Hlavní navigace

Recenze: Group Photo

29. 5. 2013

Sdílet

 Autor: © Tryfonov - Fotolia.com
Fotograf to nemá lehké. Hlídat světo, expozici a ještě to, aby se mu osoby na snímku nějak nemlely, neměly zavřené oči nebo se nějak jinak neksichtily, není nejjednodušší.

A když má na lavičce sedět pět neposedných kamarádů, je to věc téměr nemožná.

Naštěstí můžeme získat digitálního pomocníka, tedy pokus si pořídíme program Group Photo firmy ArcSoft. Jednoúčelová utilitka se může zatraceně hodit. Samotná práce je jednoduchá – nesmíme zapomenout nacvakat větší množství fotek, což dnešní digitální aparáty lehce umožní. Sérii fotografií si program automaticky složí, žádné označování vybraných fotografií. Stačí zvolit jednu a software si ty ostatní najde. Pomocí pokročilé technologie rozeznání tváří Group Photo zachytí až 20 tváří na jedné fotografii. Potom už to jde ráz na ráz. Ze série si vybereme nejlepší fotografii a software nám tváře šoupne pěkně do rámečku. Ve chvíli, kdy na tvář klikneme, dostaneme proužek s nabídkou všech ostatních verzí stejné tváře. Další klik na OK a algoritmus nejenže tvář vymění za lepší verzi, ale ještě doplní okolí, takže střih nepoznáme.

 

Group Photo

Pokud nám ale automatická práce z nějakého důvodu nevoní, můžeme to doladit sami, nástrojů sice není nejvíc, ale přece jenom jich pár je. Coby útilba dnešní době, vzniklé dílko můžeme nejen uložit (ještě aby ne), ale rovnou poslat na Facebook, Twitter nebo Flickr.

Verdikt

Group Photo je samozřejmě jednoúčelovou utilitkou, o tom není pochyb. Nicméně program plní co slibuje, má mimořádně jednoduché ovládání a s cenou těsně pod 50 dolarů nerozbije rodinnou kasu. Editace finálního obrázku je samozřejmě možné dělat v jiném editoru (koneckonců ArcSoft má vlastní velice solidní fotoeditor PhotoStudio), ale víc základních nástrojů by přece jenom potěšilo. V každém případě je ale tento program příjemným a cenný doplňkem naší softwarové sbírky a pokud naše fotografie častěji obsahují celou partu živoučkých kamarádů, bude se proklatě hodit.

Pro: Jednoduché používání

Proti: Editačních nástrojů by mohlo být víc

Celkem: 90 procent

CS24

Cena: necelých 50 dolarů (asi 1 000,- Kč)

Výrobce: ArcSoft

Autor článku

Dlouholetý spolupracovník magazínu PCWorld a Computerworld.cz. Zajímají ho hlavně recenze různých programů, speciálně fotoeditory a vše kolem grafiky.