Hlavní navigace

Recenze: DreamSuite Ultimate - nechte se strhnout kreativní vlnou

25. 1. 2013

Sdílet

 Autor: Auto FX Software
Program DreamSuite firmy Auto FX Software je vlastně druhou verzí, která setřepala dohromady původní jedničku a dvojku a ještě přidala pár efektů navíc. Povedlo se tohle mixážní dílo?

Pracovní plocha je poněkud zvláštní, ale pokud jsme s nějakým softwarem této firmy již pracovali, zase taková změna to nebude. Snad jen paměťové kolečko je na první pohled poněkud potrhlý způsob, jak se podívat na jednotlivý krok a zase honem zpátky. Samotný koncept je celkem jednoduchý  - jedná se o soubor fotografických efektů, část z nich dělá z fotografie malbu, část je věnována spíše převodu na filmový pásek (takže snímky jsou seřazeny tak, jako bychom v ruce drželi filmový proužek diapozitivů) nebo nejrůznější skládačky. Program je sice řadí do jiných kategorií, ale co si budeme povídat.

Až sem by to nebylo nic nového, polovinu těchto triků najdeme v každém pořádném fotoeditoru a zbytek nám nabídnou nějaké plug-iny. Síla programu je spíše v tom, jak detailně si můžeme s každým efektem vyhrát. Navíc možnosti úprav se liší efekt od efektu, protože byly při přípravě ušity jednotlivým efektům doslova na míru. A protože program pracuje také s vrstvami, můžeme toho nakombinovat víc, než se nám kdy snilo. Pokud by nám to nestačilo, najdeme zde i možnost maskování. Software je tak ve skutečnosti mnohem komplexnější než na první pohled vypadá.

Existuje jak v samostatné verzi, tak i jako plug-in. Navíc potěší vedle pochopitelné verze pro Windows také verzí pro Mac.

Verdikt:

Oproti minulé verzi dostaneme do ruky nejen více triků, ale hlavně je celý program podstatně rychlejší. Program tak činí vítané rozšíření palety fotoeditačních programů, i když nějaké klasické úpravy (například jasu nebo sytosti) zde nenajdeme. Spíše můžeme povolit uzdu tvůrčímu duchu. Na stránce negativ najdeme snad jen jediný problém – cena 199 dolarů je přece jenom příliš vysoká.

 

CS24

Celkem: 80 %
Pro: Zajímavé efekty, rychlost
Proti: Cena

Výrobce: Auto FX Software
Cena: 199 dolarů (cca 4 000,- Kč)

Autor článku

Dlouholetý spolupracovník magazínu PCWorld a Computerworld.cz. Zajímají ho hlavně recenze různých programů, speciálně fotoeditory a vše kolem grafiky.