Hlavní navigace

Recenze: Camtasia Studio 7.1

Sdílet

Výrobci videoeditačních programů v poslední době značně přibrzdili, takže kdysi bujarý segment softwarového trhu již delší dobu nepřinesl nic mimořádně zajímavého. Podaří se zaujmout nové verzi relativně málo známého programu Camtasia Studio?

Tento software již několik let nachází dobrou rovnováhu mezi jednoduchostí používání a bohatou nabídkou funkcí. A sedmička jen pár funkcí přidala, a to včetně vylepšeného uživatelského rozhraní. Ovládání je poněkud jiné, než jsme zvyklí od ostatních videoeditorů. Součástí programu je ale solidní nabídka Nápovědy včetně několika instruktážních videoklipů, takže se po nějaké době stává používání všech nástrojů hračkou. První video si dokonce můžeme spustit ještě dříve, nežli program poprvé spustíme.

Program ale není ani tak o editování videoklipů, jako o tom, že s jeho pomocí (webová kamera je samozřejmostí) můžeme vytvořit videozáznam ze všeho, co probíhá buď na monitoru, nebo dokonce v přednáškovém sále. V nové verzi byla silně posílena práce se zvukem, takže si nyní můžeme k přednášce přidat i titulky nebo využít aplikaci speech-to-text. Zajímavé vylepšení představuje hraní s kurzorem, který lze podle potřeby buď zneviditelnit, nebo naopak zdůraznit. Zaznamenat můžeme i to, které ikonky během konkrétního kroku mačkáme, takže není nutné při tvorbě instruktážních videí popisovat každý krok. Na základě toho, pro které médium dílko potřebujeme, si jej nakonec upravíme a exportujeme na web, iPad nebo YouTube.

S programem získáme také slušnou nabídku šablon a klipů. Pokud je vám to málo, spolupracující firmy zahrnuté pod prodejcem Digital Juice nabízejí mnohem více.

 

Verdikt:

Podobných programů není na trhu příliš velká nabídka, ale pokud právě takový potřebujete, Camtasia nezklame. Jen ta cena nám připadá poněkud příliš vysoká.

Hodnocení: 75 %

Klady: Dobrá práce s audiem

Zápory: Vysoká cena

 

CS24

Výrobce: TechSmith

Cena: 299 dolarů

Autor článku

Dlouholetý spolupracovník magazínu PCWorld a Computerworld.cz. Zajímají ho hlavně recenze různých programů, speciálně fotoeditory a vše kolem grafiky.