Hlavní navigace

Recenze: Gelid Silent Spirit

7. 12. 2011

Sdílet

 Autor: Gelid Solutions
Chladič od společnosti Gelid s označením Silent Spirit si rozhodně neklade za cíl konkurovat top produktům, spíše představuje cenově velmi přijatelnou alternativu ke standardním boxovaným chladičům, které dodávají výrobci procesorů.

Po otevření papírové krabice na vás vykoukne samotný chladič - je zabalen v průhledném plastu a bezpečně uložen v ochranné pěně, aby se mu během nutného cestování doručovatelskými službami nic nestalo.

Gelid Silent SpiritPříslušenství se rozhodně nedá označit přívlastkem bohaté - kromě nezbytných spon a tepelné pasty v balení nenajdete nic dalšího. Otázkou však je, zda byste něco dalšího skutečně potřebovali. Jakýkoli další „bundle gratis“ totiž něco stojí. Ať už se jedná o přibalenou hru nebo zaručeně limitovanou sérii plastových postaviček Batmana, vždy se takový „dárek“ promítne do koncové ceny produktu.

Silent Spirit dělá přesně to, co byste od poměrně levného chladiče, který však přináší potřebnou kvalitu, očekávali. Při nižších otáčkách je skutečně velmi tichý a neruší tak při běžné kancelářské práci. Jakmile však spustíte náročnou hru nebo grafický editor, roztočí se větráček do poměrně rušivých frekvencí a intenzity, což je charakteristické pro většinu chladičů této velikosti.  Je však nutné ocenit, že produkovaný hluk není zbytečný, neboť chladič dokáže velmi dobře srazit vysokou teplotu.

Jediným výrazným zádrhelem by mohla být situace, kdy byste po Spiritu chtěli, aby zvládl uchladit přetaktovaný procesor. Na takové výkony prostě není stavěný.

 

Verdikt:

Za cenu začínající na 272 Kč nabízí Gelid v podobě modelu Silent Spirit slušný chladič, kterým bychom neváhali nahradit dodávané boxované chladiče v méně výkonných sestavách. Pokud ovšem hledáte chlazení do extrémní herní sestavy, raději se poohlédněte jinde.

 

Hodnocení: 85 %

ICTS24

Cena: od 272 Kč (zdroj: Heureka.cz, 7. 12. 2011)

Specifikace:

podporované patice: AMD/Intel (AM2+, AM2, 939/775)
hlučnost: 20 dB
otáčky: 600 – 2000 ot./min
hmotnost: 370 g
materiál: měděná základna, hliníkové lamely
počet heatpipe: 4
rozměry: 108 x 100,5 x 125 (pasiv); 92 x 25 x 92 (větrák)
ložisko větráku: Hydro dynamic
napájení: 4pin
životnost: 50 000 hodin