznačují také značně pomalé odstraňování malwaru.

Samotný program nabízí ochranu v několika vrstvách – první je skenování při instalaci. Pokud si v tomto případě s problémem neporadí, vynutí si rebootování a zasáhne ještě dříve, nežli se plně rozeběhnou Windows.  Další z možností je přechod do modu Rescue Mode, ke kterému si nemusíme přirpavovat speciální cédéčko.

Vidíme stupeň ochrany

Antivirus plus monitoruje všechny přesuny dat, ať už se jedná o stahování z internetu, email nebo třeba kopírování z externí flashky. A pokud si chceme na chvilku zašpásovat na hraně, dostaneme k dispozici virtuální browser. Program navíc brání nejen nás, ale i ostatní a zabraňuje nám pověsit nebezpečné URL na Facebook nebo Twitter. Zajímavá je i aplikace Vulnerability Scanner, která kontroluje software v počítači a upozorňuje na možné bezpečnostní díry starších programů.

Velmi výkonná ochrana proti phishingu využívá mimo jiné osobní filtr, díky kterému si nastavíme informace, které se bez našeho svolení nesmí dostat z počítače. To se bude hodit zejména v případě, kdy náš počítač používají také děti.

Oproti minulým verzím se vylepšila pomoc v případě nouze. V pěti zemích je zdarma 24/7, v řadě ostatních během běžné pracovní doby.

 

Verdikt

Antivirus Plus je závanem čerstvého dechu do poněkud statického trhu bezpečnostních programů. Za rozumnou cenu nabízí víc než konkurenční programy  a přitom nepřijdeme o kvalitní ochranu.

 

Hodnocení: 85 %
Pro: Výtečná ochrana proti phishingu
Proti: Program je s 800 MB nečekaně velký

ICTS24

 

Cena: cca 700 Kč
Výrobce:
Bitdefender

Autor článku

Dlouholetý spolupracovník magazínu PCWorld a Computerworld.cz. Zajímají ho hlavně recenze různých programů, speciálně fotoeditory a vše kolem grafiky.