Hlavní navigace

Recenze: Genie Timeline Professional 2.0

16. 10. 2010

Sdílet

Pokud máte zájem o program, který zvládne spolehlivě zálohovat pevný disk, najdete toho na trhu spoustu. Dokonce to může dojít tak daleko, že budete mít potíž si vybrat.

Pokud máte zájem o program, kter zvládne spolehlivě zálohovat pevný disk, najdete toho na trhu spoustu. Dokonce to může dojít tak daleko, že budete mít potíž si vybrat. Některé programy však mají nepříjemnou a komplikovanou obsluhu, jiné jsou zase natolik rudimentární, že neumožní o moc více, nežli prostý přenos souborů mezi disky. Program Genie Timeline Professional stojí na pomezí výše uvedených skupi - na jedné straně se pyšní jednoduchým ovládáním, na druhé straně toho zvládne poměrně dost.

Po krátké instalaci se objeví se objeví první pracovní okno, které vás ve třech krocích provede základním nastavením toho, co a jak chcete zálohovat. Určitý problém může být v tom, že vás program automaticky varuje před zálohováním na pevný disk a hláška o tom, že vybraný disk není doporučen, může slabší nátury možná i vyděsit.

K zálohování si můžete vybrat buď celý disk nebo jednotlivé kategorie, které jsou vybrány podle subjektivně zvolených kategorií. U některých z nich si můžeme ještě nastavení dále vyladit třeba zvolením vybraných formátů. Pro samotné zálohování si dále lze vybrat mezi zálohováním souborů v plné nebo komprimované velikosti a případnou ochranu heslem či šifrováním (pomocí 256 bitového AES šifrování). Při výběru hesla nám program dokonce úslužně napovídá, jak silné je námi zvolené heslo.

Když už máme všechno vybráno, program spustí první zálohování. K tomu máme na výběr tzv. Smart Mode a Turbo Mode. V obou případech program automaticky zálohuje každý soubor ve chvíli, kdy ho vytvoříme nebo editujeme, takže máme jistotu v tom, že je zálohováno vždy všechno. Rozdíl ve dvou typech zálohování spočívá v náročnosti na CPU – zatímco Smart pojede naplno jen tehdy, když počítač nepoužijeme, Turbo jede naplno pořád a v případě prvního zálohování zpomalení zcela jistě pocítíme. Pokud se programu podíváme hlouběji do střev, můžeme dolaďovat ještě lépe, třeba zatrhnout zálohování ve chvíli, kdy hrajeme počítačovou hru nebo prohlížíme film.

 

 

Jednou z možností je také zálohování souborů, které jsou na ploše. To nemusí být pro každého příjemné, někteří z nás si z plochy dělají dočasnou zásuvku, do které pravidelně ukládají  a zase mazají soubory. Pro ně program na ploše nabízí ikonku No Backup Zone, kam si můžeme ukládat soubory, které nechceme zálohovat.

Vedle klasického zálohování nám program nabídne i funkci Disaster Recovery, díky níž si můžeme zálohovat i celý systém, což se v případě nějaké katastrofy může proklatě hodit. Nejdříve si ale musíme připravit Disaster Recovery disk, s jehož pomocí se potom k uloženým datům dostaneme.

Verdikt

CS24

Koupit nebo nekoupit? S cenou 59.99 dolarů (1100 Kč) není program ani nějak předražený, ani mimořádně levný. Konkurenci ale trumfuje pohodlným ovládáním a je jedním z mála zálohovacích programů, o kterých opravdu platí otřepané heslo "Spustit a zapomenout".

Klady: Plně automatické zálohování, jednoduché ovládání

Zápory: Přípravu disku Disaster Recovery by program mohl doporučit

Hodnocení:
75%

Autor článku

Dlouholetý spolupracovník magazínu PCWorld a Computerworld.cz. Zajímají ho hlavně recenze různých programů, speciálně fotoeditory a vše kolem grafiky.