Hlavní navigace

Recenze: HP Mini 210 - Pro milovníky designových lahůdek

25. 3. 2010

Sdílet

Tento stylový kousek v záplavě netbooků určitě nepřehlédnete. Svým designem převyšuje konkurenci, ovšem podívejme se, co se za atraktivním zevnějškem ve skutečnosti skrývá.

Recenze: HP Mini 210 - Pro milovníky designových lahůdek

 

Nový netbook z dílny HP se může pochlubit robustní klávesnicí typu chiclet, velmi hladkým a citlivým touchpadem a povrchem šasi vyvedeným v pogumované úpravě. Jako většina netbooků má však i HP Mini 210 své mouchy: přehřívá se, nabídne pouze 1 GB paměti RAM a chybí mu podpora protokolu 802.11n pro bezdrátovou komunikaci.

Design

HP Mini 210 se rozhodně vymyká tradičnímu designovému provedení netbooků. S abstraktním potiskem krytu, vyleštěným displejem a skrytými tlačítky touchpadu působí až futuristickým dojmem. Navíc se zde nesetkáte ani s typicky otravně svítivými kontrolkami. Indikátory napájení, činnosti harddisku a baterie jsou umístěny po stranách a kontrolky pro Caps Lock, zakázání touchpadu a ztišení se při aktivaci rozsvítí na svrchní straně.

Rovněž přístup k paměťovému slotu a harddisku je poněkud nezvyklý. Není potřeba žádné nářadí, stačí pouze vyjmout baterii, stisknout uvolňovací tlačítka a nehtem vyklopit spodní kryt. Plastové packy, které kryt uchycují, nepůsobí nijak pevně, tudíž buďte při otevírání obzvláště opatrní.

Celá spodní část HP Mini 210 je vyrobena z jediného plastového odlitku a neobsahuje žádné ventilační otvory. Ty se nacházejí pouze na levé a pravé straně, přičemž o cirkulaci vzduchu a chlazení vnitřních komponent se stará malý systémový větráček. Pokud si netbook při práci položíte na klín, může se už za krátký čas zablokovat průchod vzduchu a oblasti harddisku a procesoru se začnou nepříjemně přehřívat, což jistě není přívětivá vlastnost pro přenosný počítač primárně určený k mobilnímu využití.


HP Mini 210a
Uživatelský komfort

I déletrvající psaní na klávesnici HP Mini 210 pro vás nebude nepříjemným zážitkem. Opěrka rukou je 5 cm široká a klávesy o velikosti 8,5 mm jsou odsazené 4 milimetrovými mezerami. Levý i pravý Shift je dostatečně široký a nesetkáte se s žádnými krkolomně umístěnými klávesami. Směrové šipky sice výrobce nadesignoval o něco menší, ale to je jen otázka zvyku. Zato bohužel chybí klávesy Page Up a Page Down.

Funkční klávesy poslouží pro ovládání jasu, hlasitosti, Wi-Fi adaptéru a dokonce také multimediálního přehrávače, přičemž není nutné držet stisknutou přeřazovací klávesu Fn. Tato vlastnost se nám jeví jako velmi přívětivá. Narozdíl od předchozího modelu netbooku od HP se nám na novém produktu velmi líbil touchpad. Levé a pravé tlačítko je umístěno v klasické pozici podél spodní hrany touchpadu, což je vítaná změna oproti netradičnímu postrannímu rozmístění tlačítek, jako tomu bylo u HP Mini 110.

U testovaného modelu HP Mini 210 jsou obě tlačítka skryta pod povrchem touchpadu (tuto technologii společnost HP nazývá ClickPad), což umožňuje jeho celou plochu využít pro navigaci. Přesto není problém ukrytá tlačítka bez obtíží stisknout. Multidotykový touchpad je celkově velmi hladký a citlivý a podporuje tři navigační gesta: stisk, rolování a otáčení. Při psaní sice nezavazí, ale můžete jej snadno vypnout dvojitým poklepáním na levý horní roh.

Hardwarové specifikace

Není všechno zlato, co se třpytí. I takto by se dal HP Mini 210 popsat, neboť za atraktivním vzhledem výkon spíše pokulhává. V útrobách netbooku se skrývá procesor Intel Atom N450 taktovaný na 1,66 GHz s integrovaným grafickým čipem GMA 3150, čímž nijak nepřevyšuje výkon netbooků předchozí generace běžících na procesorech Intel Atom N280. Uživatele nepotěší ani přítomnost pouhé 1 GB paměti RAM.

Reputaci pak zachraňuje alespoň harddisk s 250 GB a 7200 rpm. Při testování rychlosti konvertování MP3 souborů v iTunes jsme v dané konfiguraci zaznamenali o něco lepší výsledek (7 min 42 s), než jakého dosáhl konkurenční netbook Toshiba NB300 (7 min 46 s), nicméně HP Mini 210 byl pomalejší v Blenderu 3D. Rychlost zapisování na harddisk se vyšplhala až na 27,53 MB/s, čímž značně převýšila výkon harddisku Toshiby.

Při běžné práci se HP Mini 210 choval vcelku pohotově, jen otevírání některých aplikací a přepínání mezi okny bylo občas pomalejší. Můžete počítat s množstvím předinstalovaného softwaru, jenž můžete dle libosti odinstalovat nebo zakázat pro zrychlení chodu systému.

HP Quick Web

Tato funkce založená na technologii Splashtop umožňuje bleskové spuštění základních funkcí v řádu několika sekund bez nutnosti startu operačního systému Windows, což se hodí v případech, kdy chcete pouze brouzdat po internetu, chatovat, nebo poslouchat hudbu a prohlížet fotky uložené na vašem harddisku. V tomto rozhraní funguje i multitasking. HP Mini 210 však ke svému chodu potřebuje harddisk, tudíž budou zklamáni ti uživatelé, kteří se chtěli harddisku zbavit a spouštět výhradně Splashtop.
HP Mini 210b

 

 

Absence 3G modemu

Žádný z modelů HP Mini 210 bohužel nedisponuje integrovaným 3G modemem, ačkoliv v šasi by se pro něj i pro čtečku SIM karty rozhodně místo našlo. Pokud od svého netbooku vyžadujete nepřetržité připojení k internetu i na cestách, budete se muset spokojit s dodatečnou koupí 3G modemu připojitelného přes USB.

Výdrž baterie

Z baterie nového netbooku se dá rozhodně vymáčknout hodně. HP Mini 210 je dodáván s šestičlánkovou baterií, která v našem zátěžovém testu, kdy jsme zakázali řízení výkonu, maximalizovali jas, spustili Wi-Fi a nechali ve smyčce běžet Xvid video, vydržela celých 5 hodin a 11 minut. Tímto výsledkem poráží o 9 minut rovněž šestičlánkovou baterii netbooku Toshiba NB300, jejíž kapacita je o kousek nižší (61 Wh oproti 62 Wh).

Displej

Nativní rozlišení displeje čítá 1024 x 600 obrazových bodů s dostatečným jasem pro bezproblémové venkovní využití. Celý panel, pod kterým se displej skrývá, je lesklý od okraje k okraji, tudíž odraz světla může uživatele poněkud rušit při prohlížení fotografií nebo videí. Nad displejem se nachází webkamera společně s mikrofonem a dvěma integrovanými Wi-Fi anténami. Kryt netbooku je pevný a panty jej drží perfektně na svém místě.

Verdikt

V dané cenové kategorii máme co do činění s velmi zajímavým produktem. Netbooku HP Mini 210 přesto schází některé podstatné funkce - konkrétně se jedná o chybějící podporu standardu 802.11n pro bezdrátovou komunikaci skrze Wi-Fi, nebo absenci integrovaného 3G modemu. Cestovatelé by rovněž jistě ocenili USB port s funkcí sleep-and-chgarge. Ovšem co se týká designu a jednoduchosti používání, máme před sebou špičkový stroj, který bude jistě mnohým uživatelům plně vyhovovat.

CS24

Hodnocení: 75%

Cena: od 9000 Kč

Parametry:

Procesor: Intel Atom N450, 1.66 GHz
Chipset: Intel NM10
Operační paměť: 1GB DDR2 RAM
Pevný disk: 250GB SATA, 7200 rpm
Grafická karta: Intel Graphics Media Accelerator 3150
Displej: 10.1" WSVGA LED HP BrightView Widescreen, 1024x600
Sítě: Síťová karta 10/100, Wi-Fi 802.11 b/g; Bluetooth
Baterie: šestičlánková, Li-Ion
Rozměry: 268 x 178 x 22.9/28.3 mm
Rozhraní: 3x USB 2.0, VGA port, RJ45 konektor, jack (kombinace IN/OUT)
Další příslušenství: čtečka paměťových karet, webkamera, integrovaný mikrofon
Operační systém: Genuine Windows 7 Starter (32-bit)